Göknur ORAL´ın Kaleminden
İlk elektronik kitabın yayımlanmasının üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçti.
Ve ilk tepkiler olumsuz olsa da bazıları e-kitapların giderek yaygınlaşacağını, hatta klasik anlamda kitapların varlığını tehdit eder hale gelebileceğini öngörmüştü.
Açıkçası günümüze baktığımda bu öngörünün çok yerinde olduğunu görebiliyorum. İnsanlar tüm işlerini sanal aleme adapte ederek yaşıyorlar artık . Öyle ki yapılan araştırmalarda ABD´de yetişkin nüfusun yarısının bir tablete ya da e-kitap okuyucusuna sahip olduğunu ve her 10 kişiden 3´ünün e-kitap okuduğunu gösteriyor.
Ve , evet.. Basılmış kitaplar hala en yaygın okuma biçimi olarak gözükse de son 10 yılda e-kitaplar da hızlı artış gösteriyor. Buda kitabın sayfalarını çevireceğimiz, kokusunu içimize çekeceğimiz günlerin bir zaman gelecek hepten biteceği sinyalini veriyor.
Çünkü kitap piyasasının yüzde 20´sini teşkil eden e-kitap satışları 2015´te kendinden önceki yıllara nazaran biraz duraklama dönemine girdiği araştırma bazında ortaya konmuştu. Fakat baskı kitapların satışında da bir düşüş olmuştu.
Hatta Robert Stein bu durağan çizginin bir gün yeniden yükselişe geçeceğini söylemiş ve Stein, e-kitapların gelecekte yayınevleri tarafından değil, video oyunları sektörü tarafından üstlenilebileceğine, kitap okumanın daha sosyal bir deneyim haline geleceğine, yazarla okuyucunun dijital ortamda iletişim kurabileceğine inandığını vurgulamıştı.
Çok haklı şimdilerde Wattpad diye Türkiye´de yerini alan yazar çalışma sitesi tam da Stein´in düşüncelerine tercüman olmuş vaziyette .tabi bir çok sosyal siteleri de saymış olsak herhalde uzar.
Günümüz olanaklarına bakarak bir yazar ve okuyucu olarak diyebilirim ki ;
Kitap basımının tümüyle ortadan kalkması beklenmiyor, ama ağaç baskı, karanlık oda fotoğraf baskısı ve el dokuması gibi zanaatkar veya estetik bir değer kazanacağını tahmin ediyorum .Ve öyle bir an gelecek ki kitaplar okumak için değil, daha çok bakmak için olacak .sadece sanat katalogları ve sehpalardaki yerlerini koruyacak. Tıpkı 1980-1990 arası kalan ve geleceğe ulaşması beklenen antikalar gibi ...