Vergi dairesinde veya herhangi bir meslek kuruluşunda kaydı olup bağ-kurda tescili bulunmayan esnaflarımızla ilgili konfederasyonumuza bir yazı yazılarak bu durumda olan esnaflarımızın mağduriyetleri dile getirilmiş ve konu ile ilgi gerekli girişimlerin yapılması istenmiştir. Yazımıza verilen cevapta konunun ilgili yerlere iletildiği bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunulacağı ve tarafımıza bildirileceği söylenmiştir. konfederasyonumuza gönderilen yazımız ;
´´Vergi kaydı açılmış olmasına rağmen sosyal güvenlik kurumu tarafından bağ-kur sigorta tescili yapılmayan birçok üyemiz bulunmaktadır. Oysa 1479 sayılı kanunda ?´ zorunlu sigortalılık şemsiyesi altına alınan esnaf ve sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlara kanunda yazılı sosyal güvenlik hükümlerini uygulama amacını taşımakta olup , kanunun 26. Maddesinde sigortalı olmak hak ve hükümlülüğünden vazgeçilemeyeceğini ve kaçınılamayacağını bu kanuna göre sigortalı sayılanların sigortalı sayıldıkları tarihten itibaren 3 ay içinde kuruma başvurarak kayıt ve tescillerinin zorunlu olduğunu aksi durumda kurum tarafından resen tescil işleminin yapılacağı´´ denilmektedir.
Yine 22.03.1985 tarihinde yürürlüğe giren 3165 sayılı kanunla 1479 kanunda yapılan değişiklikte de; gerçek ve götürü usulde gelir vergisi mükellefi olanlar esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı bulunanlar veya kanunla kurulu meslek kuruluşuna uygun kayıtlı bulunanlardan gelir vergisi mükellefi olanlar mükellefiyetin başlangıç tarihinden itibaren gelir vergisinden muaf olanlarla vergi kaydı bulunmayanlarda esnaf ve sanatkar siciline veya kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıt oldukları tarihten itibaren kendiliğinden sigortalı sayılmışlardır.
1982 yılında çıkan yasada vergi kaydı olan herkes resen bağ-kurludur. 1985 yılında itibaren de meslek odası üyesi olan herkes resen bağ-kurludur. Bu şekilde devam eden yasa 2000 yılında değiştirilmiş 6 ay içinde bağ-kur borcunu yatırmayan esnaf ve sanatkarlarımızın geriye dönük hizmet ve tescilleri silinmiştir. Tescil ve hizmetlerin silinme nedeni olarak da 2000 yılındaki yasa gösterilerek 5 yıl askıda kaldıktan sonra herhangi bir ödeme yapılmadığı için zamanaşımına uğramasıdır. Anayasanın 173. maddesinde ´´devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır´´ denilmektedir . Fakat bu maddeye rağmen çıkan yasalar esnafı mağdur etmektedir. 1982-2000 yılları arasında borç tebligatı alan maddi imkansızlıktan dolayı borcunu ödeyemeyen veya yasadan haberdar olmayan, tek sosyal güvencesi bağ-kur olan esnaf ve sanatkarlarımızı büyük bir sıkıntı içinde bırakmaktadır.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna bağ-kur tescili olmayan ve kaydı silinen üyelerimizin mağduriyetleri ile ilgili bu sorunları içeren yukarıdaki yazı gönderilmiş ve 1982-2000 yılları arasındaki tescillerin tekrar canlandırılması talep edilmiştir.
Yaşar ERGÜL
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12
Ağrı
22.11.2024