CENGİZ ÇELİK YAZIYOR
Bulunduğumuz çoğrafya`da şehirleşmede unutulmuş yada en son el atılan kaldırımlar ve otoparklardır. Yollar gibi kaldırımlar ve otoparklarda medeniyet değilmidir ?
Şehir yaşamının büyük sorunlarından biri insanlarımızın yürümekte çektiği sıkıntı yani ``Kaldırım işgali`` diğeri de aracı olanlar için park sorunudur. Bu iki problem bütün vatandaşlar için ortak bir sorundur.
PARK sorunundan başlayacak olursak;
Hepimizin bildiği gibi şehir merkezinde park alanlarının yetersizliği sonucu, cadde ve sokaklarda yol kenarlarına park edilen araçlarla dolmuş hatta taşmış vaziyettedir. Yetmemiş gibi gelişi güzel park edişler, görüntü kirliliği ile ayrı bir sorun teşkil etmektedir.Yayalar ve engelli vatandaşlar açısından da ulaşım ulaşılabilirlik imkansız olmakta. Yerel yönetimlerin acil eylem planlarında yer alması gereken sorunlardan biride kaldırım ve otopark sorunudur. Önlenemez şekilde büyüyen bu sorulara çözüm üretmek yalnızca Belediyenin sorumluluğuda değildir. Vatandaş olarak bizler de üstümüze düşeni yapmalıyız. Belediyelerin projelendirdiği çalışmaların hayata geçmesi için katkı sağlamak zorundayız.Yaptığımız yapılarda yukarıda bahsi geçen ihtiyaçları uygulamak durumundayız. Şehirdeki yeni yapılaşmalarda araç park alanlarının olmaması ayrı bir tartışma konusu ve önlem alınmazsa sorunun ileriki yıllarda daha da artacağını göstermektedir. Belediye imar ve denetim ekibinin şartnamelerinde bu hususun mutlak olgunlaştırılması gerekmektedir. Belediye geçici çözümler ile bazı caddelerdeki yol kenarlarını düşük fiyat ile paralı hale getirmesi cadde düzeni açısından az da olsa katkı sağlayabilir. Ancak bu da sürekli artan araç sayısı karşısında uzun vadeli bir çözüm olmayacaktır. Bu konuda yerel yönetime vatandaş olarak destek vermezsek şehir trafiği iyice içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.
Gelelim Kaldırım Olayına ;
Hepimizin yaşamında yeri vardır kaldırımların.Kelime olarak basit algılasakta, hayati öneme sahiptir kaldırımlar. Oysa kaldırıma basmadan bahçemize hanemize ve iş yerimize girebilirmiyiz? Tabikide hayır fakat çevre düzeni ve şehirleşmede olmazsa olmaz olan kaldırımlar insanların hayatına mâl olabilecek bir özelliği kazanmış durumda.Her işyerinin önünde ayrı bir kaldırım yüksekliği ve yetmezmiş gibi basamaklar da hendek den atlayacakmışız gibi karşımıza çıkmakda. Normal bir insan için ulaşılabilir olmayan kaldırımlar, engelli vatandaşlarımızın da kabusu olmuştur. İnsanlarımız kaldırımlar`da yürümekte oldukça zorluklar yaşıyor. Şehrin her yerinde bir çok esnaf yayalar için yapılan kaldırımları dükkânlarına katmış durumda. Buna kaldırımlara konan merdivenler,market rampaları,ptt panoları ve klima kabinlerini eklediğimizde kaldırım diye birşeyin olmadığını görüyoruz.Halbuki bu tür ilaveler kaldırım üstüne değil de işyerinin içine yapılması gerekiyor.İşyeri küçülmesin diye kaldırımlara yapılan merdiven v.b ilaveler yayaların yürüyüş alanını gasp ediyor.
Vatandaş, kapatılan kaldırımlar karşısında yolda cambazlık yapmak durumunda kalıyor. Çıkan görüntü esnafın da bakış açısının değiştiğini gösteriyor.Çünkü esnaflar dükkânın içinden çok ürünlerinin dışarıda ilgi gördüğüne, ürünleri kaldırıma koyarsam daha çok satarım düşüncesine inanıyor. Ancak kaybedenin kendisi olduğunun farkında değil aslında. Bundan dolayı bir çok vatandaş ailesini yanına alıp alışveriş merkezlerine gitmeyi tercih ediyor.Vatandaşta haklı !! Kaldırımlar işgal altında !! Vatandaş eşini çocuğunu alıp, yolda arkasından gelen araçların korna eşliğinde mi yürüsün? Ya da daracık bir kişinin geçebileceği şekilde kapatılmış kaldırımlarda kuyruk kuyruğa mı yürüsün? Vatandaşlarımızın haklarını ihlal eden esnaflara müsade edilmemeli,kaldırımlara ve yollara malzeme bırakılmamalı.
Sonuç olarak:
Çarpık yapılaşmanın devam etmesi, şehrin yeniden yapılanmasında eski binaların yerini alan yeni binalarda da otoparkların yapılmaması,kaldırım standartlarına uyulmaması araç sayısının buna paralel olarak artması ileri de trafiğin olukça sıkışacağını ve yolların yetersiz kalacağının işaretidir. Kaldırım işgallerinin önüne geçmek için kararlılık şart olmadığı sürece yapılan denetimlerin hiç bir işe yaramayacağını gösteriyor. Vatandaş ve esnaf olarak duyarlı davranmadığımız zaman bu sorununda çözümsüz kalacağını gösteriyor.Güzel bir şehir istiyorsak Belediye hizmetlerine engel yapıları revize etmeliyiz.Demek oluyorki yanlızca belediye yi değil,kendimizi de sorgulamalıyız.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12
Ağrı
22.11.2024