Tarih: 15.03.2015 09:48

HALİL AKSOY`DAN BİR İLK…

Facebook Twitter Linked-in

Nezir Çelik Yazıyor

Ağrı HDP Milletvekili Halil Aksoy, Gürbulak Gümrük Kapısında yapılan ithalat kısıtlamaları ve TIR Kuyrukları hakkında bir soru önergesi verdi.

İthalat konusunda çok gecikmeli ve TIR Kuyrukları hakkında da ise yetersiz bilgiler içeren soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin CANİKLİ tarafından, Anayasa'nın 98 ve Meclis İçtüzüğünün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 

   Halil AKSOY

    Ağrı Milletvekili

Ağrı Doğubeyazıt'ta bulunan Gürbulak Sınır Kapısı yöre halkının neredeyse en önemli ve tek geçim kaynağıdır. Tarım ve hayvancılığın da bitme noktasına geldiği Ağrı ve ilçelerinde, özellikle de Doğubeyazıt'ta dış ticaret en önemli gelir kaynağıdır. Ancak yöre halkının bu tek geçim kaynağı olan ticaret de hükümetin bilinçli politikaları nedeniyle adeta bitirilmek isteniyor.

İlçenin önemli ticari merkezi haline gelen pasajlara yapılan fiili polis baskınlarından sonra, bu kez de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Tebliği ile Doğubeyazıt halkı ekonomik buhran içine çekilmek isteniyor.

14 Şubat 2015 Tarih ve 29267 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve 115 Seri Nolu Tebliğde değişiklik öngören 128 Seri Nolu Tebliğ ile, Doğubeyazıt esnafına ve ticaretle uğraşan yurttaşına bir darbe daha vurulmuştur. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının söz konusu tebliği ile; çok sayıda eşyanın serbest dolaşım hakkı Gürbulak Gümrük Kapısının yetki alanında çıkarılmıştır.

Kaju cevizi, kabuklu ceviz, ceviz içi, kabuksuz badem, biber, tarçın, susam, pirinç, eldiven, sığır derisi, ahşap süs eşyası, granit taşı, seramikten heykelcik ve diğer süs eşyası, cam damacana kavanoz şişe, cam sofra ve mutfak eşyası, cam boncuklar ve taklit inciler, bıçak, el testereleri, eğe, törpü ve el aletleri ile oyuncak cinsi eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili gümrük müdürlükleri arasında Gürbulak Gümrük Kapısı yer almadı.

Buna göre, söz konusu maddelerin serbest dolaşıma giriş işlemleri Adana, Ankara, Bursa, Çerkezköy, Erenköy, Gaziantep, Giresun, Halkalı, İskenderun, İzmir, İzmit, Kayseri, Kapıkule, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon Gümrük Müdürlükleri tarafından yapılacak.

Tebliğden önce sözkonusu tüm eşyaların serbest dolaşım giriş işlemleri Gürbulak Gümrük Kapısı'ndan yapılırken, yöre halkı adeta cezalandırılmak istenmiştir. Bu kararın alınması hükümetin ayrımcılığı ve çifte standarttı halk arasında gözettiğini göstermiştir. Zira yukarıda sayılan eşyalar en çok ticareti yapılan eşyalar olmakla birlikte bu karar yöre halkını büyük oranda olumsuz etkilemiştir.

Özellikle bu tebliğin yayınlanmasından önce sözkonusu bu eşyaların siparişini aylar öncesinde veren tacirler, şimdi bu eşyalarını sınır kapısından geçiremediğinden günlerdi bekletilmektedir. Gümrük parkında bekletilen TIR'ların günlük otopark maliyeti 100 Dolar olarak kişilere mal olmaktadır. Her bakımdan sorunlu olan ve yöre halkında büyük mağduriyet ve rahatsızlık yaratan bu ayrımcı Tebliğ'in mutlak suretle en kısa sürede değiştirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1-      Bakanlığınızın yayınlamış olduğu 128 Seri No'lu tebliğ hangi saikle hazırlanmıştır? Böyle bir değişiklik yapma gereği hangi gereksinimden dolayı hasıl olmuştur?

2-      Yayınlanan tebliğ ile Gürbulak Gümrük Kapısının yetkisi dışını çıkarılan ticaret eşyasının kendisinin ya da ticaretinin bölge halkı için ne gibi sakıncaları vardır? Özellikle Asya ülkelerinden getirilen bu eşyaların sadece belli Gümrük Kapılarının yetkisi kapsamına alınmasının altında yatan gaye ya da neden nedir?

3-      Alınan bu karar, büyük çoğunluğu geçimini ticaretle yapan yöre halkı üzerinde yaratacağı olumsuz etki hesaplanmış mıdır? Açıkça olumsuz etkileneceği belli olan yöre halkının mağduriyetine neden olan bu kararı düzeltmeyi düşünüyor musunuz?

4-      Bu karar alınınca bölgeler dikkate alınmış mıdır? Zira Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan hiçbir gümrük kapısında bu eşyaların serbest dolaşım hakkı tanınmamıştır? Birbirine çok yakın sınır kapılarına tanınan bu yetki neden Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yer alan  gümrük kapılarına tanınmamıştır?

5-      Ayrıştırıcı ve açıkça çifte standardı uygulamaya koyan bu kararın halk arasında nasıl bir duygusal kopuşa neden olduğu hesaplanmış mıdır? Bunun sonuçlarını hükümet olarak göze almış mısınız?

6-      Alınan bu karar nedeniyle şu an TIR'ları sınır kapısında bekletilen ve her gün döviz üzerinden para ödemeye mahkum edilen yöre halkının zararı nasıl karşılanacaktır? Bakanlığınızın bu konuda bir girişimi olacak mıdır? 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —