ÇEVREYE GEREKEN ÖNEM GÖSTERİLMİYOR

ÇEVREYE GEREKEN ÖNEM GÖSTERİLMİYOR

Baharın ve güzün olmak üzere yılda iki kez kırkılmak zorunda olan koyun ve keçiler rastgele yapılan kırkılma yüzünden doğaya olduğu gibi koyunun kendisine de büyük zarar veriyor.

Koyun ve keçisini kırkan üreticinin kırkılan yünü meralarda bıraktığı görülen yerlerde başta doğal yorgan, döşek, kışlık çorap olmak üzere çeşitli giyim alanlarında kullanmayıp da gelişi güzel çevreye atılan ya da sağa sola gömüldüğü de görülen meradaki yünleri torun ve çocukları ile toplayan Nuran Koca ve Özlem Polat hem kış öncesi kendilerini ısıtacak malzeme buldular hem de doğayı temizlediler.

Yılda iki kez kırpılıp, gelişi güzel doğaya bırakılan koyun yünlerini yakma sonucunda bu yünlerden çıkan gazlar, gömme sonucunda yağ, protein, keratin gibi maddeler, aslında yararlı olabilecekken, yoğunluk nedeniyle doğaya büyük zarar verdiği de bilinmektedir.

Yani yünü imha etmek hava ve toprağa, ekolojik dengeye zarar verdiği çokta bilinmeyen ülke de yaklaşık 30 cins koyun ve keçi var.

Büyük baş hayvancılığın aksine daha fazla et ve süt vermesi için ithal cinslerle değiştirme yerine, hala kendi yerel ırklarını koruyan hatta melez cinslerin dışında saf ırklarla da karşılaşabilinen koyunlardan elde edilen yünlerin geri dönüşüm adı altında ekonomiye kazandırılması gerektiğine de dikkat çekilmekte.

Gereken ilginin gösterilmemesi ve devam eden göç yüzünden artık eskisi gibi yapılmayan ve son dönemlerini yaşadıkları belirtilen birçok koyun cinsinin olduğu Ardahan ve yörede sahip çıkılmazsa tıpkı büyük baştaki gibi daha fazla et, süt ve yün veren köyünün da elden çıkılmasından korkulmakta.

 



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor