Ağrı´nın Diyadin ilçesinde, mayıs ayında temeli atılması planlanan Türkiye´nin ilk Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Doğu Anadolu sebze ve meyve ihracatında söz sahibi hale gelecek.
Tarımsal üretimde bir ilk olarak, Diyadin´deki jeotermal kaynakların değerlendirilmesi ve böylece hem bölge hem ülke ekonomisine katkıda bulunulması amacıyla geliştirilen projeyle kurulacak Diyadin Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi´nin (OSB) temelinin 14 Mayıs´ta atılması planlanıyor.
Ağrı Valisi Musa Işın, yaptığı açıklamada, kurulacak OSB´nin hem bölge hem de Türkiye açısından çok büyük bir ekonomik potansiyele sahip olacağını belirtti.
Organize sanayi bölgesinin bin 300 dönüm üzerine kurulacağını dile getiren Işın, bunun 800 dönümünün net üretim alanı olarak kullanılacağını, kalan kısmının da tır parkı, idari kısım ve yeşil alanlar şeklinde değerlendirileceğini söyledi.
Yıl boyu üretimle ihracat yapılacak
Işın, OSB öncesi 40 dönümlük alanda kurulan topraksız serada başarılı sonuçlar alındığını ve bunun da kendileri için umut olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Hali hazırda 40 dönüm üzerinde topraksız seracılık yapıldı. Bugüne kadar Domates üretildi. Üretilen domatesler hem iç pazara hem de dış piyasaya sürüldü. Pazar konusunda hiçbir sıkıntısı yok. Hakikaten buradaki domatesin diğer domateslere benzemeyen çok farklı bir tadı var. Piyasada da çok rağbet gördü. OSB´nin faaliyete geçmesiyle domatesin yanında diğer sebze ve meyve çeşitleri de yetiştirilecek. Bölgede böyle tesis yok. Üretim 12 Ay boyunca devam edecek ve piyasaya sürekli ürün sürülecektir. Bizim gerek Azerbeycan´a gerek Gürcistan´a komşu olmamız ve sınır kapılarının yakın olması da bizim için çok büyük avantajdır. Burada gerek ihracat açısından gerekse iş gücü açısından hiçbir problemle karşılaşılmayacaktır. Ülkemize ve bölgemize çok ciddi bir ekonomik girdi sağlayacaktır."
İstihdam imkanı yaratacak
Işın, tarımsal üretime dayalı olarak kurulacak Türkiye´nin ilk OSB´sinin, bölgenin en önemli sorunu olan işsizliğin giderilmesine de hem doğrudan hem de dolaylı olarak yaratacağı istihdamla önemli katkı sağlayacağını söyledi. Işın, "Bölgede yaklaşık bin kişi istihdam edilecektir. Kurulacak seralardaki üretimin yanı sıra yan kuruluşlarla da istihdam alanları olacaktır. Çok muazzam bir nakliyecilik sektörü devreye girecektir. Bunun yanında üretilen sebzelerin paketlenmesi ve pazara sevk edilmesiyle ilgili tesisler de kurulacaktır." dedi.
Vali Işın, bölgedeki jeotermal kaynakların değerlendirilmesinin tarımsal alanla da sınır kalmayacağını, bu zengin kaynağın turizm, enerji ve mineralli Su olarak piyasaya sürülmesi için de çalışma yürütüldüğünü bildirdi.(AA)