Tarih: 28.04.2011 00:00

Ders Yoksa Televizyon Dizileri Var?

Facebook Twitter Linked-in

Ders Yoksa Televizyon Dizileri Var?


         RTÜK Ne iş yapar doğrusu merak ediyorum. Televizyonlarda reyting uğruna yapılmayan kalmıyor. Benim burada belirmek istediğim birkaç öneri.


         şimdi bakınız.


         Televizyonda Arka Sıradakiler adında bir dizi var. Bu dizi kadar saçma bir dizi her halde yok gibime geliyor. Halende yayında ya şaşırmamak elde değil. Sözüm ona lise öğrencilerini konu edinen bu dizi hiçbir şekilde örf ve adetlerimizle bağdaşmamaktadır.


         Ders namına bir şey yok. Üzerlerinde bir tek lise üniforması var ve gerisi hikaye. Ne ders var, ne saygı ve nede sevgi. Merak ediyorum acaba bu dizi ile halka ne tür bir mesaj veriliyor doğrusu anlamış değilim.


 Kavga, gürültü ve aşk. Dizi seyretme alışkanlığım yok ve bu diziyi hiç mi hiç izlemem. Ancak eleştirel bir bakış açısına sahibiz. Bu diziyi de zaman zaman birkaç dakikalığına da olsa izledim. Bunalım, örf ve adetinden uzak bir grubun yaşadıkları var ekranlarda. Bir zamanlar bizlerde lise okuduk. O yaş insanın en deli çağı ancak burada söz konusu başka bir şey.


         Sözde RTÜK adında bir kurumu var... Sihirli Annem adında bir dizi de vardı. Bereket yayından kaldırıldı. Selena adlı dizi de sadece sabah yayında.


         Özellikle Selena çocuklar tarafından rağbet gören dizi idi. Bu Ülkede öylesine yabancı çocuk dizileriydi ki bunlar ancak bu kadar olur.


         Giyim tarzları ve konuşmalar daha çok avrupai kültürünün bir yansıması gibiydi. Genç bayanlar ise hayli dekolte. RTÜK?ün görevi zararlı yayınlara set çekmek ise niçin görevlerini yapmazlar.


         ınsanlara ve dolayısıyla sosyal hayata çok da karışılmaması gerekir ancak burada farklı bir durum söz konusu. ınsanlara karışmayalım derken sözümüzden toplumun negatif yönde değiştirilmesine de sessiz kalacağımız anlaşılmamalı. Bu tür dizilerin çocukların ve genç beyinlerin üzerinde olumsuz etkileri vardır.


         Bu tür diziler yerine bilgilenebileceğimiz programlar yapılabilir. Dünya?da milyonlarca insanın ilgi ile izlediği programlar yayına konulabilir. Hayvanlar alemi, tarih ve keşifleri ismi geçen kanallardan izleme imkanımız sağlanmalı. Bu tür yayınlar genelde özel yayın yapan ücretli kanallardan izlenmekte. Halbuki Devlet bu tür yayınlar için bir çeşit sübvanse uygulayabilir ve belki ilk etapta maliyetli gibi görünen bu uygulama bilgili ve kültürlü bir neslin yetişmesine de vesile olabilir.


         Çetin Altan?ın çok güzel bir tespiti olmuştu. Çocuklarımızın odalarında ve dolaplarının üstünde kimlerin resimleri var? Futbolcuların, ünlü sinema yıldızlarının, mankenlerin. Halbuki çocuklarımızın odalarında ünlü kaşiflerin, mucitlerin resimlerinin olması gerekirdi. Masalarında da Dünya Küresi.


         Çetin Altan haklıydı. Kaçımız bu alışkanlığı çocuklarımıza aşılayabildik. Yabancı bir futbol takımının yedek oyuncusunu bilen gençlik maalesef bilmesi gereken olayları ve isimleri bilememektedir. Bir sorun isterseniz, bakalım haklı mıyım, değil miyim?


         Kuzey Kutbunu kim keşfetti?


         Tarihteki ilk yazılı anlaşma kimler arasında olmuştur?


         Yazı hangi tarihte bulundu?


         Sosyolojinin kurucusu kimdir?


         Atomu hangi bilim adamı parçaladı?


         Dünya?nın yedi harikası


         5 Dünya Klasiği


Atom bombasının atıldığı kentler ve tarih.


         Yeni Çeri Ocağı hangi yıl kaldırıldı.


         Arka Sıradakiler adlı rezil diziyi izleyen bir nesil bu tür sorulara cevap verebilir mi bilemiyorum ancak ismini yukarıda verdiğim faydalı yayınları izleyen gençler, yetişkinler ve hatta belki de ilk öğretim çocukları bu ve benzeri sorulara kolaylıkla cevap verebileceklerdir. Okuma kültürümüz zaten yok bari izleyerekten bir şeyler öğrenelim.


         Seçim sizin...






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —