Eşitlik vergide olmaz

Eşitlik vergide olmaz

Vergi reformu artık elzem

Eşitlik vergide olmaz?


Celal Emiroğlu


         Ülkemizdeki vergi adaletsizliği son sürat devam ediyor. Direk vergi alınamadığı için en direk olarak tüketenden alınıyor. Yani dolaylı vergilerin oranı yüzde 70?leri buluyor. Daha basit anlatımla zenginde fakirde herkes, tüketirken aynı vergiyi ödüyor.


         Son artışlarla dövizde yüzde 20?lik bir yükselme oldu. Daha da artacağa benziyor. Yılların düşük kur, yüksek faiz politikası yerini yüksek döviz olarak değiştirmiş gibi. Dövizdeki artış şimdi tüketim mallarında zam olarak görülmeye başlandı. Hükümetin şimdilik lüks tüketim mallarında(sigara, içki, araba v. s) yaptığı vergi artışı ileri zamanlarda diğer tüketim mallarına da yansıması bekleniyor.


         Ülkemizin içinde bulunduğu cari açığın kronik olarak devam edemeyeceği anlaşıldı. Vergi alınacaksa söylendiği gibi zenginden alınmalı. Bütçenin yüzde seksenini işçi, memur ve tüketim vergilerinden karşılanıyor. Zenginler yine vermiyor. Kolay yol tercih edilip elektrik, petrol, doğalgaz ve diğer temel tüketimlere zam veya vergi konursa tekrar eski yıllara dönülmüş olur.


         ?Dolaylı vergiler kolay toplanır ama bir sınırı vardır? yorumunu yapanlar haklı. Kolay toplanıyor diye asgari ücretlinin son kuruşuna da göz dikilmemeli. Kolaycılığın sonu ve sınırı olmaz. Esas olanı zoru kolay yapabilmek.
         Vergi reformu artık elzem
         ?Dolaylı vergilerin, toplanan vergilerin büyük bir bölümünü oluşturması, özellikle düşük gelir gruplarının zarar görmesine, vergi tabanının darlığının gözden uzak kalmasına neden olmakta. Dolaylı vergiler kolay toplanan vergilerdir, ancak her vergi kaynağının bir sınırı vardır ve sınıra her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Hem düşük gelirli grupların refahı, hem vergi geliri dağılımındaki çarpıklığın giderilmesi için yeni ve kapsamlı bir vergi reformu artık çok elzem.?
         Türkiye, hiç görmediği yükseklikte bir cari açıkla karşı karşıya . Bedeli tüm vatandaşlara eşit ödettirilmemeli. . Seçimlerden bu yana döviz kurunda yüzde 20 oranında devalüasyon yaşandı. Elektrik, doğalgaz, telefon, otomobil fiyatlarına zam gelmeye başladı. Zamlarla ekonominin yürümeyeceğini yaşayarak gördük. Ülkemizin çok acilen üretimini artırıp sattığı aldığını geçmesi gerekmektedir.





Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor