Tarih: 14.04.2021 13:06

İçişleri Bakanlığı’ndan yeni koronavirüs genelgesi

Facebook Twitter Linked-in

Bakanlar Kurulu'nda korona virüsü (Covid-19) salgınına yönelik yeni tedbir kararları alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Kısmi Kapanma" konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre sokağa çıkma yasağı, hafta içi 19.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise cuma günleri saat 19.00’da başlayıp, cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak.

Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler için geçerli olacak. İkamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi olacak.

Hafta sonları fırın, market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler saat 10.00-17.00 açık olacak. 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altında bulunanlar hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelliler hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerden alışveriş yapabilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları adrese servis yapabilecek.

EKMEK VE PİDE ÜRETİMİ İFTARDAN 1 SAAT ÖNCE SONLANDIRILACAK

Ramazan ayı süresince iftar saati ve öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun önlenmek için fırınlardaki özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek. İftardan sonra fırınlarda üretim, satış ve diğer hazırlık işlemlerine devam edilebilecek.

Genelgede, "Sokağa çıkma kısıtlamasındaki sürelere uymak için tüm işyerlerinin (istisna getirilenler hariç) çalışma saatleri hafta içi günlerde 07.00-18.00 saatleri arası olarak belirlenecek. Zincir marketler ise saat 10.00’da açılacak" denildi.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTINA TOPLU TAŞIMA YASAĞI

Hafta içi 65 yaş ve üzerindekiler 10.00-14.00, 18 yaş altındakiler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Hafta içi/hafta sonu ayrımı olmaksızın 65 yaş ve üzeri kişiler ile 18 yaş altındakiler şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca yüz yüze eğitimin devamına karar verilen sınıf seviyeleri ile destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında eğitim gören çocuklar, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla toplu ulaşım araçlarından yararlanabilecek.

TOPLU ULAŞIM DIŞINDA ŞEHİRLERARASI SEYAHATE İZİN VERİLMEYECEK

Genelgede şehirlerarası seyahatlerle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

"Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında vatandaşlarımızın toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek. Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. İşi ile ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak."

Zorunlu haller ise şöyle sıralandı:

- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olanlar.

- Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar (en fazla 8 kişi).

- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler).

- ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri.

- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.

- Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar.

- Ceza infaz kurumlarından salıverilenler.

Zorunluluğu olanlar, toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da valilik/kaymakamlıklara başvuru yaparak izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

RESTORAN, KAFE VE PASTANELER GEL-AL VE PAKET SERVİS HİZMETİ VERECEK

Genelgeye göre, 16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00’e kadar yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yerler) iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edemeyecek. Bu süre içerisinde yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, saat 19.00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis, cumartesi ve pazar günleri ise sabah 10.00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek.

Online yemek sipariş firmaları da hafta içi ve hafta sonlarında saat 10.00’dan sahur vaktine kadar evlere/adrese paket servis şeklinde satış yapabilecek.

17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar kapatılan işyerleri de şu şekilde:

Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları; kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler; internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerler.

Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak şartıyla açık olacak.

MESLEK KURULUŞLARININ GENEL KURULLARI VE DÜĞÜNLER YASAKLANDI

17 Mayıs'a kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikleri yasaklandı.

Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilecek fakat nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünlere, 17 Mayıs'tan sonra izin verilecek. Bu sürede nişan, kına, tören, merasim, düğün yapılamayacak.

MİNİBÜSLER AYAKTA YOLCU ALMAYACAK

Şehir içi toplu ulaşım araçlarına yüzde 50 kapasite ile yolcu alınacak.

Genelgede, "Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek. Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek" denildi.

Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde 17 Mayıs 2021 tarihine kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.

Tüm konaklama tesislerindeki yeme-içme yerleri, sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak ve aynı masada en fazla 2 kişiye servis açılmaması kaydıyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinde toplu iftar organizasyonları yapılması yasaklandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri kullanılacak. Hamileler, süt izni kullananlar, 10 yaş ve altında çocuğu olan kadın çalışanlar, engelliler, 60 yaş üzerindeki personel, kronik rahatsızlığı bulunanlar idari izinli sayılacak. Kamuda mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —