GÜMRÜKTEKİ SIKINTILAR VE BEN BİLİRİM GÜDÜMÜ

GÜMRÜKTEKİ SIKINTILAR VE BEN BİLİRİM GÜDÜMÜ

Nezir ÇELİK

GÜMRÜKLERDE  "GÜMRÜKÇÜ"LER ÇALIŞIR. GÜMRÜKÇÜLER GÜMRÜK TEŞKİLATINA BAĞLIDIR. DİĞER BİR İFADE İLE GÜMRÜKÇÜDÜR VE TAMAMI TİCARET BAKANLIĞINA BAĞLIDIR. 

Diyeceksiniz ki bu bilgi doğru değil, fakat çok kişi böyle biliyor.

ASLINA BAKARSANIZ BİZDE BİLİYORUZ HEPSİ TİCARET BAKANLIĞINA BAĞLIDIR

         Oysaki halk arasında bilinenin aksine gümrüklerde, gümrük personeli dışında çeşitli bakanlıklara bağlı personel de görev yapmaktadır. Özellikle son zamanlarda gümrük dışı personel daha çok yetkilendirilmiş durumdadır.

         Gümrük, bir ülkeden diğer bir ülkeye geçiş kapısıdır. Pasaportların damgalandığı yerdir. Bu kapılar hem kara sınırlarında, hemde uluslararası hava alanlarında ve limanlarda olabiliyor.

İhracat-ithalat gümrük aracılığı ile yapılır. Yolcu beraberi şeklindeki bavul ticareti de bu kapılardan yapılır. Hâsıla tüm giriş ve çıkış hizmetleri gümrüklerde yapılır.

         Gümrüklerde yapılan bütün hizmetler gümrük hizmeti olduğundan, halk arasındaki yaygın anlayışa göre bu hizmeti yapan memurlar da "gümrükçü" olup gümrük müsteşarlığının elemanı olarak bilinmektedir.

         Ana birim gümrük teşkilatı olmakla beraber, özellikle ithalatta yetkilendirilen başka kuruluşlar da vardır. 

Örneğin tarım memurlarının izin vermediği bir emtiayı gümrük teşkilatının re'sen ithal işlemine tabi tutması mümkün değildir. Bu nedenle tarım teşkilatının çalışmasından dolayı bir akşama görüldüğünde, gümrük yetkilileri engel çıkarıyormuş gibi algılanıyor.

         Aslında gümrük teşkilatının tek başına her türlü ithalat ve ihracat işlemlerini yaptığı dönemlerde hizmetler daha sağlıklı ve süratliydi. Sözüm ona gümrüğü düzeltmek ve gümrüklerdeki yolsuzlukları azaltmak amacıyla çeşitli bakanlıkların gümrüklere el atması, işleri daha da zorlaştırdığı gibi, eskiye kıyasla pis kokular daha da yaygınlaştı.

         "Benim personelim daha dürüsttür." Mantığı ile gümrüklerde teşkilatlanmaya giden kuruluşlar sonuçta işleri daha da zorlaştırdılar. 

Hele hele buradaki kuruluşların başına getirilen ve gümrükteki kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamakla görevlendirilen BÖLGE MÜDÜRLERİ ise yaklaşık 30 yıldan bu yana bir etkinlik gösteremediler.

           Çünkü gümrük bir ihtisas işidir. Kotalar, tarifeler, vergiler, istisnalar vb. hepsinin kendine özgü kuralları vardır. 

Çünkü gümrüklerde meydana gelen aksama ve sıkıntılarının nedenlerine bakıldığında, şikayetlerin daha çok son yıllarda gümrüklerde yetkilendirilen kuruluşlardan kaynaklandığı anlaşılıyor.

          Bunun tespiti de çok basit. Örneğin Gürbulak Sınır Kapısından ithalat ve ihracat yapan iş adamları ve yolcular arasında bir anket yapıldığında, rahatsızlıkların adresi hemen belli olacaktır.

           Bu nedenle gümrük cenahından gelen kokuların haddi var hesabı yok diye düşünüyoruz.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor