Doğu´da yöresinin eşsiz lezzetleri arasında yer alan çeçil peyniri için kadınların zorlu mesaisi başladı
- Çeçil peyniri için Kars´taki tandır evlerinde bir araya gelen kadınlar, her gün imece usulüyle, meralarda beslenen hayvanlarının lezzetli sütlerini mayalandıktan sonra kazanlarda kaynatıyor, sonra zorlu yoğurma işlemiyle tel tel görünüme sahip çeçil peynirine dönüştürüyor
- Ayşe Demirci:
"Tandırlarda büyük emekler vererek ürettiğimiz çeçil peyniri, yaz kış sofralarımızın vazgeçilmezidir"
- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Düzgün:
"Çayırlarda beslenen ineklerin sütünden elde edilen çeçil peynirimiz, doğal, değerli ve bir o kadar lezzetli oluyor. Bütün köylerimizde çeçil üretimi yapılıyor. Tel tel şeklinde olan çeçil peyniri, bölgemizin çok önemli yöresel lezzetleri arasındadır"
Türkiye´de hayvancılık ve hayvansal gıda üretiminde önemli yere sahip Kars´ta, yöreye özgü lezzetler arasında önemli bir yer tutan çeçil peyniri, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediliyor.
Baharın gelip meraların yeşermesinin ardından otlamaya salınan ineklerden elde edilen sütün önemli bir bölümünün peynir üretiminde değerlendirildiği Kars yöresinde, haziran ayı sonuyla birlikte normal zamanda ekmek yapımı için kullanılan tandır evlerinde ateş, bu kez yörenin eşsiz geleneksel lezzeti çeçil peyniri için yakıldı.
Yağından arındırılmış inek sütünün, bir gün dinlendirilmesinin ardından mayalanarak kazanlarda kaynatılması ve kıvama geldikten sonra tel tel olana kadar zorlu yoğurma işlemiyle yapılan çeçil peyniri, yaz ve kış hem taze hem de koyun ya da keçi derisinden hazırlanmış tuluklar içine basılarak küflendirilmesiyle "göğermiş çeçil" adıyla kahvaltı sofralarını süslüyor.
- "Sofralarımızın vazgeçilmezidir"
Kars´ın Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde çeçil peyniri yapan kadınlardan 75 yaşındaki Meliha Demirci, AA muhabirine çeçil peyniri yapımını anlattı.
Yağsız bir peynir olan çeçil peyniri yapımı için öncelikle sütü yağından arındırdıklarını, sonrasında kazanda 24 saat beklettikten sonra bu süre zarfında ekşiyen süte aynı miktarda süt ilavesi yaparak ve maya katarak, yaktıkları ateşte kazanlarda kaynattıklarını anlatan Demirci, kaynama işleminin ardından suyu alınan sütü başka bir kaba alarak kıvama gelinceye kadar yoğurma işlemine geçtiklerini ve metrelerce uzunlukta oluşan peyniri kurumaya bıraktıklarını söyledi.
Demirci, çeçil peyniri yapımının yörelerinde gelenek olduğunu ve 60 yıldır peynir yaptığını dile getirerek, ?Biz bu geleneği çocukluğumuzdan beri anamızdan, kaynanamızdan öğrendik, şimdi de gelinler kızlar bu işi devam ettiriyor. köyümüzde iki üç komşu bir araya gelerek peynir üretimi yapar. Hem evlerin ihtiyacı karşılanır hem de satarak para kazanılır." dedi.
Ayşe Demirci de çeçil peynirinin çok eski bir gelenek olduğunu ve üretiminin çok meşakkatli olduğunu belirterek, "Tezek ve odunla yakılan tandırlarda, büyük emekler vererek ürettiğimiz çeçil peyniri yaz ve kış sofralarımızın vazgeçilmezidir. En sağlıklı ve en doğal peynirdir. Köyde kadınlar bir araya gelerek peynir üretiyoruz. Ürettiğimiz peynirin bir kısmı kendi ihtiyacımız için kullanıyoruz kalanını da satarak aile bütçesine katkı sağlıyoruz." dedi.
- Lezzeti çiçeklerle kaplı meralardan
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün ise yöresel peynirlerin arasında çeçil peynirin, Doğu´unun kaşarı kadar değerli olduğunu belirtti.
Yörenin peynirlerinin lezzetinin, doğasından geldiğini ifade eden Düzgün, "Doğu´nun her tarafı doğal çiçeklerle, otlarla zengin floraya sahip. Bu ovada, çayırlarda beslenen ineklerin sütünden elde edilen çeçil peynirimiz doğal, değerli ve bir o kadar lezzetli oluyor. Bütün köylerimizde çeçil üretimi yapılıyor. Tel tel şeklinde olan çeçil peyniri, bölgemizin çok önemli yöresel lezzetleri arasındadır." ifadelerini kullandı.(AA)
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Ağrı
24.11.2024