NEZİR ÇELİK YAZIYOR
Okuyucularımız çok güzel anımsarlar. Doğubayazıt´a gelip görevini tamamladıktan sonra giden Mülki İdari Amirlerin ?GİDENLERİN ARDINDAN? diye elimizden geldiğince haber yapmaya gayret gösteriyoruz.
Şimdi ise Tayini çıkıp ilçeden ayrılan Kaymakam Karahan Daştan hakkında birkaç kelam yazmak istedik.
Doğubayazıt tarihinde Cumhuriyet döneminden bugüne değin birçok yönetici gördü.
Ama bu yöneticilerin içlerinde öylesine kendini aşmış yasalara karşın özgüveni ile hareket ederek birçok kalıcı eserler yaratmayı kendine amaç edinmişlerdir.
Bu yöneticilerden Kenan İrfanoğlu, Nurullah Çakır, Rauf ulusoy, Abdullah Özbek gibi yöneticiler kendini aşan başarıları ile Doğubayazıt´ta geride bıraktıkları eserlerle iz bırakmışlardır.
Ve bu iz bırakanları gidişleri ardında çeşitli vesilelerle eserleri anınmaktadırlar.
KAYMAKAM KARAHAN DAŞTAN, kişisel gayret ve olağan üstü çalışmaları ile yaratıcı gücüyle ortaya koyduğu eserlerle iz bırakanlar katagorisinde yer almayı hak ettiğine inanmaktayız.
Kaymakam Daştan ile Doğubayazıt Kültür ve sanat yönünde çok büyük hamleler yaşayarak yol alındığına tanık olunmaktadır.
Doğubayazıt Eski Kaymakamı Karahan Daştan ile sürekli bir araya gelme imkanı bulabiliyorduk.
Tarihi İshakpaşa Sarayı`nın alt tarafında bulunan Ahmede Xani Kent Müzesi ve Doğubayazıt Evi inşaatını son sürat bitirilerek tamamlayan Kaymakam Karahan Daştan,
SERKA´nın finansal desteğiyle, yapılan bu önemli projeyi 2015 yılında tamamladı.
Doğubayazıt eski Kaymakamı Karahan Daştan, Ahmede Xani Kent Müzesi ve Doğubayazıt Evi´ni inşa etti. Burada 1700´lü yıllarda Doğubayazıt´taki yaşamı bal mumu heykeller ile canlandırılacak. Ahmede Xani´nin medrese eğitimini de bire bir yansıtıldı.
Doğubayazıt eski Kaymakamı Daştan, sayesinde Doğubayazıt`ın tarihi günlerini yaşayacak. Turizmle ticari alanlarıyla adından söz ettirecek bir marka kent haline geleceğinden kimsenin kuşkusu yok.
Eski Kaymakam Karahan Daştan´ın bildiğimiz Sadece birkaç hizmetini yazmayı da uygun bulduk.
DOĞUBAYAZIT KÜLTÜR EVİ VE EHMEDÊ XANÎ MÜZESİ
Kaymakam Daştan Ehmede Xanî Müzesi ve Doğubayazıt Kültür binasının yapımı için Yukarı Doğubayazıt alanında yer aramasıyla işe başlamış; sonuç olarak Yukarı Doğubayazıt Hükümet konağı karşısında, Ağrı Dağına, İshakpaşa Sarayına, Ehmedê Xanî türbesine nazır bir tepede karar kıldı.
Bu aşamadan sonra yapım işi için gerekli finansı sağlama girişimleri de olumlu sonuç verdi.
Proje ve arge çalışmalarını Van 100.yıl üniversitesinde görevli Yrd.Doç.Dr. Şahbettin Öztürk çalışmalarını yürüttüğü binanın ihalesi yapılmış ve çalışmaları son süratle yürütüldü.
Yapılan binanın alt zemin bölümü Örtülü köyünden getirilen taşlarla yapılırken, kil, kum, tuz ve samandan oluşan kerpiçlerde duvarın üst kısımları örülecektir.Binanın su geçirmez tarzda topraktan tavan bölümü yapılırken,müze içersindeki karakterler balmumundan yapılması için bir atölye oluşturuldu.
AHMEDÊ XANÎ KÜTÜPHANESİ
Belediye Caddesi, Tugay girişinde Rus işgali sırasında yapılmış olan, Tren İstasyon şefliği olarak işgal süresince hizmet veren ve 1915 Rus ihtilalı sonrası Ruslar çekilince bu tarihi bina Doğubayazıt Ortaokulu olarak uzun süre hizmet vermiş; Binanın mimarı yapısında Ağrı dağındaki örtülü taş ocağında getirtilen siyah taşlar kullanılmıştır. Duvar kalınlığı yarım metredir. Dış duvar köşeleri taş süslemeleri yer almaktadır. Binanın tavan ve taban kısmı ağaçla kaplanmıştır. Bu bina Anadolu Sağlık Meslek binası olarakda bir süre hizmet verdi, bazı onarımlar ve ekler yapılarak asıl dokusundan uzaklaştırlan bina Kaymakam Karahan Daştan´ın girişimleri ve İş adamı Yüksek Mühendis ve Xanî Uzmanı Şarafettin Eryılmaz´ın maddi ve manevi destekleri ile restore edilerek 100.yaşında Ehmedê Xanî Kütüphanesi olarak İlçe halkının hizmetine sunuldu.
MUHAMMED CELALÎ MEDRESESİ
Ahmedê Xanî öğretisinden gelen Doğubayazıt Kanaat ve dini önderi Xanî öğrencisi ve binlerce yetiştirdiği öğrencilerin yanı sıra Bediüzzaman Said Nursî´ninde 3 ay kendisinde ders ve feiz aldığı Şex Muhammed Celalî´nin medresesi yeniden oluşturuldu.
Doğubayazıt eski Kaymakamı Karahan Daştan bu konuda bilgi, görgü sahiplerinin görüş ve düşünceleri almak suretiyle düşünür, din alimi Şex Muhammed Celalî´nin medresesinin orjinal kalıntılarını Doğubayazıt´ın Karaburun( Bêrne rêş) köyünde saptadı.
Böylece Kaymakam Daştan´ın kafasında bu medresenin canlandırma kurgusu oluştu.
Daha sonra bunun yasal zemini oluşturarak, bitişiğinde ek arsayı satın alarak yapım finansını sağladı.
Yine bu medresenin proje arge çalışmalarını 100.Yıl Üniversitesi Yrd. Doç.Dr. Şahabettin Öztürk yaptı.
Geçmişimizin geleceğe aktarılmasında çok önemli yer alacak olan bu medrese eski yapısına ve özelliğine bağlı kalarak yapılacaktır. İnanç turizm açısında bölgeye çok şeyler kazandıracak olan bu medresenin yapımında Kotis köyü ocağında getirtilecek olan beyaz taşlar kullanıldı; üstü ise eski yapısına uygun olarak düz kamış ve su geçirmez topraktan oluştu.
İSHAKPAŞA MEZARLIK MESCİDİ
Yine tarihi değeri olan İshakpaşa Mezarlık Mescidi Kaymakam Karahan Daştan´ın girişimi sonucu yeniden restorasyon işlemi başlamış olup, yakın bir zamanda orijinal eski halini aldı. Mescit mezarlığı da yeniden düzenlendi. Öylece tarihe ışık tutulacağı gibi turizm yönündede bir hamle gerçekleştirilmiş oldu.
DOĞUBAYAZIT´IN DÜNÜ BUGÜNÜ İLE İLGİLİ BİRDE KİTAP BASTIRILIP DOĞUBAYAZITLILARIN İSTİFADESİNE SUNULDU?
Bu sadece bildiğimiz bir kaçı. Bilmediğimiz bir perde arkasında da çalışmaları oldu.
Ve bunlar sadece 2 yıl içerisinde tamamlandı.
DEMEKKİ İSTENİLİNCE OLUYOR?
Kaymakam Karahan Daştan´a esenlikler dileriz...