KADINLAR YAPAMAZ DİYENLERE İNAT İŞ YERİ AÇTI?

KADINLAR YAPAMAZ DİYENLERE İNAT İŞ YERİ AÇTI?

.

Aile bütçesine katkı için kendi imkanıyla açtığı fırında tandır ekmeği yapmaya başlayan Sevim İlhan, 4 yıl önce açtığı iş yerinde hem kendi işinin patronu oldu hem de iki kadına daha çalışma imkanı sağladı. 

İpekyolu ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi 50 yaşındaki İlhan, çocuklarının masraflarını karşılayabilmek için 4 yıl önce iş arayışına girdi. Uzun süre iş bulamadığı için sıkıntılı günler geçiren İlhan, çareyi köyde annesinden öğrendiği tandırda ekmek pişirme geleneğini şehre taşımakta buldu.

Kendi imkanlarıyla açtığı iş yerinde tandır ekmeği üretmeye başlayan İlhan, kısa sürede işinin patronu oldu.

İlhan´ın zaman içinde istihdam sağladığı iki kadınla pişirdiği lavaş ekmeği ve çörekleri, Van´da sofraların vazgeçilmezleri arasına girdi.

- "Yöresel olduğu için çok beğenildi"

Sevim İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy yaşantısından esinlenerek tandırda ekmek pişirmeye karar verdiğini anlattı. 

İş yerini açmak istediğinde olumsuz tepkilerle karşılaştığını belirten İlhan, "Kadınlar yapamaz, kadınlar çalışamaz" diyenlere inat kendi iş yerini açtığını dile getirdi.

İlhan, biriktirdiği parayla bir iş yeri kiraladığını ifade ederek, "Önce yakınlarıma danıştım. Onlar da uygun görünce makine aldım, sonra da kendi imkanlarımla iş yerinde tandır kurdum. Köylerden aldığım buğdayı değirmende un haline getiriyoruz. Ardından buraya getirerek tandırda ekmek yapıyoruz. Yöresel ekmek olduğu için kısa sürede çok beğenildi." dedi.

- "Annemden öğrendim"

Köyde yaşarken her gün annesiyle ekmek pişirdiğini söyleyen İlhan, şöyle konuştu:

"Yani bu işi köyde de yapıyordum ama orada sadece evin ihtiyacı için pişiriyorduk. Şimdi günde 400 ekmek çıkarıyorum. Burada çalıştırdığım iki kadına da maaşlarını ödüyorum. Kendi kazancımı kendim elde ediyorum. Ürettiğim ekmekler de çok beğeniliyor. Yiyen gelip bir daha almak istiyor. Tadı çok güzel ve katkı maddesi kullanmıyorum. Bu nedenle tandırda pişirdiğim ekmeğim çok tutuldu." 

Tandırda lavaş ekmeğinin yanı sıra içli ve yağlı çörek, klor ekmek ve Siirt ekmeği de pişirdiğini kaydeden İlhan, insanların çarşı merkezinde ekmek üreten kadınları gördüklerinde şaşırdıklarını anlattı.

- "Birçok dar gelirli aileye ekmek de veriyorum"

İş hayatına atılmasının ardından olumlu geri dönüşler aldığını dile getiren İlhan, şöyle devam etti:

"Özellikle erkekler tebrik ediyor çünkü şehirlerde ekmek fırınlarında genelde erkekler bu işi yapıyor. İş yerimi kurarak hayatım değişti. Artık eşimden para istemiyorum. Aileme çok büyük katkım oluyor. Bir yere gitmek istediğimde kendi paramla kendi imkanlarımla çıkıyorum. Bu sene iki kez İstanbul´a gittim, eşime muhtaç olmadan paramla gidip geldim. İşimden kazandığımla çok sevap da yapıyorum. Birçok dar gelirli aileye ekmek de veriyorum." 

- "Oğluma araba aldım"

İlhan, hem evde hem de iş yerinde çalışmanın zor olduğunu ancak para kazanınca yorgunluğunu unuttuğunu belirterek, "Kadınlar çıkıp çalışsınlar. Para kazanmak çok güzel bir şey. Eşine muhtaç olmadan yaşıyorsunuz. Başka bir yerde daha iş yeri açtım, onu da ortağıma devrettim. Buradan kazandığımla oğluma araba aldım. Şimdi de kazandığım parayla hacca gitmeyi düşünüyorum. Aileme ve çevreme büyük katkım oluyor." dedi. 

- "Birçok kadına örnek odu"

Sevim İlhan´ın iş imkanı sağladığı eltisi Hatice İlhan da onun tepkilere aldırış etmeden kendi işinin patronu olduğunu anlattı. 

İş yerinde günde iki kez yaktıkları tandırdan ekmek çıkardıklarını anlatan İlhan, "Eltimin bu işi yapması ve iyi bir kazanç elde etmesi birçok kadına örnek oldu. Buraya çalışmak için gelen kadınlar oluyor. İleride işi büyütmeyi düşünüyor." diye konuştu.(AA)

/resimler/2016-11/28/1005330116078.jpg

/resimler/2016-11/28/1005544298376.jpg



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor