Tarih: 07.08.2017 11:55

DİYADİN KAPLICALARI ŞİFA KAYNAĞI?

Facebook Twitter Linked-in

Haber: SEYİTHAN KAYA

Tabii sıcak su kaynakları üzerine kurulmuş hamam, ılıca. Kelimenin aslı kapalı ılıcadır; halk arasında kaynarca, Çermik, ılı su, ısı su, germâbe, Germav, kudret hamamı, hudaî hamam ve âbızenne gibi isimlerle de bilinir. Anadolu´daki birçok coğrafî isim, o yerin yakınında bulunan sıcak su kaynağına eski dönemlerde verilmiş isimlerden gelmektedir; Germe, Germiab (Germav), Germili, Terme, Çermik, Ilıca. Ilıcalar, Kaynarca gibi.

Kur´ân-ı Kerîm´de Hz. Eyyûb´un bir cilt hastalığına yakalandıktan sonra kendisini iyileştirmesi için rabbine niyazda bulunduğu (el-Enbiyâ 21/83) ve Allah´ın ona, "Ayağını yere vur; işte yıkanacak ve içilecek soğuk bir su" diye buyurduğu belirtilir (Sâd 38/42).

Hz. Eyyûb denileni yaparak yerden çıkan su ile yıkanmış ve hastalığından kurtulup gençleşmiştir.

Bu olay, Hz. Eyyûb´un sağ ayağıyla yere vurduğunda yerden sıcak bir Suyun çıktığı ve onunla yıkandığı, sol ayağıyla vurduğunda ise soğuk bir su çıktığı ve ondan içtiği, böylece içinde ve dışında hiçbir hastalık kalmayarak iyileştiği şeklinde tefsir edilir (Fahreddin er-Râzî, VII, 208). Mes´ûdî, Eyyûb Tapınağı´nın ve onun içinde yıkandığı kaynağın kendi döneminde dahi ünlü olduğunu ve Şeria´da Neva yakınında bulunduğunu yazar {Mürûcü´z-zeheb, I, 48).

Doğadaki Bitki, Madde ve su kaynaklarının çoğu birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Tıbb-ı Nebevide doğal tedavi yöntemlerinde bunlara sıkça rastlanır. Yapılan ilmi araştırmalar insan doğası ile topraktaki Elementlerin aynı olduğunu ortaya koyarak doğal kaynakların tedavi etme özelliğini ispatlıyor. Zengin kaplıca ve termal su kaynaklarını barındıran ülkemizde de bu doğal tedavi yöntemleri birçok insan için umut kapısı oluyor.

Diyadin Kaplıcaları da ki şifalı sular da diğer şifalı sular gibi çok eskiden beri bilenen ve faydalanılan sulardır. Bu şifalı sulardan eskide halk kendi imkânları ile ilkel havuzlar yaparak faydalanırdı, şimdi ise modern tarzda olmasa bile Belediye kendi imkânları ile özel teşebbüs de kendi kıt imkânları ile betonda havuzlar yaparak hizmet vermeye çalışmaktadırlar.

Şifalı sulardan her birinin yüzyıllardan bu yana devam eden özelikleri vardır. Kimi hastalığı tedavi eder kimi de vücudu gençleştirir.

Bu özellikleri yüzünden Romatizmaya, kalp hastalıklarına ve daha birçok hastalıklara iyi geldikleri için, özellikle ün kazanan sularımız eski ilaç kitaplarına da geçmiştir

Termal suların bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, Karbondioksit gazı içermesi ve toplam mineralizasyonun 1 gr/lt olması nedeniyle şifa özelliği taşımaktadır.

Sularımızda şifa özelliğini artıran Lityum, Stronsiyum, Brom, İyod, Arsenik ve Bor Bikarbonat, kalsiyum gibi dünyadaki sularda çok az bulunan Elementler de yer almaktadır.

Şifa kaynağı olduğu bilimsel olarak ispatlanan ve Her derde şifa, Diyadin kaplıcaların araştırmalara konu olduğu ve bu araştırmalarda Suda Sodyum, kalsiyum, Arsenik, bromür, Hidrojen, Sülfür, Mağnezyum, karbondioksit ve bikarbonat içermektedir.

Kaplıca tedavisi, Romatizma ve iltihaplı romatizmalı hastalıklar başta olmak üzere, dolaşım, solunum, sindirim hastalıkları ile kronik olmayan kadın ve çocuk hastalıkları nevrit nöroloji, kemik ve kireçlenme hastalıkları, siyatik ve bolizma bozukluğu, Ortopedik Ameliyatlar sonrası tedaviler, eklem ve mafsal ağrıları, Cilt hastalıkları gastrit, ülser, mide kasılmaları ve yanmaları, kronik idrar yolların enfeksiyonları, vücuttaki yaraların kısa sürede iyileştirilmesi ve damar daralmalarının gevşemesinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca, içlerinde bikarbonat, kalsiyum, kükürt, Hidrojen, sülfür ve karbondioksit bulunan Yılanlı ve Davut kaplıcalarında az miktarda Magnezyum vardır. Kaplıcalar, deri hastalıkları ile enfeksiyonlara bağlı hastalıklarda, üst solunum yollarının kronik yangılarında, buharla solumanın iyileştirilmesinde etkilidir.

Çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı olan kaplıcaların, yaz aylarında da vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Romatizmadan solunum yolu rahatsızlığına, kalp damar hastalıklarından kadın hastalıklarına kadar birçok hastalığın tedavisine yardımcı olan bu doğal şifa kaynakları, " Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi" olarak hizmet vermesi gerekmektedir.

DİYADİN KAPLICA SUYUN YAPISINDA GENEL OLARAK;
1.KALSİYUM
2.BİKARBONAT
3.HİDROJEN
4.SÜLFÜR
5.KARBONDİOKSİT
6.KÜKÜRT
7.SÜLFAT
8.MAGNEZYUM BULUNMAKTADIR.
SUYUN TEKNİK NİTELİKLERİ:
SICAKLIK 39-50 C 
RADYOAKTİVİTE 1,3-1,6 EMAN
PH : 7.00 
ENDIKASYON (BANYO TEDAVİSİ)
1.ROMATİZMA
2.NEVRİT,,NÖROLOJİ
3.DERİ-CİLT,,HASTALIKLARI
4.MİDE-BAĞIRSAK,,VE,,BÖBREK,,RAHATSIZLIKLARI
5.SOLUNUM,,YOLLARI,,RAHATSIZLIKLARI
6. KADIN HASTALIKLARINA TAVSİYE EDİLİR.
TIBBİ DEĞERLENDİRME:
1. KAPLICA SUYUNDA 2?3 GR. CİVARINDA TOTAL MİNERALİZASYON BULUNMAKTADIR.
2. TOPRAK KALEVİLİ, BİKARBONATLI VE SULFATLI MADEN SUYUDUR.
3. KÜKÜRDÜ HİDROJEN VE KARBONDİOKSİT İHTİVA EDER. TERMALİTESİ 40?53 C ARASINDA DEĞİŞEN SICAK SUDUR.
4. DIŞ TATBİKLERDE; KARBONDİOKSİTİN VE TERMALİTENİN SEDATİF VE VAZODİLATATÖR ETKİLERİ BEKLENİR.
5. KÜKÜRTLÜ HİDROJENİN İSE CİLT VE ENDİKSİYONLARA BAĞLI ROMATİZMAL SENDROMLARLA KEZA ÜST TENEFFÜS YOLLARININ AKINTI KRONİK İLTİHAPLARINDA BURUN YOLU İLE ETKİSİ GÖRÜLÜR.
6.KRONİK ENFEKSİYON VE CİLT HASTALIKLARINDA KARBONDİOKSİT BAKIMINDAN VAZODİLATATÖR VE SEDATİF ETKİYİ TAMAMLARLAR.

Diyadin kaplıcaları, şifalı sular sıralamasında dünyada 7. sırada gelmektedir. Amma ne yazık ki sahip çıkılmamış ve tanıtılmamış. Dolaysıyla ne bölge insanı bu nimetten yeterince faydalanmış nede ülke insanı.

Kaplıcada tedavisinde şunlara dikkat edilmelidir. Kaplıca bir hamam değildir. Şifa gücüne sahip yeraltı su kaynağı ve birer Sağlık yurdudur. Kaplıcada sabun ve benzeri temizleyici kullanılmamalıdır, çünkü Tedavinin etkisini azaltır. Sıcak havuza yavaş yavaş girmeli su içinde olabildiğince hareketsiz kalmalıdır.

SEYİTHAN KAYA
BAĞIMSIZ DENETÇİ
MALİ MÜŞAVİR
DOĞUBAYAZIT




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —