Van Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla başlatılan proje kapsamında üniversite öğrencileri, geleneksel yöntemlerle çanak, çömlek ve testi üretiyor.
Gelişen teknolojiyle kaybolmaya yüz tutan çömlekçiliğin yaşatılması için Kültür ve Turizm Bakanlığının "GENÇDES-2017-1" programı kapsamında, Yüzüncü Yıl Üniversitesince "Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi" başlatıldı.
Çömlek ustası Osman Eşme, Bardakçı Mahallesi´ndeki atölyesinde üniversite öğrencilerine çanak, çömlek ve testi yapımını öğretiyor.
- Rektör öğrencilerle çamur yoğurdu
Atölyede öğrencilerle çamur yoğuran YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla proje çalışması başlattıklarını söyledi.
Eskiden bölgede 90 ailenin çömlekçilikle geçimini sağladığını ancak günümüzde bu işi yapan tek bir atölyenin kaldığını anlatan Battal, "Üniversite olarak mahallede kurulmuş atölyeye yenilikler katarak bu mesleği etkin hale getirmek ve canlandırmak istiyoruz. Bu projeye öğrencilerimiz ve dışarıdan isteyenler de dahil olabilecek." dedi.
Battal, Van Kedievi´ni ziyaret eden turistleri atölyeye getirerek çömlek çalışması yaptırmak istediklerini, böylece çömlekçiliğin turizme de hizmet edeceğini kaydetti.
- Turizme de katkı sunacak
YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, amaçlarının katılımcılara geleneksel seramik yapım tekniklerinin bütün aşamalarını uygulamalı öğretmek olduğunu ifade etti.
Osman Eşme´nin aile büyüklerinden öğrendiği sanatı devam ettiren tek usta olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Üniversite öğrencilerimiz geçmişten günümüze devam eden seramiği üretecekler. Projenin diğer amacı geleneksel seramik atölyelerinin sayısının artırarak turizm potansiyeline yeni bir girişim alanı yaratmaktır." diye konuştu.
Çavuşoğlu, atölye çalışmalarında seramik yapımı için gerekli killeri Bardakçı ve çevresi ile Bitlis´in Mutki ilçesindeki kil yataklarından temin ettiklerini anlattı.
Geleneksel seramik fırınında güncel ve teknolojik malzeme kullanmadıklarını belirten Çavuşoğlu, geleneksel usulde bir fırın inşa edildiğini aktardı. Çavuşoğlu, proje sonunda üretilen seramiklerle sergi açacaklarını söyledi.
- "Urartu motifli seramikler üretiyoruz"
Osman Eşme de 1950´li yıllarda bölgede 13 atölye bulunduğunu, daha sonra teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle çömlekçiliğin yok olmaya başladığını ifade etti.
Bu sanatın kaybolmasını istemediği için üniversite ile çalışma yaptıklarını dile getiren Eşme, "Bölgede yaklaşık 3 bin yıl önce yaşamış Urartular tarafından çömlek üretiminde kullanılan kırmızı toprağı buldum. Bu toprakla Urartu motifli çanak çömleklerin aynısını üretmeye başladık. Üniversite öğrencilerine bu mesleği aktarmak istiyoruz." dedi.
YYÜ Arkeoloji Bölümü öğrencileri ise kaybolmaya yüz tutmuş mesleği son ustasından öğrendiklerini için mutlu olduklarını ve sanatı yaşatmak istediklerini dile getirdi.
24 Nisan´da 10 öğrenci ile 8 öğretim görevlisinin katılımıyla başlayan proje 24 Haziran´da sona erecek.(AA)
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
21.11.2024