Haber. Dengi ÇELİK
Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Nezir Çelik, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, ile bir araya gelerek, fikir teatisinde bulundular.
Geçmiş yıllarda Iğdır’da belki de üniversite olduğundan bile çok sayıda insanın haberi yoktu ancak son zamanlarda hem akademik anlamda hem de Iğdır’ın ekonomisine ve turizmine verdiği katkılara bakılınca Iğdır Üniversitesi’nin, sadece popülerliği artmadı, üniversitenin başka bir boyuta geçtiği de görülüyor.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, eğitime, bilime ve şehrin refahı adına yaptığı ciddi çalışmalarını bilmeyen yok gibi.
Rektör Alma, Iğdır’da her anlamda başlattıkları kalkınma hamlelerini ve gerçekleştirdiği projeler niteliği ve fazlalığı sebebiyle Iğdır yerel yönetimleri, kamu kurum ile kuruluşları da tarihinde ilk kez üniversiteyle bu kadar iç içe ve dayanışma halinde çalışmaya başlattığı gözlemlenmektedir.
ATIL TUZ MAĞARALARINI TURİZME kazandıran Rektör Alma’nın olduğu aşikardır.
Rektör bey bu konuda,
“Polonya'nın Krakow şehrinde benzer bir bölge var muazzam bir tuz mağarası. Buradan çok etkilenmiştim. Atanmadan 1 yıl önce de Tuzluca'nın tuz mağaraları kafamda vardı. "Tuz Kongresi" yaptık. Uluslararası temsilciler katıldı, bir kitap da çıkardık. Bununla birlikte tuz mağarasının sahiplerinden biri olan değerli iş insanımız Mehmet Sürkit beyle de görüştüm. Aykırı görüşler de vardı buranın olmayacağı konusunda ama biz inandık ve başardık.
Gerekli anlaşmaları yaptık SERKA (Serhat Kalkınma Ajansı) gibi kurumlarla yatırımla galerimizi inşa ettik.
35 dönümlük bir yer ve 400 yıllık bir rezerv var. Kristal odalarımız var orada ve biz birini alabildik. Kristal odaları çok ilginç biliyorsunuz doğal penceresi olmadığı için hava almıyor ve buradaki su zaman geçtikçe değişime uğrayarak kristal haline geliyor. Burası bir turizm cenneti gibidir. Yemek ve müzik festivalleri, birçok bölgeden lansman toplantıları vs. yapıldı.
Yemek organizasyonları, çocuk oyun alanları gibi inanılmaz bir yaşam alanına dönüşüyor. Gezinti yerini de fuar alanına dönüştürüp yanında 5 yıldızlı bir otel var.
Burada hastalar şifa buluyor. Çevre illerden hastalarımız hafta sonlarında turlarla buraya geliyor ve doktorlar eşliğinde şifa buluyorlar.” dedi.
Üniversite öğrencilerinin 15 bine kadar yükseldiğinin altını çizen Rektör Alma,
“Burada Yabancı öğrencilerimiz de var. 2007'li yıllarda bu rakam sıfırdı şimdi ise 1000'in üzerine ulaştı. 38 ülkeden bu öğrenciler ve 155 ülkeyle de anlaşmamız var.
Iğdır Üniversitemiz master programları ve bölüm sayılarının da büyük bir ivmeyle olarak artıyor, "Green Metric ölçeğinde yeşil kampüs sıralamasında dünyada 152, Türkiye'de 11. sıraya yükseldik. Enerjimizin yüzde 50'sini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz.
Iğdır'da 1.5 milyon dönüm arazi var. Iğdır'da tarım arazisini öldürmek yerine kıraç ve yamaç şeklindeki topraklara yapmak birinci vazifemiz olmalı.
Üniversitemizin yanı başındaki yeri de bu şekilde değerlendiriyoruz. Valiliğin de verdiği imkanla Akademi Kooperatifimiz kuruldu. Bu akademiyi sadece akademisyenlerle değil, halkla birlikte kurduk.” dedi.
ÖTE YANDAN
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ÇEVREYE DUYARLI BİREYLER YETİŞTİRİYOR
Iğdır Üniversitesi "Doğa Benimle; Çevre Okuryazarıyım Her Yerde 3" projesi, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında 3. kez destek almaya hak kazandı.
Proje, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden lisans öğrencilerini bir araya getirerek, bilimsel bilginin topluma kazandırılmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.
PROF. DR. MEHMET HAKKI ALMA’YI KISACA TANIYALIM
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
1984 yılında Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde sınıf öğretmenliği okuyan Prof. Dr. Mehmet Hakkı ALMA, daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesinde Orman Endüstri Mühendisliği bölümünü de başarıyla tamamladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği bölümünü 1988 yılında birincilikle tamamlayan Prof. Dr. Mehmet Hakkı ALMA, Yüksek Lisansını da KTÜ’de yaptı. 1991 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinde Orman Biyolojisi ve Ağaç Malzeme Koruma Teknolojisi bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Prof. Dr. Mehmet Hakkı ALMA, doktorasını Japonya/Kyoto Üniversitesinde 1996 yılında Ahşap Bilimi ve Teknolojisi bölümünde yaptı. Japonya'da bulunduğu esnada Nobel ödülü alan birçok bilim insanı ile beraber çalışmalarda bulundu. 100'den fazla SCI yayını, Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan 20'den fazla makalesi, Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan 120'den fazla bildirisi, yürütücülüğünü üstlendiği 21 adet TÜBİTAK ve 70'den fazla diğer bilimsel projelerde görev alan Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı ALMA, bugüne kadar 30'dan fazla yüksek lisans, 20'den fazla doktora öğrencisi mezun etmiş olup, halen 13 doktora ve yüksek lisans öğrencisi çalıştırmaktadır.
Birçok akademik ve idari görevde bulunan Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı ALMA, halen Türkiye Bilimler Akademisi asil üyeliği (TÜBA) görevini sürdürmektedir. Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı ALMA aynı zamanda Hemşehrimiz olup Ağrı nüfusuna kayıtlıdır…