DOĞUBAYAZIT`TA AHMEDE XANİ SEMPOZYUMU 1. GÜN

DOĞUBAYAZIT`TA AHMEDE XANİ SEMPOZYUMU 1. GÜN

Sempuzyum 2 gün sürecek

Doğubayazıt Belediyesi tarafından Ahmede Xanî`nin felsefesini yaşatmak amacıyla organize edilen ve iki gün sürecek olan Ahmede Xanî Sempozyumu`nun birinci günü sona erdi.
İki gün sürecek olan sempozyum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu`nda gerçekleştirildi. 
Sempozyuma davetlilerin yanı sıra Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Ağrı İl Eş Başkanı Halef Keklik, BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, TUHAD-DER Temsilciliği ve BDP belediye meclis üyeleri katıldı.
İki gün sürecek olan sempozyumda, Ahmede Xanî`nin yaşamı ve felsefi anlayışı tartışılacak.
Etkinlik Peşîyê Zarok Hebun isimli çocuk korosunun Xanî`nin şiirlerini okuması ve Mem u Zin filminin gösterimi ile başladı.
Sempozyumun açılış programında konuşan Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, sempozyumun amacının Kürt kültürü için miras değerinde olan Xanî`nin anlayışını halka anlatmak olduğunu dile getirdi.
Başkan Korkmaz, "Ne yazık ki ülkemizde yürütülen inkar ve imha politikasında Xanî`de nasibini almış ve eserlerinin tanıtılması engellenmiştir. Halkımız için kutsal bir değer olan Xani bizler Kürt bireyleri olarak bu değerimize sahip çıkıp yaşatacağız" dedi. 
Ehmedê Xanî`yi ellerinden geldiği kadar her etkinlikte yaşatmaya çalıştıklarını belirten Korkmaz, "Bu şekilde Xanî`yi yeni nesillere anlatacağız." diye konuştu.
İki oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumun ilk oturumda konuşan Dohuk Dil Akademisi Başkanı Reşid Findi, Ahmede Xanî`den önce uluslararası Kürtçe şiir yazan az şairin bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu şiirlerin yazılmasının bir sebebi var. Xanî`nin yüzyıllar öncesinden yazılan eserlerinin bugün güncelliğini koruması ileri görüşlülüğünden kaynaklanıyordu. Kürdistan`ın ekonomik temeli olmadığından devlet olamadılar. Bu eksiklikten dolayı günümüz gençleri edebi yoksunluğu yaşamaktadırlar" dedi. 
Xanî`nin halkını başka bir irade altında görmek istememesini eserlerine yansıttığını işaret eden Artuklu Üniversitesi`nden Perwiz Cihani de, Xanî`nin eserlerinde sürekli halkına çağrı yaptığını dile getirdi. Cihani, "Xanî eserlerinde savaşı eleştirerek, Kürtlere bir olmanın faydalarına değiniyor. Bizler Xanî`yi iyi özümsersek yönetim olarak anlayışını uygularsak, gerçek başarıyı yakalarız" diye konuştu.

Kürt Enstitüsü`nden Sami Tan ise, "Bize özgürlük yolunu yüzyıllar önce açan değerimize sahip çıkmalıyız. Mem û Zin derinlemesine yol gösteren bir kitaptır. Görünürde aşkı anlatan bir eser olarak algılanabilir, ama derinlemesine tahlil edildiğinde bir çok şeyi anlatan bir eserdir" diye kaydetti. 



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor