İran tarafında Türk tırlarına motorin satılmaması ve araçların yakıt depolarının geçişlerde mühürlenmesi nedeniyle 20 kilometrelik tır kuyruğu oluşan Gürbulak Sınır Kapısı`nda, şoförlerin bekleyişi devam ediyordu.
İran tarafında başlatılan uygulama nedeniyle 8 gündür Gürbulak Sınır Kapısı`nda bekleyen tır şoförleri, yetkililerden yardım istedilmekteydi..
Doğubayazıt'a bağlı Gürbulak Sınır Kapısı`nda, şoförlerin bekleyişi devam ediyordu. Yaklaşık 20 kilometrelik tır kuyruğunun oluştuğu sınır kapısında bekleyen sürücüler, özellikle araçlarındaki yaş meyve ve sebzelerin çürümesinden endişe duyuluyordu.
Gürbulak Sınır Kapısı`ndaki Türk tırlarının geçişi tekrar sağlandı.
İran`ın 1 Aralık`tan itibaren motorin satılmaması ve yakıt depolarının geçişlerde mühürlenmesi nedeniyle İran`a geçemeyen Türk tırları, yasağın kaldırılmasının ardından geçişlere başladı.
Gürbulak Sınır Kapısından bugün Saat 20.00 itibariyle 377 araç`ın çıkış yaptığı belirtildi.
Şoförlerden Sait Akçakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 gündür burada mağdur olduklarını belirtti.
Kapının açıldığını fakat ağır ilerleme olduğunu belirten Akçakır, "Kapının 15 Gün sonra kapanacağını söylüyorlar. Arabalarımızın mazotu ve akülerimiz bitti" dedi.
Tahran`dan sonra da 2 bin kilometre daha yol gideceklerine işaret eden Akçakır, "Bizim 15 gün içerisinde buraya dönüp dönemeyeceğimiz meçhul. Biz 15 gün sonra bu kapıya geldiğimizde yine takılıp kalacağız. Dönüşte 15-20Günde burada mı kalacağız? Mümkünse bu işe çare bulunsun" ifadesini kullandı.
Şoförlerden İmdat Kaya, İran`ın uygulamalarından dolayı canlarından bezdiklerini ifade ederek, Afganistan`a gitmek için yaklaşık 15 gündür kuyrukta beklediğini söyledi.
Geçişlerin geçici olduğunu anımsatan tır şoförlerinden Edip Akdemir, ortalama 2 bin, 2 bin 500 aracın olduğunu belirterek, "Sınır kapısı belli bir süre sonra tekrar kapandığı zaman bizim arkamızdan gelen diğer arkadaşlar burada kaç gün yatacaklar. Günlük 400 Araba alsalar yine en az bir haftaya bitirecekler. Şu rezilliğimize bakın, ne Ekmekvar, ne Su var, ne sebze var, hiçbir şey yok. Devamlı olan bir anlaşmaya varsınlar" diye konuştu.
Tır Şoförlerden Mehmet Başaran ise 5 gün sonrası ne olacağının belli olmamasından yakındı.
Öte yandan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, İran tarafından tırların yakıt depolarının mühürlenmesi uygulanmasına geçici süre ara verilmesi önerisinin kabul edildiğini belirterek, tır kuyruğunun 2-3 Gün içinde sona ereceğini bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "İran tarafından tırların yakıt depolarının mühürlenmesi uygulanmasına geçici bir süre de olsa ara verilmesi önerisi geldi. Biz de kabul ettik" dedi.
Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran`la yaşanan tır krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Uzun yıllarca İran makamlarının Türk tırlarından fiyat farkı adı altında para tahsilatı yaptığını hatırlatan Elvan, bunun mütekabilyet ilkesine uymadığını ve Türk taşıtlarından bu ücretin alınmaması gerektiğini İran tarafına ilettiklerini ifade etti.
İran tarafının buna ikna olmadığını ve 10 Ekim 2014 itibariyle Türkiye`nin de mütekabiliyet çerçevesinde İran tırlarından fiyat farkı almaya başladığını belirten Elvan, "Böylece mütekabiliyet esasını tesis etmiş olduk" dedi.
Elvan, bu durumun 1 Aralık tarihine kadar devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ancak 1 Aralıkta İran tarafı, Türk tırlarının yakıt depolarının mühürlenmesi sürecini başlattı. Özellikle kapsam ve uygulama biçimi itibariyle bizim uygun görmediğimiz bir yaklaşım tarzıydı. Biz kendilerine transit araçlar için yakıt depolarının mühürlenebileceğini ancak ikili taşımalarda yakıt depolarının mühürlenmemesi gerektiğini ifade ettik. İran tarafı, buna Sıcak bakmadı. En son gelinen nokta ise dün İran tarafından tırların yakıt depolarının mühürlenmesi uygulanmasına geçici bir süre de olsa ara verilmesi önerisi geldi. İki tarafın da fiyat farkı uygulamasına tekrar dönülmesi ve yakıt depolarının mühürlenmesine geçici bir süre olsa da ara verilmesi önerisi geldi. Biz de bunu kabul ettik. Dün gece yarısı itibariyle araçların geçişi hızlandı. Bugün Saat 14.00 itibariyle Türkiye`den 241 araç çıkış yaptı. Türkiye`ye giriş yapan araç sayısı da 167. Dolayısıyla bir hızlanma söz konusu. Günde ortalama 500 aracın çıkış yapabileceğini düşünüyoruz. Şu anda 12 kilometrelik bir kuyruk var. Aşağı yukarı 1200 civarında tır bekliyor. Zannedersem en geç 2-3 gün içinde bu kuyruk temizlenmiş olacak. Sorun nihai olarak çözülene kadar bu uygulama devam edecek."
Mütekabiliyet ilkesini uygulamak istediklerini ifade eden Elvan, "Onlar ne uygulama yaparsa, biz de onu yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Türkiye tarafındaki kuyruktan daha uzunun İran tarafında olduğunu belirterek, "O tarafta da bir rahatlama söz konusu olacak" dedi. (A.A)