- Ağrı´da yıllar önce ailesiyle köylerinden Doğubayazıt ilçe merkezine göç eden Mehmet Yardımcı´nın, yöresel tandır ekmeğine duydukları özlemle yaptırdıkları tandır fırını, zamanla geçim kaynağı oldu
- Yardımcı:
- "Kendi ihtiyacımızı ve eski kültürümüzü yaşatmak için kurduğumuz küçük tandırı geliştirerek işletmeye dönüştürdük"
Doğubayazıt´ta yaşayan 6 nüfuslu Yardımcı ailesi, kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve kültürlerini yaşatmak için kurduğu tandırı zamanla işletmeye çevirerek, hem aile için ekmek kapısına kavuştu hem de istihdam imkanı sağladığı işçilere umut oldu.
Mehmet Yardımcı, yaptığı açıklamada, tandır geleneğinin 5 bin yıllık geçmişi olduğunu ve köyde yaşarken annesinin pişirdiği tandır ekmeğinin lezzetini unutamadıklarını söyledi.
Doğubayazıt ilçe merkezine göç ettikten sonra bu lezzetten mahrum kaldıklarını ve bunun özlemiyle küçük bir tandır fırını yaptırdığını anlatan Yardımcı, şunları kaydetti:
"Kendi ihtiyacımızı ve kültürünü yaşatmak için kurduğumuz küçük tandırı zamanla genişleterek, işletmeye dönüştürdüm ve burada üretime başladık. Şehir dışından bile siparişler alıyorum, çok yoğun talep var. Günde ortalama 1-1,5 çuval un tüketiyoruz. Yoğun talep olunca hem tandır sayısını arttırdık hem de elaman da aldık. Fiyat olarak da gayet uygun. Sac üstünde pişirdiğimiz ince lavaş ekmeğini 50 kuruştan, sac ekmeğini 75 kuruştan ve tandırın içinde pişirdiğimiz ´teptepe´ diye adlandırdığımız ekmeği de 1 liradan satıyoruz."
Tandır fırınının müşterilerinden Ercan Özhan da her gün düzenli olarak tandır ekmeği aldığını ve tandır ekmeğinin özellikle sulu yemeklerle birlikte tüketildiğinde ayrı bir lezzet ortaya çıktığını söyledi.
Özhan, ilçede açılan bu fırınla birlikte önemli bir kültürel değerin şehirde de yaşatılmasına katkı sağladığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Tandır ekmeği ve sac ekmeği köylerde kadınlar tarafından yapılan bir ekmek türü ama köyden kente yoğun göçün yaşandığı Doğubayazıt ilçemizde bu kültür yok olmakla yüz yüze kalmıştı. Bunun modern versiyonunun işletme haline getiren arkadaşlar, takdire şayan bir emekle halka hizmet veriyorlar." (AA)