Fırat Nehri, Karaleylek ve Saklıkapı kanyonları, Çırçır Şelalesi, Keban Baraj Gölü ve Yusuf Ziya Paşa Camisi gibi doğal güzellikleri ve tarihi mekanları ile ilgi gören Keban, üretilen lezzetli alabalıkları ile de adından söz ettiriyor.
Fırat Nehri üzerinde yer alan 98 tesiste üretilen yıllık 23 bin ton balıktan yüzde 90'ı yurt dışına ve iç piyasaya satılıyor, yüzde 10'u ise kent merkezi ve ilçedeki restoranlarda müşterilere sunuluyor.
Tesisler, lezzetiyle ilgi gören alabalığı çeşitli şekillerde müşterinin beğenisine sunarken, Çırçır Şelalesi mevkisindeki bir tesis alabalık ile dolmadan katmere, pideden kavurmaya, karnıyarıktan köfteye kadar hazırladığı 23 çeşit yemeği menüsüne ekledi.
Özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan ilçe, tarihi ve doğal güzellikleri görmek isteyenlerin yanı sıra alabalık yemek için kilometrelerce yol kat ederek gelenleri de ağırlıyor.
HER GELİŞLERİNDE FARKLI BİR LEZZETİ TADIYORLAR
Restoran yöneticisi Ayhan Şimşek, 1998 yılında Keban'da ilk restoranı açtıklarında, çevrelerindeki kişilerin, "Kim Keban'a balık yemeye gider?" diyerek eleştirdiğini anlattı.
Bugün sadece alabalık yemek için binlerce kişinin ilçeye geldiğini aktaran Şimşek, eskiden 2-3 çeşit olarak hazırladıkları alabalığın bugün 23 çeşidini yaptıklarını belirtti.
Şimşek, "Alabalık yemeklerimiz ne kadar çeşitlenirse o kadar çok balık yenir düşüncesiyle Elazığ'ın plakasından esinlenerek 23 çeşit yemek yapalım dedik. Et ve tavuktan ne kadar yemek yapılıyorsa aynısını alabalıkla da yaptık. Müşterilerimiz, 'Alabalıktan bu kadar çok yemek çeşidi olur mu?' diye şaşırıyor, her geldiklerinde daha önce yemedikleri bir yemeği deniyorlar." diye konuştu.
Restoran yetkilisi Harun Turgut ise Fırat Nehri'nin su kalitesinin lezzetli alabalık yetiştirilmesine imkan sağladığını ifade ederek, "Normalleşme süreciyle ilçemize büyük bir ziyaretçi akını var. Bunun en önemli etkenlerinden biri alabalığımızın lezzeti. Hakikaten alabalığımızı bir kez tadanlar bu lezzetten vazgeçemediği gibi çevresindeki insanlara da tavsiye ediyor." diye konuştu.
"TÜM TÜRKİYE'Yİ BURAYA DAVET EDİYORUM"
İlçeye ailesi ile İzmir'den gelen Turgut Kurşun, her yıl tatil için bir kaç kez Elazığ'a geldiğini belirterek, her gelişinde alabalık yemek için mutlaka Keban ilçesini ziyaret ettiğini söyledi.
Keban'da yetişen alabalıktan yapılan 23 çeşit yemeğin lezzetine doyum olmadığını anlatan Kurşun, "23 çeşidin her biri birbirinden güzel. Bu sene Adana, pide ve sotesini denedik. Çok lezzetli, hayran kaldım. Herkesin eline sağlık. Tüm Türkiye'yi buraya davet ediyorum. Gelsinler, bu lezzetli alabalık yemeklerinin tadına baksınlar." ifadelerini kullandı.
Mustafa Özpolat da zaman zaman eşiyle 120 kilometre uzaklıktaki Palu ilçesinden balık yemek için Keban'a geldiğini, alabalıkla hazırlanan yemekleri çok sevdiklerini aktardı.(aa)
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
21.11.2024