Haber: Refika ÇELİK
Doğubayazıt´ta ilkbahar aylarında doğal olarak yetişen çiriş GULIK isimli yaban bitkisi, karların erimesiyle birlikte piyasaya çıktı.
Karların erimesiyle ortaya çıkan çiriş, bu yıl geç çıktı. Kar altında kış uykusuna yatan çiriş, baharla birlikte kış uykusundan uyanıyor.
Özellikle dağ bölgelerinde yetişiyor. Dağ köylerinin baharda geçim kaynağı haline gelen çirişin sağlık açısından birçok faydaları vardır. Bu yıl piyasa değeri 5 ila 6 lira arasında değişiyor. Tamamen doğal ortamda yetişen bu bitki özellikle sindirim sistemini güçlendiriyor. Yabani pırasada olarak bilinen çirişin farklı yemek türleri yapılır.
Köylüler tarafından dağlardan toplanan çiriş bitkisinden yörede birçok yemek yapılıyor.
Doğubayazıt´ta seyyar tezgâhlarda satılmaya başlanan yaban bitkisinin kilosunu 5 ila 6 liradan pazarladığını belirten seyyar satıcılar, satışların iyi olduğunu söylüyorlar.
Çiriş (Gulık) halk arasında birçok hastalığa şifa olduğu söylenen pancarlar, dağlık bölgelerden toplatılarak, evlerde yemek içine katılıyor, kimi evlerde ise kışın tüketilmek üzere konserve edilerek veya kurutularak muhafaza ediliyor.
Çirişi toplayan köylüler, ?4- 5 saatlik bir yolculuk sonrası dağların zirvelerine çıkıyoruz. Karların arasında yetişen çirişlerin dip kısmını iyice ayıkladıktan sonra bıçakla kazıyoruz. Bunları demet demek edip torbamıza ve çuvallarımıza güzel bir şekilde yerleştiriyoruz. Kat kat olan bu bitki tam olarak dip kısmından kesilmediği yada rastgele çuvala konulması durumunda dağılarak, özelliğini kaybediyor. Biz de bozulmaması için oldukça özen gösteriyoruz. Köye getirdiğimiz bu çirişleri, eşimize dostumuza, konumuza komşumuza dağıttıktan sonra kalanını, şehre götürüp kilosunu 5 liradan satıyoruz. Evlerimizde 3- 4 çeşit yemeğini yapıyoruz. Çirişi yediğimiz zaman ağrılarımızdan kurtularak, kendimizi kuş gibi hafif hissediyoruz. Özellikle kadın hastalıklarına ve sindirim sistemlerimize iyi geldiğini biliyoruz.? dediler.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Ağrı
21.11.2024