Eski Hariciyeciden Müzakere Yorumu
AKP Konda ya Bir Anket Yaptırmış
Kürtlerin % 85 i Kardeşlik Mesajı Vermiş
Doğubayazıt Gazetesi
Türkiye nin eski ıran Başkonsolosu Orhan Ertuğruloğlu, Doğubayazıt ile sürekli alakadar oluyor ve ilçenin sorun - sıkıntıları hakkında devamlı kafa yoran bir eski bürokrat. Ertuğruloğlu gazetemizi sürekli takip etmekte, yayınlanan haber ve yorumlar hakkında da olumlu eleştiri ya da beğenilerini mail yoluyla göndermektedir.
Başyazarımız Mehmet Koç un "BDP ile MÜZAKERE" hakkında Ertuğruloğlu nun yorumu şöyle:
"Ankara da resmen yeni bir yol haritasından söz ediliyor. Hükümet BDP nin ımralı-Kandil ayağı olmadan hareket etmesini istiyor. Barzani nin ön plana çıktığı bir yol haritasından söz ediliyor. Barzani ise bağımsızlıktan dem vuruyor.
Gazetelerde terörle mücadelede yeni strateji haberlerini değerlendiren Başbakan Erdoğan ın, BDP ile görüşmelerin sürebileceğini söylediğini ancak "kendi adlarına konuşmuyorlar da ımralı nın ağzıyla konuşuyorlarsa artık onlarla da bunları konuşamaz duruma geliriz dediğini öğreniyoruz. BDP muhatap alınmayacaksa kim muhatap alınacak? Eğer BDP muhatap alınacaksa, bu muhatap sürecinde PKK ve ımralı ya karşı nasıl konumlandırılacak? Kürt sorunu PKK ya ne kadar bağlı? Veya PKK, Kürt sorununa ne kadar bağlı? PKK nın tabanı ile BDP nin tabanı nasıl ayrıştırılacak? Örtüşen tabanları birbirinden nasıl ayıracaksınız? Zira üst üste oturan yapılar var. KCK gibi. Bu umarım her bahar getirilen planlardan biri değildir.
AKP, Konda ya bir anket yaptırıyor. Kürtler in %85 i kardeşiz demiş. %70 i ayrılmaya sıcak bakmıyor. Ama bir yandan da duygusal bir kopuştan söz ediliyor. Duygusal kopuş yeni kuşaklarda her kesin görebileceği bir nokta. Bunu his edebiliyoruz. Bu kopuşun nedenlerini alt alta yazsak defterler dolar. Kaç bin kişi öldü? 40 bin den fazla. Bu Yol Haritalarından ziyade Yeni Anayasa süreci ve Yeni Anayasa ya konacak maddeler önemli. Kimse kimseyi aldatmasın. ıran görevim dolayısıyla Doğubeyazıt-Van-Hakkari bölgesinde o taraf bu taraf toplam 5 yılım geçti. Doğu da iki parti var. AKP ve BDP. Bu iki parti dışında başka dinamikler veya başka bir parti çıkacağını düşünmüyorum.
Güneydoğu ve kürt meselesi bağlamında Suriye de gündemde. Gelen haberleri iyi süzmek gerekiyor. Savaşın ilk zayiatı hakikattir. Gaddar bir rejimin aleni ve kanlı saldırıları var. ışgal veya müdahale olasılığı benim görebildiğim kadarı ile yok. Rusya nın zorlamasıyla bir ateş-Kes kabul ettirilmeye çalışılıyor. Birleşmiş Milletler in bir açıklaması var. Kimseyi tatmin etmedi. Çok kanlı bir süreç yaşanıyor. Bizim Medya da ise bir tampon bölge konuşuluyor. Bunu dünya istemiyor. Hele Suriye tarafında hiç istemiyor. Uluslararası irade ve onay olmadan Türkiye nin tek taraflı olarak Suriye tarafında bir tampon bölge oluşturmaya kalkması ışgal olur. Murat Karayılan dan buna karşı bir açıklama geldi. Son zamanlarda Esad ın giderek PKK ya yaslandığı görülüyor. Kısacası Türkiye nin Kürt meselesi de artık bir iç mesele olmak çıkıp yavaş yavaş Uluslararası bir sorun haline geliyor. Maalesef.
En samimi dileklerimle.
Orhan Ertugruloglu
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
22.11.2024