Temel atma töreni ile birlikte inşaata hemen başlandı. Öyle ki, kısa sürede okul için tahsis edilen arsanın tamamında temeller yükseldi ve alanın tamamı beton ihata duvarları ile kapatıldı.
Sayın Gozzal, Ahmede Xani’nin adını taşıyan bu okulun bir an önce bitirilerek hizmete açılmasını istiyor. Onun için de hiç bir şey esirgemeden, holdingin bütün üst yönetim kadrosuyla birlikte işi takip ediyor ve verdiği sözün arkasında duruyor.
Bu ciddiyeti gören Ağrı IC Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan ise, Yüksek Okulun Fakülteye dönüşmesi için bir çalışma başlatacağını, bunun için de YÖK Başkanını Doğu Beyazıt’a davet edip kendilerinin onayını almaya çalışacağını açıklamıştı.
Rektörün bu beyanatı üzerine Abdulbari Gozal da, beklenmedik bir jest daha yaptı, yaklaşık 4 milyon liralık ek bir maliyeti göze alarak, Yüksekokul projesini değiştirdi, inşaat konseptini Fakülte ihtiyacına göre revize etti.
Buna göre, başlangıçta planlanan yüksekokul binalarına ilaveten, Fakülte kadrosu için 12 dairelik bir lojman ile çok amaçlı büyük bir konferans salonun ve gerekli olacak diğer binaların yapımına da hemen başlandı.
Fakülte beklentisi devam ederken geçen hafta rektör Aslan’ın, beraberinde bir heyet ile birlikte Doğu Beyazıt’a gelmesi ilçede bayağı bir heyecan yarattı. Sanıldı ki bu heyet, fakülte için gelmiştir. Ancak sonradan anlaşıldı ki gelenlerin resmi bir işlevinin olmadığı, gelen kişilerin rektör Aslan’ın meslektaşları olduğu, turistik amaçla Doğu Beyazıt’a geldikleri ifade edildi.
Bundan da anlaşılıyor ki, büyük bir hızla devam eden inşaat ve altyapı hazırlıklarına rağmen Rektörlüğün, Yüksekokulu Fakülteye dönüştürme çalışmaları henüz temenni aşamasından öteye geçememiştir. Zira, Sayın rektör Aslan’ın, YÖK Başkanını Doğu Beyazıt’a davet etme girişimi henüz gerçekleşmiş değil.
Öte yandan, Doğu Beyazıt’ta bir fakülte kurulması için öncelikle Ağrı IC Üniversitesi tarafından alınmış bir senato kararının bulunması gerekiyor. Üniversite Senatosu, fakülte kurulmasının gerekliliğine ilişkin bir karar alacak ki, YÖK de ona göre vaziyet alsın.
Nitekim geçtiğimiz günlerde, özellikle bu konu için bizzat görüştüğüm Sayın İbrahim Çeçen de, Fakülte için senato kararının gerekliliğine işaret etmiş, Senato Kararı alındığında, YÖK nezdinde kendilerinin de yardımcı olacağını söylemişti.
Kuşkusuz Sayın İrfan Aslan da Doğu Beyazıt’ta bir fakülte kurulmasını istiyor. Bu konuda bir şüphe duymuyoruz. Ne yazık ki, sadece temennilerle böylesi önemli işler yürümüyor. Formel işlemler tamamlanmadan, bu hususta yapılacak her girişim sonuçsuz kalabilir.
Bu itibarla Sayın rektör, öncelikle bir senato kararı istihsal etmeli, Doğu Beyazıtlıların desteğini de arkasına alarak bu kararı YÖK’e kabul ettirerek hükümetin onayından geçirmeye çalışmalıdır.