Vakti zamanında, Kayyımlar işe başlarken aynı yöntemi kullanmış, belediyelerin borçlarını ve uygunsuz harcamalarını açıklamışlardı.
Haber. Nezir ÇELİK
31 Mart mahalli seçimleri ile Kayyım yönetiminden yeniden HDP´ye geçen belediyelerde, kayyımların bıraktığı borç ve uygunsuz harcamalar bir bir açıklanıyor.
Esasen bu açıklamalar sadece HDP´li belediyelerde olmuyor. Nerede ise el değişen bütün belediyelerde " enkaz devraldım" denilerek borçlar açıklanıyor.
Vakti zamanında, Kayyımlar işe başlarken aynı yöntemi kullanmış, HDP´li belediyelerin borçlarını ve uygunsuz harcamalarını açıklamışlardı. Şimdi devran tersine dönmüş durumda.
O nedenle yeni başkanlar Kayyım dönemlerinde yapılan harcamaları, transferleri ve belediyelerin borç ve alacakları ile Diyarbakır´da tüketildiği ifade edilen 1,6 ton fıstıklı kadayıf gibi dikkat çeken keyfi harcama kalemleri hakkında beyanda bulunuyorlar.
Bu açıklamalar kapsamında Doğubayazıt Belediyesi de Kayyım döneminde yapılan harcamalar ve transferler konusunda bilgi paylaşımında bulundu ve bir doküman yayınladı.
Belediye tarafından paylaşılan listenin incelenmesinde, en dikkat çeken husus, belediyeden resmi kurumlara doğrudan temin yoluyla sağlanan 1.362.855.11 liranın ne olduğu anlaşılamadı. Kime, hangi kuruma ne verildi, niçin verildi, bunların açıklanması gerekir.
Sınırlı ve kıt olanaklara sahip olan belediyelerin genel bütçeli dairelere karşılıksız yardımda bulunması, mantıksız olmakla birlikte mevzuat ile de pek uyumlu görünmüyor.
Sonuçta Sayıştay Denetimine tabi olan belediye bütçeleri, öyle keyfi olarak harcanamaz ya da transfer edilemez.
Millet Parkı için harcanan meblağ, sonuçta ortak yaşam alanı olduğundan bunu mülkiyet ile izah etmek pek doğru olmaz. Neticede bu parktan bütün halk yararlanabilecektir.
Yapılan açıklamada bankalara olan 2,5 milyon dolayındaki borç olduğu ifade ediliyor. Niye borçlanılmış, bu meblağ nerelere harcanmıştır, bu da izaha muhtaç.
Yine ARAS EDAŞ´a olan 1,5 milyon dolayındaki borç ile işçi alacakları ve işçi ikramiyeleri niye ödenmemiş, bunlarında bir açıklaması yoktur.
Borç-alacak her zaman olagelen durumlardır. Önemli olan yapılan iş ve işlemlerin yasalara ve teamüllere uygunluğudur.
Buna göre
10217,64%1,36
34,80% 0,09
36,87% 0,26
2974,43% 1,08
4840,52% 0,34
Ağrı
09.12.2024