Nezir ÇELİK´in Kaleminden
Günümüzde Gazetecilik mesleğinde dünden bugüne ne değişti?...
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi gazeteciliğin de bu hıza ayak uydurmasını sağlamıştır.
Önceleri internet, uydu, cep telefonu gibi iletişim cihazları yok iken okuyucu haberi sadece gazeteden takip etmek zorunda idi. Gazetecinin de haber yapmak için hızlı olma zorunluluğu yoktu. Ama teknoloji ilerleyip, iletişim cihazları ile haberleşme hız kazanınca gazetecinin de haberi okuyucusuna yetiştirme de hızlı davranması gereği ortaya çıktı.
Gazetecilikte, önceleri okuyucuya bağlı olarak metin üzerine çalışma yaygın iken günümüzde genel olarak resim üzerine çalışma yapılmaktadır.
Peki, ne değişti de metinden resme geçiş oldu?
Okuyucuların metin okuma alışkanlığı nasıl oldu da resme bakmaya yöneldi?
Günümüzde, genel olarak insanlar nerede ise birkaç satırı okumaktan aciz hale gelmiş durumda?
insanlarımız maalesef okumayınca düşünmede ve sorgulamada zayıf kalıyorlar.
Elbette insanlarımızın bu duruma gelmesi sadece kendilerinden kaynaklanmamıştır. Medyanın buradaki rolü inkâr edilmez bir gerçektir.
Bir köşe yazarının yazısını okumak bir yana birkaç satırlık haberi okumaktan çok magazin resimlerine bakmak insanların ilgisini daha çok çeker hale gelmiştir.
Gazeteciliğin diğer bir handikabı ise maalesef finansman sorunudur.
Gazetecilikte reklâm ve ilan gelirleri önemli bir yer tutar. Böyle olunca bu gelirleri korumak da bazen yanlış yönlere gazeteciyi saptırabilir. Gazeteyi sürdürme adına bazı tavizlerin verilmesi ister istemez başka tavizleri getirebilir. Durum böyle olunca yalan yanlış birçok haber yayınlanır. ?Güçlülerin yanlışları doğru olur. Güçsüzlerin doğruları da yanlış olur.? ış tamamen menfaat üzerine kurulu bir sistem haline gelir.
Peki, nasıl oldu da bu noktaya geldiler. Günümüzde maalesef Medyayı menfaatleşme aracı olarak kullanan birtakım kesimler bulunmaktadır. Ticaretin herhangi bir alanında bulunanlar gazete alarak, gazeteyi ticarette rakiplerine karşı bir koz olarak kullanmaktadırlar.
Ayrıca Gazetede reklâm ve ilanların yayınlanmasını da sağlamak için gazeteyi bir tehdit olarak kullanmak da gayrı meşru bir nemalanma aracı olarak görülmektedir.
Bir toplumun aynası olan gazeteciliğin dünden bugüne değişiminde olumsuz yönler olduğu gibi olumlu yönler de bulunmaktadır.
Günümüzün haberlerinde şeffaflığa geçiş olduğunu görebilmekteyiz.
Artık gazeteciliğin araştırmacı yönü ile bu haberler açığa çıkmakta böylelikle okurlar bilgilenmekte ve daha önce ak olarak gösterilenlerin kara olarak gösterilenlerin de ak olduğu fark edilmelidir?
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Ağrı
25.11.2024