Tarih: 13.06.2012 00:00

Karşılıklı Ticaret Güvenliği

Facebook Twitter Linked-in

Karşılıklı Ticaret, Tüketici Güvenliği ıçin:


Türkiye de Daha ıyi Ölçüm Sonuçları


O. Atsiz


        Türk vatandaşları ve firmalar çevre, sağlık ve gıda güvenliği için kilit öneme sahip ölçümlerin doğruluğunun artırılmasından yararlanacaklardır. 3.9 milyon AVRO bütçeli "Türkiye de Kimyasal ve ıyonlaştırıcı Radyasyon Metrolojisinin ıyileştirilmesi" başlıklı AB projesi, TÜBıTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) işbirliğinde Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi Referans Malzemeleri ve Ölçümler Enstitüsü tarafından uygulandı. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması, 11-13 Haziran tarihleri arasında ıstanbul da yapılacak bir kapanış konferansı ile kutlanmaktadır.


        Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında finanse edilen EMIT projesi, Türkiye de kimyasal ve iyonlaştırıcı radyasyonla ilgili ölçüm kapasitesinin arttırılmasını hedeflemekteydi. Güçlendirilmiş bir ölçüm altyapısı, Türk vatandaşlarının çevre, sağlık, gıda güvenliği ve tüketicinin korunması gibi konularda daha iyi bir hayat kalitesine kavuşmasına yardımcı olacaktır.


        Bu projenin başarılı sonuçları Türk ve Avrupa ekonomisi ve ticareti için bazı somut ve önemli katkılar yaratacak. Proje sayesinde güçlendirilen ölçüm kapasitesiyle, örneğin, fındık, kuru incir, kuru kayısı gibi Türk ürünleri yüksek düzeyde aflatoksin içerdikleri için Avrupa sınırında durdurulmayacaklar. Aynı zamanda ticarete konu olan ürünlerin iyonize radyasyon ölçümleri çok daha etkin bir biçimde yapılacak. Bundan da ötesi, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki serbest ticaret ve sağlıklı ve güvenli ürünlerin dolaşımı, her iki taraftaki tüketicilerin yararına olacak biçimde artacaktır.


        Ana yararlanıcılar olan TÜBıTAK UME ve TAEK in kimyasal ve iyonlaştırıcı radyasyon ölçüm kapasitelerinin arttırılması, projenin önemli bir sütunuydu. Bunun için, JRC-IRMM, bu kurumlardan 18 bilim insanı kursiyere 12 ay boyunca ev sahipliği yaptı ve onların referans malzeme üretimi, primer ölçüm yöntemleri ve iyonlaştırıcı radyasyon metrolojisi alanında yeni kazandıkları bilgileri kendi kurumlarına ve işbirliğinde bulundukları ağlara aktarmaları sağlandı.


        Ayrıca, TÜBıTAK UME ve TAEK işbirliğiyle ulusal laboratuarlar, üniversite laboratuarları ve sınai laboratuarlar gibi olabildiğince çok sayıda paydaşa ulaşan kısa vadeli eğitim çalışmları gerçekleştirildi. Burada nihai amaç, Türk laboratuarlarının, hayat kalitesinin arttırılması ve AB nin Malların Serbest Dolaşımı müzakere faslı altındaki mevzuatının uygulanmasına katkıda bulunacak biçimde izlenebilir ve karşılaştırılabilir ölçüm sonuçlarına ulaşmasına yardımcı olmaktı, Bunun için, 01.10.2009 ve 30.09.2012 tarihleri arasında, toplam 36 bilimsel çalıştay, 16 seminer, 19 çalışma ve teknik tavsiye ziyareti, 4 konferans oturumu ve 10 konferans katılımı gerçekleştirildi ve 8 Haziran 2012 itibarıyla 2105 kişi eğitildi.


        Kapanış konferansi sırasında konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi AB ve Türkiye arasındaki güçlü ekonomik bağlara işaret etti.

        EC-JRC-IRMM Müdürü Krzysztof Maruszewski ise malların serbest dolaşımı ve ticaret için ölçümlerin öneminin altını çizdi. Her iki konuşmacı da projenin etkilerinin daha iyi görülebilmesi için sürdürülebilirliğin önemli olduğunu belirtip, özellikle ortak çalışma için yaratılmış platform ve ağların devam etmesi ve büyümesi gerektiğini belirttiler.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —