Ağrı Güvercin Severler Derneği Başkanı Aydemir:
"Bu tür kuşların ırkını yaşatmak, geleceğe aktarmak için `marka` denilen bilezikleri ayaklarına takıyoruz"
Hobi olarak güvercin yetiştiriciliği yapanlar, Türkiye Güvercin Federasyonu tarafından yaptırılan ve "marka" adı verilen bileziklerle kentte bulunan ender oyun kuşu ırklarını korumaya çalışıyor.
Üzerinde güvercin sahibinin adı, soyadı, telefon numarası ve kuşların doğum tarihlerinin yazılı olduğu bilezikler, sadece belirli ırklara takılıyor.
Ağrı Güvercin Severler Derneği Başkanı Yılmaz Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde kullanılan bileziklerin federasyon tarafından sadece üyelere yaptırıldığını söyledi.
Bileziklerin güvercinlerin ayaklarına yavruyken takıldığını belirten Aydemir, şöyle konuştu:
"Anadolu`nun ender oyun ırkı güvercinleri, şehrimizdeki bazı yetiştirici arkadaşlarımızda bulunuyor. Oyun kuşu ırkları takla ve uçuş özelliklerine göre sınıflandırılır. Bu güvercinlerin arasında `baş` veya `sefer` dediğimiz, yani takla atmak için kümesin üzerine gelip inme mesafesinin olduğu yerden taklayı atarak gökyüzüne doğru çıkması, bu gelişlerini belirli aralıklarla yapması oyun kuşu ırkının bir özelliğidir. Bu tür kuşlar, ülkemizde ender bulunan oyun kuşlarıdır. Bu tür kuşların ırkını yaşatmak, geleceğe aktarmak için `marka` denilen bilezikleri ayaklarına takıyoruz. Ayağında bileziği olan damızlıklar ender ve iyi oyun kuşlarıdır. Kuşlarımızın bileziklerini ise henüz bir veya bir haftalıkken takıyoruz. Kuşun diğer kuşlarla farklı olduğunu soyunun ve ırkının iyi olduğu belirginleştirilmiş oluyor."
Aydemir, nadir oyun kuşlarının bilezik sayesinde kaybolmadığını, başkaları tarafından yakalanması halinde bileziğin üzerindeki telefonla sahibinin kolayca bulunduğunu ifade etti.
Bilezikler sayesinde güvercinin hangi yetiştiriciye ait olduğunun bilindiğini vurgulayan Aydemir, "Ayağında bilezik olan güvercin Türkiye`nin neresinde olursa olsun, yetiştiricisi kimdir belli olur. Bilezik, kuşun sahibinin bilinmesi ve güvercinin kaybolması durumunda sahibiyle iletişim kurulmasında önemli rol oynuyor" dedi.
Güvercin yetiştiricisi Cesim Gergin de yıllardır beslediği kuşlarının ayaklarına bilezik taktığını, böylece taklacı oyun kuşlarının diğerlerinden ayırt edildiğini söyledi.
Sıradan bir kuşun ayağına bilezik takılmadığını anlatan Gergin, "Bilezikler sayesinde kuşun ırkını bilmemiz, o kuşu eşleştirmede bize yol gösteriyor. Sıradan bir kuşu bilezik sayesinde kümeste eşleştirme bölmelerine almıyoruz. Yavruyken taktığımız bilezikler, güvercin büyüdüğünde artık ayağından çıkmıyor" diye konuştu.
Çocukluğundan beri güvercin yetiştiren Ali Hanbaba ise ırkına ve kalitesine göre kuşun ayağındaki bileziğin renginin değiştiğini kaydetti. (AA)