Bir kapıyı çalmadan önce o kapının görev, yetki ve yapabileceklerinin bilinmesi gerekiyor diye düşünüyorum.
Hüseyin DEMİR
‘MİLLETVEKİLLERİ İCRA MAKAMINDA DEĞİL, RİCA MAKAMINDADIR.
Öncelikle kimler milletvekili olabilir. Milletvekili nasıl olunur. Milletvekillerinin görev ve sorumlulukları nedir. Diye bakmak gerekiyor ki gerçek ile abartma arasında farkı bilmeden yanlış kapılarda zaman harcamayalım. Bakınız;
ANAYASA ’da belirtilen seçilme şartlarını taşıyan (ilkokul mezunu olmak, askerliğini yapmış olmak, yüz kızartıcı ve benzeri suçları işlememiş olmak, kamu hizmetinden yasaklı olmamak, terör eylemlerine katılmamak ve bu tür eylemleri tahrik ve teşvik etmemek vs) her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı milletvekili seçilebilir.
Milletvekillerinin TBMM’deki görevleri belirli bir süreliğine temsil ile sınırlıdır. Kendilerini seçenleri, yani halkı temsil ederler. Her ne kadar belirli bir ilden aday olup da seçimi kazanmış olsalar da seçildikleri ili, bölgeyi veya salt kendilerini seçen seçmenleri değil, bütün milleti temsil ederler
Milletvekilleri, üyesi oldukları TBMM’nin görev sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdürler. Bunlar; Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.
Görüldüğü üzere Milletvekilleri sorun çözme makamında değiller. Milletvekilleri, toplumun herhangi bir ferdinin en basit sorununu çözecek yasal bir yetkisi bulunmamaktadır. Âmâ toplumuzda milletvekillerine atfedilen her işi yapar, her şeye gücü yeter, Yeter ki bir el atsın çözemeyeceği bir iş yok vb. Gibi yaklaşımlar neden atfediliyor diye soranlar için; küçük bir örnek vermek isterim.
Mecliste çalışan bir arkadaşımız bana şu olayı anlatmıştı;
Belediye başkanlığı seçiminde ziyaretler gerçekleştiren milletvekilinden, Seçmen; bizim oğlan Amasya'da asker onu falanca il’e alırsan oyumuzu veririz der.
Milletvekili; hemen telefonuna sarılır, mecliste bulunan sekreterine kızım Genelkurmay başkanlığını bağla der. (Mecliste bulunan sekreterler genellikle tecrübeli insanlardır) Sekreter, vekilim konu neydi der. Vekil konuyu anlatınca, vekilim ben Amasya'da bulunan komutanı tanıyorum rica ederiz bizi kırmaz genelkurmayı aramaya gerek yok. Vekilde tamam der.
Burada seçmen ve olaya şahit olanlar Şunu düşünecektir…
Milletvekilleri, Genelkurmayı arayıp hemen işimizi yapabilir, böyle bir durumumuz olduğunda gideceğimiz yer belli olarak kabul eder.
Gerçek ise! sekreter Amasya'daki komutanı tanıyor rica ederek çözüyordur.
Milletvekilleri bırakın genelkurmayı arayıp talimat vermeyi, bir kamu kurumunda bulunan bir memuru arayıp talimat veremez. Çünkü yetkisi yoktur ancak rica eder, Gerçek budur. Milletvekili İktidar partisinde ise, oluşan psikolojik durumdan dolayı kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurları aradığında, vatandaşın talepleri olumlu karşılanabiliyor ve yerine gelebiliyor. Ancak başkanlık sistemiyle etkinliği çok fazla azalan milletvekillerine, bürokrasinin tavrı; ister iktidar olsun, ister muhalefet olsun işine gelmiyorsa milletvekillerine cevap vermiyor, yapmıyorum diyor, bir probleminiz varsa bakan beyi arayınız vb. söylemleri rahatlıkla söylemekten çekinmiyor. Bürokrasi, milletvekillerine neden bu şekilde davranıyor?, sebebi çok basit ‘Milletvekilleri icra makamında değil, Rica makamında ' olduğunu bilen bürokrasini,rahatlıkla bu şekilde davranabiliyor.
Bakınız belediye başkanlığı öyle değil! Belediye başkanlığı icracı bir makamdır. Milletvekili olmak yerine belediye başkanlığının icracı bir makam olmasından dolayı eski bakanlar ve en son başbakan olarak Binali yıldırım meclis başkanlığını bırakarak belediye başkan adayı oldu.
Burada görülüyor ki icracı olan makamlar siyasiler tarafından daha fazla tercih edilmekte, Ricacı konumunda bulunan milletvekili makamı daha az tercih edilmektedir.
Vatandaş olarak bir sorun ve sıkıntımız olduğunda milletvekillerine gittiğimizde sunu net olarak görmeliyiz, milletvekilleri icra makamında değildir sorununuzu çözmek için sadece ileten ve rica eden bir durumdadır. Abartı ile gerçekliği bilerek hareket ederseniz, sizin için daha iyi olur diye düşünüyorum…
Mutlu, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
9876,9%0,51
34,75% 0,05
36,53% 0,00
2950,57% 0,01
4821,05% -0,37
Ağrı
05.12.2024