Tarih: 05.04.2017 11:04

İŞ SEKTÖRÜ VE İŞ ADAMI OLMANIN SIRRI?

Facebook Twitter Linked-in

YAZAR/ŞAİR GÖKNUR ORAL ´IN KALEMİNDEN

Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama ne okuduğumu çok iyi hatırlıyorum.

´´ Başarılı bir iş adamı olmak için iyi bir eğitim, hem şart hem şart değil. Ama 20-30 şirketten sorumlu iseniz iyi bir eğitim şart.´´ deniliyordu.

Peki iyi bir eğitim, gerçekten iyi bir iş adamı olmanın ön hazırlık süreci miydi?

Düşünmek bir yana araştırılınca herkesin aynı fikirde olduğunu söyleyebilirim. Çünkü her şeyi yapamayız. İyi bir profesyonel yönetim için hesap verilebilirlik, raporlama sistemleri, yönetici alımı, eğitimi, kariyer planlaması gibi birçok kavramı uygulamak gerek.

Bu da demek oluyor ki, başarılı bir iş adamı olmak için günümüzde iyi bir eğitime ihtiyaç var. Zaten, içinde yaşadığımız dünya şartları da bunu gerektiriyor.

Fakat istisnaları da gözden kaçırmamak gerek! Eski kuşak, ülkenin o günkü koşulları nedeniyle fazla bir tahsil yapamadığını ve çoğu insanın o açığı, hayat üniversitesinde gidermiş olduğunu biliyoruz. O günden bugüne baktığımda; Sadece tek bir bölgede değil, bir çok şehir ve yurtdışında işyerleri olan bir kaç lisanı mevcut ve günümüz olanakları ile hayat üniversitesinden mezun olmuş bir iş adamının, kariyerini nasıl zirvede tuttuğunu ele alalım.

Memleketimin insanı;

İbrahim CEYLAN , ´´ Bizim için eğitim ve öğrenmenin faydaları tartışılmaz. Temel bilgileri olan iş adamı işinde daha başarılı olabilir. Eğer gerekli yeteneği ve de şansı var ise... Bunun yanında insan tüm yayınları, gelişmeleri takip etmesi, geride kalmaması için gerekli. Ben de ülkenin ve dünyanın güncel problemleri ve işimle ilgili yayınları devamlı olarak izlerim, ayrıca ilgili olduğum sanayi tesislerini gezerim. Bunun yanında işçi sınıfı ayırt etmeksizin olabildiğince herkesle diyalog halinde olurum. Örnek aldığım kişi yok. ama takdir ettiğim çok değerli dostlarım var. Onlarla sohbet etmek, ülke problemlerine farklı bakış açısından yaklaşarak , değerlendirmelerini öğrenmek ve fikir alış-verişinde bulunmak imkanı veriyor bana. Bölgemde ne kadar söz ediliyorum, bilmiyorum. Kendi çapımda işlerimle bir yerlere geldiğimi çoğu zaman birilerinin söylemleri ile fark ediyorum. Ve tabi ki bu söylemler gururumu okşamıyor değil, çünkü işsiz bir çok insan mevcut. Bir çok aileyi de düşünürsek, bölgenin insanlarına bir nebze yardımcı olduğumu düşünmek her insanı mutlu eder. İş yaşamında başarılı olma duygumdan güç aldım ve çok çalıştım. Yani ticarette işlerimi büyütürken bir tahsilin gerekli olduğunu düşünerek değil asıl amacıma yönelerek işimi önemsedim. Zaten bundan 40 sene öncesine gidildiğinde başarılı iş adamı olmak için tahsilin önemi yoktu. Dediğim gibi İş hayatında pişerek ve ?öğrenmenin ağır faturalarını ödeyerek? bir yerlere geldim. Bizim dünyamız ve şartlarımız farklıydı. Şimdi ki 21. yüzyılda ise büyük iş adamı olmak için yüksek öğrenim görmek ve lisan bilmek şart oldu. Ben bu şartın ispatlılığını oğlum Rojhat CEYLAN´ da ne gibi ilerlemeler kaydedeceğini merak ediyorum ve ona başarılar diliyorum ´´ dedi.

Ve son söz Rojhat CEYLAN ´ da ...

´´ Eğitim, başarıya giden yolda olmazsa olmazlar içinde, ancak tek başına yeterli değil. Teorik bilgi, pratikle desteklendiğinde anlamlı oluyor ve kişiyi başarıya taşıyor. Aynen babamın, söylemleri gibi ?Ne yaparım da patron olurum??dan önce; ?Ne yaparım da işi öğrenirim??, ?Ne yaparım da öğrendiklerimi geliştiririm?? sorularını kendimce yanıtlamaya çalışıyorum. İş hayatına erken atıldım, dolayısıyla genç yaşta büyük mesafe aldım. Ve tabi ki babamı, model aldım. Ama daha öğrenecek çok şey var. Bunlardan en önemlisi; Hayatınızı akıllı bir şekilde planlamanız, evvela kendinizi iyi tanımakla başlar, insanın kendini tanıması, sanıldığından daha zordur, zira, yaşınız ne olursa olsun, şimdiden kalıplaşmış bazı önyargılarınız vardır. ancak o ön yargıları kırabilmek önemli! Çünkü bu olgu, benim için Rojhat CEYLAN modelini iş hayatına sunduğunun bir göstergesi gibi... Bunun yanında mutlaka bilgisine deneyimine inandığım, fikirlerine başvurduğum kişiler oluyor. Ama daha çok bana işi öğreten, yol gösteren her zaman müşteri oluyor. Müşteri patrondur ve öğretendir. Müşterini dinlediğinde ve anladığında büyük yol alıyorsun. Bu benim nacizane fikrim. Mümkün mertebe de onlarla empati bir bağ kurup ve iş hayatında strese girmeme gayreti içerisinde oluyorum. Bunun için de zamanı ve olayları iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum.´´

İbrahim CEYLAN Ve idolü Rojhat CEYLAN´ın Son sözleri ile bende şunu söyleyebilirim ki ; Bugün dünya ile yarışıyor olmamız... Lisan bilmek, dünyada ve ülkemizde ne olup bittiğini yakından izlemek ve bu gelişmelerin sizin işinize muhtemel etkilerini yorumlayabilmek şart...

Bunun için de ?dünya klasında? bir eğitim çok önemli ve lüzumlu olduğu kanaatindeyim.

İdeali de hem girişimcilik ruhunu hem de iyi eğitimi birleştirebilmek tabi ki... ve sözü daha fazla uzatmadan kendileriyle yapmış olduğum bu röportajın ardından, bir kaç altın kuralı öğrenmekle beraber hayatlarında daimi başarılar diler ve bu keyifli sohbet için teşekkürlerimi sunarım kendilerine?

Göknur ORAL

/resimler/2017-4/5/1106539507085.jpg

/resimler/2017-4/5/1107121695031.jpg

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —