ÇADIRDA BAŞLADIĞI YUMURTA ÜRETİMİNİ TESİSTE SÜRDÜREN GİRİŞİMCİ TALEBE YETİŞEMİYOR

GİRİŞİMCİ ÖZHAN CEYLAN:"TAVUKÇULUĞA YERİMİZ OLMADIĞI İÇİN ÇADIRDA BAŞLADIK. ÇOK SOĞUK OLDUĞUNDA TAVUKLARI ÜŞÜTTÜK, YAZIN DA SICAKTAN ZAYİATLAR OLDU VE VERİMDE DÜŞÜŞ YAŞANDI.

Yaşam 7.04.2025 11:13:00 0
ÇADIRDA BAŞLADIĞI YUMURTA ÜRETİMİNİ TESİSTE SÜRDÜREN GİRİŞİMCİ TALEBE YETİŞEMİYOR

Kışın sert ve uzun geçtiği şehirlerde çadırda başladığı yumurta üretimini tesiste sürdüren girişimci talebe yetişemiyor.

Aziziye ilçesi Adaçay Mahallesi'nde yaşayan, biri kız 3 çocuk babası Özhan Ceylan, yaklaşık 10 yıl önce mahallesinde kurduğu 210 metrekarelik çadırda 300 tavukla başladığı kümes yumurtacılığını tesise dönüştürmek istedi.

Üretimini artırmayı hedefleyen Özhan Ceylan, yaklaşık bir yıl önce aynı yere 500 metrekare kapalı alanda betonarme yapıda tesis kurdu.

Tavuk sayısını 7 bine çıkaran Özhan Ceylan, bakım, besleme, etiketleme ve toplama işlerinde kendisine destek olan çocuklarıyla günlük 5 bin yumurta üretiyor.

Ürettiği yumurtaları çevre illerdeki marketlere pazarlayan ve talebe yetişmekte zorlanan Ceylan, tesisteki tavuk sayısını 20 bine çıkarıp pazar ağını genişletmeyi hedefliyor.

- "Yerimiz olmadığı için tavukçuluğa çadırda başladık"

Özhan Ceylan, yumurta ve tavukçuluk işine çocukluk döneminden beri ilgi duyduğunu söyledi.

Bu işin ata mesleği olduğunu ifade eden Özhan Ceylan, "Hikayemiz çok uzun, bu iş ortaokulda başlayan sevdadır bizde. Öncelikle tavukçuluğa yerimiz olmadığı için çadırda başladık. Çok soğuk olduğunda tavukları üşüttük, yazın da sıcaktan zayiatlar oldu ve verimde düşüş yaşandı. Zarar ettiğimiz günler oldu ama azmin gücüyle işimizin peşini hiç bırakmadık. 20 bin kapasiteli betonarme yer yaptık, Allah'ın izniyle yakında bu sayıya çıkacağız." dedi.

Ceylan, kendi çaba ve girişimleriyle kurduğu tesiste tavuklarını soğuktan koruduğunu ve üretiminin de arttığını anlattı.

Çetin kış şartlarına rağmen uzun yıllar çadırda yumurta üretirken çok zorluk çektiklerini dile getiren Özhan Ceylan, "Kapasitemiz az olduğu için şimdilik taleplere cevap veremiyoruz ama tam 20 bin tavuk kapasitesiyle çalıştığımızda talepleri karşılayacak duruma geleceğiz. İnsanların süt ve et isteği olunca yumurtanın yanı sıra hayvancılığa da başladık. Üretim için gerekli tüm sertifikalarımız, belgelerimiz var." diye konuştu.

Özhan Ceylan, yumurtaları Artvin, Erzincan, Trabzon ve Rize gibi çevre illerdeki bazı müşterilerine gönderdiklerini belirterek, 20 bin tavukla üretim için zamana ihtiyacının olduğunu dile getirdi.

Bu işi ailecek yapmanın önemine değinen Özhan Ceylan, "Yıllarca bu işi yaptığımız için müşteri potansiyelimiz gelişti ama biz Erzurum şartlarında soğuğa göğüs gerdik ve istediğimiz hedeflere tam ulaşamadık. Hedeflerimiz büyük. Özellikle tavukçuluk, canlı hayvancılık yapmak tek adam işi değil." ifadelerini kullandı.

Ceylan'ın kızı Saliha Berra da çadırda üretim yaptıklarında imkanların çok kısıtlı olduğunu, şimdiki tesiste daha çok ve rahat üretim yaptıklarını söyledi.

Kardeşleriyle babasına yardım ettiklerini dile getiren Özhan Ceylan, "İşimiz genellikle tavukların yumurtasını ve etrafı toplamak. Bu işi seviyorum. Bana düşen her işi yaparım, etiketlemeden temizliğe kadar iş yaparak babama yardım ediyorum." ifadelerini kullandı.(aa)

  • BIST 100

    9272,27%-1,15
  • DOLAR

    38,01% 0,09
  • EURO

    41,64% -0,07
  • GRAM ALTIN

    3696,97% -0,36
  • Ç. ALTIN

    6054,59% -1,22

Egazete


  • Pazartesi 9.9 ° / 3.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 14.9 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.4 ° / 5.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

07.04.2025

  • İMSAK 05:02
  • GÜNEŞ 06:31
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:05