Tarih: 14.05.2024 17:36

Karar verin, Arabuluculuk Allah için mi?... Menfaat için mi yapılır?...

Facebook Twitter Linked-in

Avukatlık bir meslektir ve ücreti mütekabilinde, hizmetinin ücretini vereni savunmak ile mükelleftir. Savunma mekanı da mahkemelerdir. Kanaat önderliği bir meslek değildir ve Allah rızası için yapılır. Allah için doğruları söyleyenlerin bir araya gelindiği mekanda hâkimliklerine başvurulan, Allah için doğruları söyleyin denilen arabulucu olan kişilerdir. Yaşadığımız coğrafyada ve kültürümüzde geçmişten bugüne; Arabulucu olan nice değerli kanaat önderimiz, bölgenin önemli şahsiyetleri ve alimleri sayesinde, nice çetin dava, çözüm bulmuş ve bulmaya da devam etmektedir. 

Maalesef, kendini kanaat önderi olarak gören veya vatandaşın yaşına, geçmişine, konumuna göre kanaat önderi olarak gördüğü, bazı ailelerin büyükleri veya önde gelenleri, Baba dostları gördükleri, aile dostları gördükleri bazı kimselere biçtiği kıymet, saygı ve sözüne olan güvene dayanarak arabulucu olanların aslında dünya malına tamah noktasında Allah için doğruları söylemekten vazgeçtiklerine de şahitlik ettiğimiz örneklerin olduğunu da yakın zamanda görmüş bulunmaktayım.

Allah için Arabulucu olduğunu söyleyenler! Taraflardan birine, ‘Bana şu kadar ver! Bana şunu ver! Ben, diğer tarafı senin istediğine razı ederim.’ yada ‘Taraflardan birinin, sana şunu vereyim! Bunu vereyim! Benden taraf ol.’ Tarzındaki davranışları ne talep eden, ne teklif edildiğinde kabul eden kişilerden oluşur. Bu tür davranışları kabul eden kişiler Allah için hakkı söylemedikleri için nice insan haksızlığa uğramaktadır. Eğer Allah için doğruları söylediğini söyleyenlerin arasında, menfaat elde etmek için konuşan, taraf tutan hakkı söylemeyen birini görürseniz bu isimlerin dünya malına tamah için yalan konuştuklarını, hakkı savunmadıklarını ve menfaat elde etmek için taraf olduklarını herkese anlatın ki! Başka insanlar bunların Allah için konuşmadıklarını öğrensinler ve mağdur olmasınlar. Beş kuruş için kendini, doğru sözü, doğruluğu satanları beş kuruşluk etmekten çekinmeyin. 

Bakınız;

Arabulucunun tarafsız olması gerekir,

- Arabulucu sabırlı olmalıdır,

- Arabulucu esnek ve anlaşılabilir olmalıdır,

- Arabulucu etkili bir dile ve ikna kabiliyetine sahip olmalıdır,

- Arabulucu dürüst, güvenilir ve eleştirilere açık olmalıdır,

- Arabulucu taraflara empati ile yaklaşmalı, etkili bir dinleyici olmalı ve süreci yönetirken itidalli davranmalıdır.

İslam hukuku açısından hakemler(arabulucu) de hakimler gibi taşıması gereken “Hâkim; hakîm,fehîm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olmalıdır.” Bu özelliklere sahip olmayanları, arabulucu tayin etmeyin. Sorunlarınız daha karmaşık hale gelir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —