DOĞUBAYAZIT´TA BULUNAN PIRA HAMO KÖPRÜSÜNÜN AKİBETİ?

DOĞUBAYAZIT´TA BULUNAN PIRA HAMO KÖPRÜSÜNÜN AKİBETİ?

.

Nezir Çelik Yazıyor

Doğubayazıt´taki Sarı Su ya da Pıra Hamo her türlü etkinliğe müsait bir yer. 

Çevredeki yeşillik ve su piknik yapmak için yoğun olarak vatandaşları çekerken, Tendürek dağlarından gelip İran´a kadar uzanan Sarı Su çevresinde de insanlar bir taraftan temizlik yaparken, bir taraftan da arabalarını yıkıyorlar.

Çoğu zaman İran´a sefer yapan TIR araçları da yine Pıra Hamo bölgesinde dinlenme molası veriyorlar.

Doğubayazıt´a yaklaşık 5 km mesafedeki bu bölge ilçe merkezine yakın olduğu için insanlar fazla bir masraf yapmadan gidip gelebiliyorlar. Aksi durumda bir piknik için 60 km uzaktaki Balık Gölü kalıyor ki oraya da gitmek çok zor.

Halk arasında PIRA HAMO olarak bilinen bu bölge özellikle tatil günlerinde dolup taşıyor. Pıra Hamonun çevresine bakıldığında özellikle yün yıkayan kadınların sopalarla su içindeki yünleri dövmesi, bir taraftan da Sarı Su deresi  içine çekilen araçların yıkanması, çevrede mangal dumanlarının yükselmesi ve dere kenarında futbol ve basket oynanmasını bir arada görmek mümkün.

Doğubayazıt´taki bu seyrangahlara sahip çıkılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, "Pıra Hamo, Sağlık Suyu ve İshakpaşa Sarayı  bölgeleri insanların nefes alabilecekleri bir yer. Bu yerlerin ona göre düzenlenmesi ve vatandaşların buralarda rahat etmesi gerekir. Oysaki öyle bir hizmet yok. Dolayısıyla buralarda gelişigüzel gelindiği için her taraf çevre kirliliğine maruz kalıyor. O nedenle gerek belediye ve gerekse özel idare bu gibi yerlerde gerekli düzenlemeleri yapmalı ve vatandaşların rahat piknik yapmasına olanak sağlamalıdır"” diye konuştular.

 PIRA HAMO´NUN KISACA TARİHÇESİ

Doğubayazıt´a 5 kilometre uzaklıkta İran transit yolunun yanında Van-Ağrı-Doğubayazıt kavşağında bulunan tek köprüdür.

Pıra Hamo´ Köprüsünün yapımı 1674 yılında tarihi İshakpaşa Sarayının temelinin atılışının öncesine rastlar.

Köprünün ismi köprüde usta olarak çalışan ve aynı zamanda köprünün mimarı olan ?HAMO´ ustadan gelmektedir.

Köprü Cumhuriyet döneminde zamanla tahribata uğramış ve köprüyü oluşturan köşeli taşlar sökülüp yerinden alınmıştır. Daha sonra köprü ortadan ikiye ayrılmıştır.

Ancak Pıra Hamo salt etrafı taş surlarla ihate altına alınmıştır..

Karayolları Genel Müdürlüğüne ve Erzurum Karayolları 12. Bölge  Müdürlüğüne seslenerek, diyoruz ki;Tarihi Pıra Hamonun orjinalına uygun olarak yapıp Doğubayazıt´a kazandırması Doğubayazıt´lıların büyük özlemidir.

/resimler/2016-4/24/0824038487876.jpg

/resimler/2016-4/24/0826347865443.jpg



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor