Doğubayazıt’a bağlı Gümrüğün açılmasıyla ''İran'la 30 milyar dolarlık ticaret'' beklentisi

Doğubayazıt’a bağlı Gümrüğün açılmasıyla

Gürbulak Sınır Kapısı’nın yeniden ticarete açılması ihracatçıları sevindirdi

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) yönetim kurulu üyeleri, yeniden ticari geçişlere açılan Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı’nda kurban keserek dua etti.

Türkiye'nin İran'a açılan sınır kapılarından olan ve Kovid-19 tedbirleri kapsamında 23 Şubat'ta tek yönlü araç, eşya ve yolcu girişlerine kapatılan Gürbulak'ın yeniden açılması ihracatçıları sevindirdi.

Sınır kapısının yeniden açılması üzerine Gürbulak Gümrük Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden DAİB üyeleri, sınır kapısı önünde kurban kesti, dua etti.

DAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Kuba, yaptığı açıklamada, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 2,5 aydır kapalı olan Gürbulak Sınır Kapısının tekrar açılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

DAİB’in Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün onayıyla 4 Mart 1937’de kurulan Türkiye’nin ilk ihracatçılar birliği olduğunu anımsatan Kuba, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla çok köklü ve ihracat hacmi en geniş birliklerden biriyiz. Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’de ihracatın temelinin atıldığı bölgedir. 2019 yılında birlik olarak 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ağrı’nın ihracatı ise 2019'da 2018 yılına göre yüzde 16,10 artarak yaklaşık 27,6 milyon dolar oldu. Şimdi Kovid-19’la mücadelede gelinen normalleşme süreciyle ihracatımız daha da artacak. Sınır kapımız çok şükür açıldı. Buradan başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan olmak üzere devlet yetkililerimize çok teşekkür ediyoruz."

DAİB üyelerinden Sami Avcı da sınır kapısının tekrar ticarete açılmasının hem ihracatçılar hem de bölge için büyük bir kazanç olduğunu söyledi.

Gümrük kapılarının açılmasıyla ''İran'la 30 milyar dolarlık ticaret'' beklentisi

İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Dr. Sajad Soltanzadeh, gümrük sınır kapılarının yük taşımacılığına açılmasına ilişkin, "İki ülke arasında yıllık 30 milyar dolarlık ticaret amaçlanmıştı. Umarız ki yeniden bu kapıların açılmasıyla, gümrük kapılarının yenilenmesi ve geliştirilmesiyle bu amacı ele alabiliriz." dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bir süredir kapalı olan ve İran ile Irak'a açılan gümrük kapılarının uluslararası yük taşımacılığına yeniden açıldığını duyurması üzerine sınır kapılarında ticari hareketlilik yaşanmaya başladı.

Sınır kapılarının açılması ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla pazarlardaki ticaretin yeniden ivme kazanması bekleniyor.

Başkonsolos Soltanzadeh, yaptığı açıklamada, koronavirüsten dolayı dünya çapında bazı sıkıntılar yaşandığına işaret etti.

- "İddialı ülkelere kıyasla işler başarılı şekilde yürüyor"

Türkiye ile İran'ın bu sıkıntıdan etkilendiğini belirten Soltanzadeh, "Hamd olsun ki bu süreç hem Türkiye'de hem de İran'da başarılı bir şekilde yürütüldü. İddialı ülkelere göre kıyasla işler başarılı şekilde yürüyor. Umarız ki yakın zamanda bu sıkıntı tüm dünyadan kalkar." dedi.

Soltanzadeh, koronavirüs sürecinde demir yolu üzerinden ticaretin devam ettiğine dikkati çekerek, bu şekilde iki ülke arasında ticaretin tümden durmasının engellendiğini dile getirdi.

Demir yolu aracılığıyla işlemlerin 7/24 saat esasıyla yapıldığını ve vagon sayılarının çoğaldığını aktaran Soltanzadeh, şöyle konuştu:

"İki ülkenin tedbirlerinden dolayı sınırlarımız açıldı ve ilk kamyonlar, Gürbulak Sınır Kapısından hem Türkiye'ye hem de İran'a giriş çıkış yaptı. Umarım ki işlerimiz iyi gitsin ve ticaretimiz gelişsin. Gürbulak Sınır Kapısı'nın kapalı olmasının, iki tarafa da büyük zararı oldu. Umarız ki bundan sonra sağlık tedbirleri alınarak  ticaretimiz yeniden normal haline dönmüş olsun. Ülkeler arasında salgına rağmen ticaret durdurulamaz ama bu süreç bizlere yeni tedbirler öğretti."

- "Özel sektör ve otellerin bizden istekleri var"

Soltanzadeh, iki ülke arasında yeni tedbirler alarak ticareti geliştireceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İki ülke arasında yıllık 30 milyar dolar ticaret  amaçlanmıştı. Umarız ki yeniden bu kapıların açılmasıyla, gümrük kapılarının yenilenmesi ve geliştirilmesiyle bu amacı ele alabiliriz. Sadece ticaret değil, turizm alanında da iki taraftan istekler var. Özel sektör ve otellerin bizden istekleri var. İnşallah adım adım misafir ve yolcu geliş gidişini de açarak normalleşelim. Yeni tedbirlerle ticaret ve turizm konularında iki ülke arasındaki kapıları açmak zorundayız." 

İranlıların turizm noktasında tercih ettiği ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine işaret eden Soltanzadeh, şunları kaydetti:

"Normalde İran'daki 3 sınır kapımızdan yılda 2 milyona yakın turist Türkiye'ye geliyor. Şimdilik bu tedbirleri alarak hem yolcularımız ve misafirlerimizi hem de otellerimizi normal haline dönüştürmek zorundayız. Türkiye, kültür ve dil açısından da İran'a yakın bir ülke. İran'da dünyaca tanınmış ve kayıt altına alınmış 11 eserimiz var. İnşallah normalleşen süreçte Türkiye'den de İran'a turist akınına destek vereceğiz. İran'da da ambargolara ve baskınlara rağmen virüsle mücadelemiz iyi gidiyor. İnsanların kafasında biraz bu dönemde bir gerginlik var ama bu süreçte de yeni tedbirlerle turizmi yeniden normal haline döndüreceğiz."(aa)



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor