65 yıl önce, 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen, ülkemiz tarafından da 6 Nisan 1949’da onaylanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm insanların cins, ırk, din, dil ya da başka bir nedenle hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmalarını garanti altına almıştır. İnsan hakları, bütün insanlığın ortak değeri, bütün uygar ülkelerin ortak paydasıdır. İnsanlar arasında hiçbir zaman ayrım gözetmeksizin onlara hür, eşit bireyler olarak muamele etmek, insan hakları kavramının özüdür. İnsan hakları, çağdaş toplumların temelidir. İnsan hakları demokrasinin vazgeçilmez unsurudur.
10 Aralık 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Kabul edilişi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun Paris`te yapılan oturumunda kabul edilen 30 maddelik Bildiri.
İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin imzalanmasında 2.Dünya savaşından sonra devletlerin bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması konusunda birleşmesi etkili olmuştur. Eleanor Roosevelt bu bildiriyi bütün insanlık için bir Magna Carte olarak tanımlamıştır.
Bu bildiri maddelerine göre bütün insanlar özgür, onur ve hakları yönünden eşit doğarlar.Herkes ırk, dil, din, siyasal veya herhangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken, varlıklılık ,doğuş ya da herhangi bir başka ayrım gözetilmeksizin bu bildiride açıklanan bütün haklardan ve özgürlüklerden yaralanabilir.
En başta yaşam ve özgürlük olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak üzere sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma, yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma, barışcıl amaçlar için toplanma, dernek kurma, evlenme, mülk edinme, çalışma, işini seçme özgürlüğü, din, vicdan, düşünce ve anlatma özgürlüğü bildirgeninin temellerini oluşturur.
Birleşmiş Milletlerin hazırladığı insan Hakları Evrensel Bildirgesinde altı temel insan Hakları Sözleşmesi vardır.
Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi
Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi
İşkenceye Karşı Sözleşme
Irk Ayrımcılığının önlenmesi Sözleşmesi
Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi
Çocuk Hakları Sözleşmesi Türkiye Cumhuriyeti de Birleşmiş Milletler Çerçevesinde oluşturulan Temel İnsan Hakları Sözleşmelerinin tümüne taraftır.
İnsan hakları bütün ülkelerin sorunudur. Bütün ülkelerin, bütün kuruluşların ve bütün insanların bu hakların korunması için işbirliği gerekmektedir. İnsan hakları bilincinin ve insan haklarının tam olarak benimsenmesi ve uygulanması için gerekli sorumluluk duygusunun toplumda ve bütün insanlarda yerleşmesi amacıyla bildirgenin kabul ediliş tarihi olan 10 aralık tüm dünyada İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
İnsan haklarını insanlığa yakışır şekilde gözetmek ve hayata geçirmek konusunda üstümüze düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeliyiz.
Tüm insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun.
9357,24%-0,11
34,57% 0,26
36,28% 0,16
2993,61% 1,07
4956,37% 0,00
Ağrı
22.11.2024