Türkiye’de birçok kentte hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken Doğuda ise dondurucu soğukların etkisi altında.
Şubat ayına girilmesiyle sıcak havaların gelmesi ve yaz mevsimine kavuşmayı bekleyen binlerce kişi baharın müjdeleyicisi cemrenin ne zaman düşeceğini merak ediyor. Peki, ilk
Son yılların en kurak kışlarından birini geçiren Türkiye’de hava sıcaklıkları mevsim normalleri civarında seyrediyor. Özellikle ülkenin doğu kesimleri dondurucu soğukların etkisi altında olurken hava sıcaklıklarının artmasını bekleyen vatandaşlar, cemre düşme tarihlerini araştırıyor.
PEKİ, İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK 2025? İŞTE CEMRE DÜŞME TARİHLERİ…
Her yıl olduğu gibi 2025 yılında merakla beklenen cemre tarihleri gündemdeki yerini korurken Cemrelerin hangi ay düşeceği ve 2025 yılında ilk cemrenin ne zaman düşeceği konusu merak konusu. 2025 yılında havaya, suya ve toprağa düşecek olan ilk cemre ne zaman düşecek?
BİRER HAFTA ARAYLA DÜŞÜYOR
Şubat ayına girilmesiyle birlikte cemre düşme tarihleri vatandaşlar tarafından merak konusu olurken baharın müjdeleyicisi cemre, birer hafta arayla önce havaya, suya ve en sonda toprağa düşüyor.
İŞTE CEMRE DÜŞME TARİHLERİ
Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.
CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?
Cemre düşmesi", Türk kültüründe önemli bir yer tutan ve her yıl tekrarlanan doğa olaylarından biridir. Her yıl şubat ayı sonunda gerçekleşen bu olay, "ateş" ya da "kor" anlamına gelen cemrenin sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşmesini ifade eder. Bu gelenek, bahar bayramı Nevruz'un yaklaştığını müjdeleyen bir doğa olayı olarak kabul edilir.
CEMRE NE DEMEK?
Cemre, kelime karşılığı olarak kor halindeki ateş anlamına gelir.
Diğer bir anlamı ise, Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığındır.
Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir.
Meteorolojik bir olay olarak bilinen cemre ise takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıtıcı (ısıl) güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanır.
Bazı kaynaklara göre, cemre sözcüğüyle adlandırılan sayılı günlerin, takvim klimatolojisine nasıl girdiği bilinmiyor.
Cemrelerin, yılın 180 gün süren soğuk yarısı olarak ayırt edilen Kasım döneminin 100.gününden sonra, sıcaklığın yükselmesiyle ilgili gözlem birikimini, kora benzetilen bir enerji kaynağıyla açıklama düşüncesinden kaynaklandığı söylenebilir.
10004,40%-0,77
35,83% 0,20
37,19% -0,26
3225,48% 0,32
5153,04% 0,97
Ağrı
01.02.2025