AF YASASI
Resmi Gazetede Yayımlandı!..
Pandemi dönemi sonrası kelebek etkisi ile yayılan tedarik zincirindeki kırılmalar, arz şokları, küresel düzeyde yaşanan enflasyonist baskılar gibi ekonomik etkenler neticesinde vatandaşlarımızın kamuya olan yükümlülüklerini azaltmak amacıyla vergi ve prim borçları, öğrenim kredileri, trafik cezaları gibi bir çok alacak türünü bünyesinde barındıran ve yaklaşık 14 milyon kişiyi ilgilendiren, tarihimizin en kapsamlı yapılandırması olan ve 361,8 milyar TL tutarındaki amme alacağını kapsayan borç yapılandırması için yapılan düzenlemeler resmi gazetede yayımlandı.
Kamuya olan ekonomik ödevlere ait yüklerin hafifletilmesi ve ödeme kolaylığı sağlanması gibi bir takım düzenlemeler neticesinde yatırım, üretim ve ihracat yelpazesinde ivme ve ekonomik büyüme kazanılması da amaçlar arasında yer almaktadır.
Emsali Görülmemiş Bir Af Yasası
gibi bir takım düzenlemeler neticesinde tabiri caizse önceki dönemlerde yayımlanan af yasalarını gölgede bırakmıştır.
Af Kapsamı ve Alacak Türleri
31.12.2022 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait olup, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı uhdesinde bulunan;
gibi çeşitli borçlar, “kesinleşmiş olan alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, kesinleşmiş Sosyal Güvenik Kurumu alacakları” gibi başlıklar altında yapılandırma kapsamına alınmıştır.
Belirtmek gerekir ki; kesinleşmiş olan alacaklarda borç asıllarından vazgeçilmeyecek olup, ancak gecikme zammı, faiz, ceza gibi adlarla uygulanan feri alacaklar için yurt içi ÜFE oranında güncelleme yapılacağı tabiidir.
7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen bazı düzenlemeler şu şekildedir:
Başvuru ve Ödeme
Yapılandırmanın İhlali
Yapılandırılan borçların taksitli ödenmek istenmesi halinde ilk iki taksitin süresi içerisinde ödenmesi şarttır.
Buna göre; yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşlar öncelikle Haziran ve Temmuz taksitlerini aksatmadan süresinde ve tam olarak ödenmesi koşuluyla bu Kanun hükümlerinden faydalanmaya devam edebileceklerdir. Aksi takdirde yapılandırılan alacaklar ihlal edilmiş sayılarak eski durumlarına döndürülecektir.
Dikkat Çeken Diğer Hususlar
Peşin ödeme halinde yurt içi ÜFE tutarında yüzde 90 oranında indirim yapılması da vatandaşlar nezdinde peşin ödemeyi teşvik edici bir nitelik taşımaktadır.
İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ise aslından yüzde 25 oranında indirim yapılmaktadır.
Her bir taşıt için ödenecek olan Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayenelerine izin verilecektir.
Bu Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, diğer şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı da aranacaktır.
Ayrıca düzenleme hükümlerinden yararlanacak olanların, Vergi Usul Kanunundaki uzlaşma, tarhiyat öncesi uzlaşma, vergi cezalarında indirim, Gümrük Kanunundaki uzlaşma, Kabahatler Kanunundaki peşin ödeme indirimi ile Devlet İhale Kanunundaki indirim hükümlerinden yararlanamayacağı hususlarının bilinmesinde ise fayda görülmektedir.
Son Başvuru
Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız, 31 Mayıs 2023 (bu tarih dahil) tarihine kadar ilgili idareye (Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK, İl Özel İdaresi, Belediye, YİKOP) başvurmaları gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığınca, 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamındaki başvuru ve ödeme süresince mükelleflere ve kamuoyuna doğru, etkin ve hızlı bir şekilde bilgilendirme ve hatırlatmaya yönelik yazılı ve görsel doküman çalışmaları devam etmekte olup, Yapılandırma Kanununa ilişkin her türlü sorular için Vergi İletişim Merkezi (189) hizmet vermektedir.
Vergi Geleceğimizdir..
Serhat ERDEN
Vergi Dairesi Müdürü
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Ağrı
23.11.2024