Son mahalli seçimlerden bu yana yerel meclislerin varlığına tanık olduk. Çünkü önceleri bir varlıkları göstermiyorlardı..
Ak Partinin Büyük Şehirlerde başkanlık seçimlerini kaybetmesinden sonra sık sık gündeme gelen Belediye Meclislerinin, adeta TBMM gibi çalıştıkları ortaya çıktı.
Yaşadığımız ilçede bile muhalif meclis üyelerinin belediye başkanının bir çok kararını ret ettiği de görüldü.
Aynı şekilde İL Genel Meclislerinin de, hayati kararlar almaya yetkili oldukları da öteden beri biliniyor.
Bu meclislerin en önemli görevlerinden biri BÜTÇE yapmak, bütçenin uygulanmasını denetlemektir.
Belediye Meclis üyeleri, Belediye Başkanları gibi yerel oylarla seçilirken, İl Genel Meclisi üyeleri ise tıpkı milletvekilleri gibi merkez ve köy oyları ile seçiliyor.
Milletvekili, il geneli oyları ile seçilirken İl Genel Meclis üyeleri ise ilçe oyları ile seçiliyorlar.
Gerek belediye, gerekse il genel meclisi üyelerinin hiç bir sosyal hakkı yoktur.. Aylık ücret yok, sosyal güvence yok, adeta birer maaşsız memur gibidirler.
Köy ve mahalle muhtarlarının iyi kötü bir aylık ücretleri bulunuyor, çoğu yerlerde ofisleri var, fakat onlarında ihtiyar heyetlerinin maddi bir avantajları yoktur.
Oysa ki meclis üyelerinin çok ciddi görevleri vardır. İstediklerinde muhalif oldukları başkanı ya da il valisini çalıştıramayacak kadar yasal yetkilere sahipler.
Son zamanlarda sıkça tanık olduğumuz gibi Ankara ve İstanbul büyük şehir belediyelerindeki Ak Parti ve MHP meclis üyelerinin, istediklerinde başkanın önemli tekliflerini nasıl engelleyebildiklerini gördük.
Bunca yetkiye rağmen meclis üyelerinin her hangi bir aylık ücret alamamaları ve hiç bir sosyal güvencelerinin olmaması tam bir paradoks.
Öte yandan, bütün bu bilinenlere rağmen İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeliği için çok yoğun bir adaylık talebinin olması ise bir başka muamma.
Denilebilir ki aylık ücretleri olmadığı halde yine de her kes durumundan memnun ve hiç bir şikayetleri yoktur.
Belki de prestij veya hizmet aşkı için bu makamlara talip oluyorlar ya da daha üst siyasi makamlar için meclis üyeliklerini basamak olarak kullanıyorlar.
Ama yine de insan düşünüyor. Hiç bir sürekli gelir temin etmedikleri halde belediye meclisi ve il genel meclisi için insanlar neden bu kadar istekli?
9357,24%-0,11
34,57% 0,26
36,28% 0,16
2993,61% 1,07
4956,37% 0,00
Ağrı
22.11.2024