Tarih: 12.08.2016 00:17

Doğunun balı Aras Dağlarında "tatlanıyor"

Facebook Twitter Linked-in

 Doğu Anadolu Bölgesindeki arıcılar, yöredeki çiftçilerin gübre kullanmaması ve çiçeklerin doğallığının bozulmaması dolayısıyla kaliteli bal üretilebilen Iğdır´ın Aras Dağlarını tercih ediyor
- Bal üreticilerinden Doğan:
- "Burada gübre kullanılmadığından dolayı bitkiler, çiçekler doğal haliyle yetişiyor. Bu yüzden buranın balı çok kaliteli ve değerlidir"
Bitki örtüsü ve doğal yapısıyla mevsimlik yaylacıların durağı olan Aras Dağlarının etekleri, onlarca bal üreticisine ev sahipliği yapıyor.
Ağrı, Erzurum, Kars, Ardahan ve Artvin gibi çevre illerden gelen bal üreticileri, "Doğunun Çukurovası" olarak bilinen Iğdır´ın farklı bölgelerinde karakovan balı, süzme bal, polen ve arı sütü üretimi yapıyor.
Arıcıların yoğun ilgisini çeken Aras Dağlarının eteklerine kurulan ve 2 bin rakımdan fazla yüksekliğe sahip yaylalarda Kafkas arılarından elde edilen bal, polen ve arı sütü, yurdun dört bir tarafına pazarlanıyor.
Iğdır´ın Tuzluca ilçesine bağlı Hamurkesen köyünde arıcılık yapan emekli öğretmen Hasan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aras Dağlarının eteklerinde elde edilen karakovan ve diğer bal türlerinin Türkiye´nin en kaliteli ürünleri arasında yer aldığını söyledi.
Doğan, doğal alanlarda bal üretimi yapan arıcıların elde ettikleri ürünlere yoğun talep olduğunu, gerçek bal ile yapay balın karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "İnsanlarımız kaliteli balı seçemiyor, daha doğrusu bilmiyor. Çerçeveye bakıyor, bala bakıyor, bal parlaksa ´bu kaliteli baldır´ diyor. Aslında öyle değil, kaliteli bal kaliteli doğada ve kaliteli florada olur. Kaliteli balın da en güzeli de bizim ilçemizde üretilir. Bu dağlar bize bir lütuftur. İnsanlar bunun değerini bilirse burada dünyanın en kaliteli balı üretilebilir." diye konuştu.
Aras Dağları ve çevre bölgelerde elde edilen balın organik olduğunu, bu yüzden "yok sattığını" anlatan Doğan, şu bilgileri verdi:
"Bu alanda doğa çok zengin, bölgemiz flora bakımından da çok zengin bir bölgedir. Özellikle burada organik tarım yapılmadığından, yani gübre kullanılmadığından dolayı bitkiler, çiçekler doğal haliyle yetişiyor. Bu yüzden buranın balı çok kaliteli ve değerlidir. Bölgede kimse şeker de vermiyor, arı tabiatta ne bulduysa onu alıyor."
Bal üreticilerinden Yasin Toran ise "Bu alanda 3 yerleşkemiz bulunuyor. Gezgin arıcılık yapıyoruz, bu alan bizim üçüncü yerimiz. En doğal ortamları bulup o alanda üretime başlıyoruz. Ağustos ayının sonlarına doğru yaylalardan ineceğiz. Elde ettiğimiz balı satmaya başlayacağız." diye konuştu.
Tuzluca balı olarak bilinen karakovan balının kilogramı 250 lira, normal petek balı 60 lira, süzme bal ise 90 liradan alıcı buluyor.(AA)
/resimler/2016-8/12/0019150272991.jpg
 
/resimler/2016-8/12/0019402148492.jpg
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —