Kış Lastikleri Takma Zamanı

Kış Lastikleri Takma Zamanı

Doğubayazıt?ta Otomobil Lastiği Satıcısı Erkan Eçin: Doğubayazıt?lı Araç Sahipleri Kış Lastiklerini Takmaya Hazırmı? Kış lastikleri, Türkiye?de "zorunlu" olmasına karşın sürücülerin büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek ve trafiğin akışını

 

 Doğubayazıt’ta Otomobil Lastiği Satan Erkan Eçin, araç sahiplerine uyarıda bulunarak, Kar yağmadan kış lastiği takmaları gerektiğini ifade etti. 

Kış Lastiği nedir? Hangi Zamanlarda Kullanılır?
        Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine 7 °C nin altındaki sıcaklıklarda sertleşmemesi ve içerisindeki silica esaslı malzemenin daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı, buzlu zeminlerde tutunmayı artırmasıdır. Bunun yanı sıra desen ve profili diğer lastiklere göre daha farklıdır.

        Bu sayede frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de daha fazladır. Kış lastiği kullanmak için yağışlar beklenmemeli, hava sıcaklıklarının düştüğü (kış aylarında) zamanlarda kullanılması gerekir. (7 °C nin altında yaz lastikleri tutunma özelliğini büyük ölçüde kaybeder) Kış lastiği kullanımı için tavsiye edilen zaman aralığı Türkiye için 1 Kasım - 31 Nisan tarihleri arasıdır.

Kar Lastiği Nedir?

        Bazı ülkelerde halk arasında kar lastiği olarak adlandırılan lastiğin asıl ismi aslında "Kış Lastiği"dir. Kar lastiği olarak yanlış isimlendirmenin en büyük olumsuz etkilerinden biri de aslında kış lastiği olan lastiğin yalnızca karlı zeminlerde kullanılacağı ve kullanıldığı durumlarda da hiçbir durumda ek olarak kar paleti ya da zincirine gerek duyulmayacağı düşüncesini ortaya koymasıdır.

Kış Lastiği Alırken ve Kullanırken?
        Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel bir logolu sembolleri vardır. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca asgari diş derinliği kış lastiklerinde en az 4 mm olmalıdır. Aksi halde işlevini büyük ölçüde yitirmiş olacaktır. Kış lastiklerinin sadece çekişin olduğu tekerleklere değil 4 tekerleğe birden takılması gerektiğini de belirtmekte fayda var.

Kış Lastiği Varsa Zincir Takmaya Gerek Var mı?
      Kış lastiğimiz olmasına karşın bazı hava ve yol şartlarında zincir kullanmamız gerekebilir. Trafik yetkililerinin talebi doğrultusunda ya da kış lastiğinin yetersiz kaldığı durumlarda zincir takılması gerekir. Böyle bir durumda 4 lastiğe birden zincir takılması doğru olacaktır. Yaygın düşüncenin aksine sadece çeker dingil üzerinde bulunan lastiklere zincir takıldığında aracın çekişi kuvvetlendirilir fakat frenleme ve sürüş esnasında aracın stabil bir şekilde yola tutunması güçleşir.

Kış Lastikleri Yılın 4 Mevsiminde de Kullanılabilir mi?
        Yaz lastiklerini kışın kullanmak doğru olmadığı gibi kış lastiklerini de yaz aylarında kullanmak doğru değildir. Kış lastiklerini yaz mevsimlerinde kullanmamız kış lastiklerinin daha yumuşak olması sebebiyle daha çabuk aşınmasına, yakıt sarfiyatının artmasına ve yaz lastiğine göre daha çok ses yapmasına sebep olur.

        Aynı şekilde frenleme esnasında da yaz lastiği kadar performans sergilemez. Lastiklerimiz daima rutubetsiz ortamlarda bulunmalı, yüksek sıcaklıklara ve direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Altlarında palet çatal vb. Bir malzeme kullanılarak zeminden yaklaşık olarak 10 cm kadar yüksek mesafede tutulması ve dik konumda olması önemlidir. Uzun süreli depolamalarda şekil bozukluklarına sebep olmaması adına lastikler en az ayda bir defa döndürülmelidir.

Lastiklerin Ömrü Ne Kadardır?

        Doğru koşullarda saklandığı takdirde lastiklerin raf bekleme süresi 5 yıl olmakla birlikte bunu üzerinde yazan üretim tarihinden anlayabilirsiniz. Üretim tarihi lastiklerin üzerinde hafta ve yıl olarak yazar. Örnek: "3812" yazan bir lastik 2012 yılının 38.haftası üretilmiş anlamına gelir. 5 yıldan fazla beklemiş satılmamış lastikleri almamanız gerekmektedir. Çünkü 5 yıl boyunca kullanılmayan yani yatık lastikler özelliğini kaybeder ve diş derinliği bakımından yeni olsa dahi yeterli tutunmayı sağlayamaz. Kullanılan bir lastik yatan bir lastiğe göre yapısını daha iyi korur. Araç kullanım tarzı, kullanılan yol-zemin, hava şartları vb. durumlar lastiğin ömrünü değiştirmekle birlikte yaklaşık 40-50 bin km kullanılabilir. Kış lastikleri yaz lastiklerine oranla daha yumuşak olduğu için daha çabuk aşınır, kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm nin altına indiğinde değiştirilmesi gerekmektedir.

Kış Lastiği İle Standart Lastik Arasındaki Farklar

        - Kış lastikleri -30°C dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır.
        - Kış lastikleri soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde çok daha kısa fren mesafesi sağlar.
        - Kış lastikleri zor şartlarda ABS gibi güvenlik donanımlarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
        - Kış lastikleri standart lastiklere göre soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde yakıt tasarrufu sağlar.
        - Kış lastiklerinin diş derinlikleri standart lastiklere göre daha fazladır.



Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55

Egazete


  • Perşembe 8.4 ° / 1.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 7.8 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.9 ° / 0.8 ° Güneşli

Ağrı

21.11.2024

  • İMSAK 06:22
  • GÜNEŞ 07:52
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:25
  • AKŞAM 17:48
  • YATSI 19:12