DOĞUBAYAZIT´TA YER ALAN KALUS DAĞI DOĞA TUTKUNLARININ İLGİ ODAĞI OLDU...

DOĞUBAYAZIT´TA YER ALAN KALUS DAĞI DOĞA TUTKUNLARININ İLGİ ODAĞI OLDU...

Kalus Dağında Doğubayazıt´a kuş bakışı...

Doğubayazıt ilçesinde yer alan ve bir çok doğa sporunun yapılmasına olanak sağlayan Kalus Dağı, bölgede faaliyet sürdüren dağcılar ile doğa sporcularının ilgi odağı oldu.
 
 Kalus Dağı, bölgede faaliyet yürüten dağcıların ve doğa sporcularının uğrak yeri haline geldi. 
 
Doğubayazıt ilçesinde yer alan ve uluslararası yol olan Iğdır-Doğubayazıt-İran yolunun yanında bulunan 2 bin 100 rakımlı Kalus Dağı, dağcılık, kamp, doğa yürüyüşü ve kaya tırmanışı branşlarına olanak sağlıyor. 
 
Bu tür sporlara imkan tanıması sebebiyle ilgi odağı olan Kalus, Türkiye´nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı´nın karşısında yer alması ve zirvesine ulaşanlara eşsiz manzaralar sunması yüzünden dağcılar ile doğa sporcularının beğenisini topluyor. 
 
Eteklerinden zirvesine yaklaşık 3 saat süren tırmanışın ardından varılan Kalus, yöredeki dağcılar ile doğa sporcularının uğrak yerlerinin üst sırasında yer alıyor. 
 
Kalus Dağı´na zirve tırmanış gerçekleştiren dağcılardan Cuma Saltuk,  Kalus Dağı´nın bölgede tırmanış gerçekleştiren dağcılarca ziyaret edilmesi gereken önemli bir alan olduğunu söyledi. 
 
Bölgenin kış ve yaz turizmi için en uygun alanlarından birinin Kalus Dağı olduğunu anlatan Saltuk, "Sürekli Ağrı Dağı´nda faaliyet yürütüyoruz. Ağrı´nın yanındaki diğer dağlarda da faaliyet sürdürmenin de güzel olacağını düşündük. Grup halinde Kalus Dağı´na tırmandık. Ters duran bir kadının yüzünü andıran Kalus herkesin ilgisini çekiyor. Bizde böyle bir dağa tırmanıp zirvesini görmekten mutlu olduk." dedi. 
 
Saltuk, genellikle Ağrı ve Iğdır´daki dağlarda tırmandıklarını ve doğa sporcuları için rota belirlediklerini aktararak, şöyle devam etti: 
 
"Dünyadaki tüm dağcıları buraya davet ediyoruz, bu bölgenin doğal zenginlikleri çok. Dağlarımız, kaplıcalarımız, mağaralarımız ve saymakla bitmeyecek güzelliklerimiz var. Bizlerde kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler yaparak elimizden geldiğince Kalus´u tanıtıyoruz. Bölgede dağcılık için çok güzel yerler var ama kimse bilmiyor. Bölge dağcıları da bu gibi dağlarda gerçek anlamda faaliyet yürüttükçe tanıtımlar sağlanır diye düşünüyorum." 
 
- "Doğu´ya gelen dağcıların görmesi gereken bir dağ" 
 
Kalus Dağı´na gerçekleştirilen tırmanışa katılan dağcılardan Muhammed İz, bölgedeki dağlara sporcuların ilgi gösterdiğini, faaliyetlerin artması durumunda doğa turizminin bölgeye katkısının olacağını vurguladı. 
 
İran, Nahçıvan ve Gürcistan´a giden birçok vatandaşın Kalus´un önündeki yoldan geçtiğini anlatan İz, "Iğdır ve Ağrı bölgesinde 4 bin ile 2 bin metre yükseklikteki bir çok dağa tırmanışım oldu. Iğdır´dan Ağrı´ya giderken kadın silüetine benzeyen bu dağ çok dikkatimi çekmişti. Bu haftaki etkinliğimizi bu dağda yapma kararı aldık. Ekip olarak tırmanış gerçekleştirdik. Her dağcının mutlaka görmesi gereken güzel manzaralarla karşılaştık." diye konuştu. 
 
Düz bir arazi olan Doğubayazıt ovasının ortasından yükselen ve dağcılık faaliyetlerinin neredeyse tamamına olanak sağlayan Kalus Dağı´nın zamanla turizme kazandırılacağına inandığını anlatan İz, "Doğa sporcularını buraya davet ediyoruz. Kalus´a çıkan her sporcu Doğubayazıt´ı aşağıda, doğuda Ağrı Dağı´nı, kuzeyde Zor Dağı´nı ve güneyinde ise Tendürek Dağı´nı görecek, bu manzaranın keyfini yaşayacaktır. Doğu´ya gelen dağcılar Kalus´u mutlaka görmelidir." dedi.(AA)
/resimler/2016-12/16/1510386183384.jpg
 
/resimler/2016-12/16/1510543532351.jpg
 
/resimler/2016-12/16/1511090470795.jpg
 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor