Doğubayazıt`ta Yüncülük

Doğubayazıt`ta Yüncülük

Yüncülük Tarihe Karışıyor

Yüncülük Tarihe Karışıyor


Doğubayazıt?ta sadece 3 yüncü ayakta durma mücadelesi veriyor.


Haber : Hamza SALMAN


         Geçmişin en gözde mesleklerin başında gelen yüncülük, modern dünyaya yenik düşerek yavaş yavaş unutulmaya yüz tutuyor.


         Doğubayazıt?ta yün satan bazı esnaf  yüncüler birer birer yüncülük mesleğini bırakıyor. Yıllar önce yaklaşık 20 yüncü dükkanının bulunduğu ilçede sadece 3 yüncü ayakta durma mücadelesi veriyor.


         Baba mesleğini 35 yıldır yapan yüncü ıbrahim Çelik, büyük bir özveri ile işlerine sarılmalarına rağmen yüncülük mesleğinin kendilerini bıraktığını söyledi. Özellikle son 3 yıldır işlerinde büyük bir azalma olduğunu ve artık satış yapamaz hale geldiklerini belirten Çelik,"Yıllar önce bu sektörde onlarca esnaf çalışırdı. Sadece şimdi  kala kala 3 tane kaldı. Kısa bir süre sonra ben de bırakmayı düşünüyorum" diye konuştu.


         Geçmişte evlilik deyince ilk akla gelenlerin başında yüncüler olduğunu ancak şimdilerde gençlerin dükkanlara bile uğramadığını ifade eden Çelik, "Daha çok düğün ve çeyizlikler için sattığımız yünler, çekyat ve bazalara olan ilgi nedeni ile bitme noktasına geldi. Kilosunu 2 TL ye satmamıza rağmen koyun yününe ilgi bitmiş durumda. Hatta bazen bizlere yün alır mısınız? diye soruyorlar. şuan sadece yaşlı köylülere hitap ediyoruz. Önceden 150 kilo satıyorduk, şimdi 10 kilo zor satıyoruz. Fiyatlar hiç artmamasına rağmen eski günlerimizi mumla arar olduk. Kimse yüne itibar etmiyor" diye konuştu.


         Günümüz yataklarının kesinlikle yünlü yatakların yerini tutmayacağını ancak insanların artık işe tamamen ekonomik baktığını dile getiren Çelik, "Yüncülük sektörünün gerileyişinde fiyat farklılığının en büyük etken. Vatandaşın günümüz ekonomik şartlarında haklı oldukları da söylenebilir. Ancak gözden kaçan bir gerçek var. Yünlü yataklar pamuk ve elyaftan göre sağlık açısından terletmediği için oldukça sağlıklı. Kışın daha sıcak ve yazın daha serin tutuyor. Ancak fiyatının yüksek olması nedeniyle artık tercih edilmiyor. Diğer ürünlerle rekabet etme imkanımızda yok. Bu nedenle çok kısa zamanda yüncülük mesleği diye bir şey kalmayacak" şeklinde konuştu.






Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor