Türkiye ile İran`ı birbirine bağlayan Gürbulak Sınır Kapısı`nda, İran`ın Türk tırlarına motorin satmaması ve geçişlerde yakıt depolarını mühürlemesi nedeniyle tır kuyruğu oluştu.
İran`ın 1 Aralık`tan itibaren topraklarına girecek Türk tırlarında başlattığı uygulamalar nedeniyle Gürbulak Sınır Kapısı`nda yaklaşık 20 kilometrelik tır kuyruğu meydana geldi.
Tır şoförü Vedat Öztekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlerdir burada beklediklerini ve kimsenin bir bilgi vermediğini belirtti.
İki devletin arasındaki uyuşmazlığı şoförlerin çektiğini ifade eden Öztekmen, "Kar, kış, kıyamet arabalarımızda yakıt kalmadı. Gece soğukta çalışıyoruz, mazot olmadığından webastolarımız (ısıtıcı) çalışmıyor" dedi.
Kuyrukta çok sayıda tırın olduğunu anımsatan Öztekmen, şunları kaydetti:
"Tırların çoğu gitti. Günlerdir bekliyoruz. Akşam buralarda kurtlar vardı, arabadan aşağı inemedik. Yiyecek bir şey de kalmadı. Marketlerden aldırıp getirtiyorsun ama buradaki her insanın parası kısıtlı, devamlı alamıyor. Herkesin bir veya iki gün yetecek kadar parası var ama şu anda buradaki birçok insanın yakıtı da yetmiyor. Özbekistan`a gideceğim ama gidemiyorum."
Tır şoförlerinden Memmed Bayrami ise soğukta daha ne kadar bekleyeceklerini bilmediklerini söyleyerek, "Madem bir sorun var biz gidelim İran`a, İran da Türkiye arabalarını bıraksın. Daha `3-4 güne ancak gideriz` diyorlar. Arabalarımızdaki sular dondu, yüzümüzü yıkamaya suyumuz yok. Hırsızlıklar oluyor, korkuyoruz, uyuyamıyoruz. Dört gündür buradayız, bir metre yerimizden hareket edemedik" ifadelerini kullandı.
Gürbulak Sınır Kapısı`nda 20 kilometre sıra olduğunu anlatan tır şoförlerinden Davut Kahraman da burada 5 gündür beklediklerini ve sınırda 10 günlük sıra olduğunu dile getirdi.
Bu işe bir çözüm bulunmasını istediklerini belirten Kahraman, şöyle devam etti:
"Şoför arkadaşlarımızın hepsi perişan, arabalarımızda yakıt bitti, erzak bitti. Bu tırlar ülkenin bel kemiği. Milyonlarca lira vergi ödeniyor. İhracat yapılıyor, her şey bunların üzerine kurulmuş. Allah rızası için bir yetkili gelip de şuradaki kuyruğu görmüyor. Burada dağın başında 5-6 gündür perişanız. Daha 10 günlük sıra var. İran`da ayda bir kanun değişiyor, şimdi de diyor ki `Depolarınıza mühür takacaksınız`. Mesela Tahran`a gideceksiniz Tahran`a yetecek kadar mazotla geleceksiniz. Peki ben Tahran`a yetecek kadar mazot aldım, Tahran`dan sonra beni bir dağa çıkarttılar, oradan sonraki mazotu nereden bulayım. İran`a girince 100 litre mazot için 110 dolar para veriyoruz, bize bedava vermiyorlar. Şimdi de İran keyfe keder depo kapaklarına mühür istiyor, sorun bu."
Tır şoförlerinden Akbar İskender ise "Ben İranlıyım fakat Türkiyeli, İranlı yabancı memleketli de olsa hepimiz insanız. Burada soğuktan öldük, yemek yok, tuvalet yok, devlet davası var ama biz perişan olduk. Bize bir şey söyleyecek kimse de yok. Ot yakıyoruz, ısınıyoruz. Devletimizden rica ediyoruz bunun çözümünü yapsınlar" şeklinde konuştu. (AA)