Tarih: 28.12.2015 12:02

Birçoğumuzun çocukluğu sobalı bir evde geçmiştir

Facebook Twitter Linked-in

Haber : ÖMER SÖKMENCİ

Doğubayazıt´ta Eskiden köylerde ve şehir merkezlerinde oldukça yaygın olarak kullanılan sac sobaları, bugün yerini kaloriferli ve çeşitli ısınma araçlarına bırakmış durumda.

Birçoğumuzun çocukluğu sobalı bir evde geçmiştir. Isınmaya yaramakla birlikte üzerinde kestane pişirilen, ekmek kızartılan, patates közlenen bir araçtır soba.

Soğuk bir kış gününde sobanın arkasında, minderlerin üzerinde uyuyakalmak türlü hikayelere konu olmuştur.

Eski kuşaktan olanların soba ile ilgili mutlaka bir anısı mutlaka güzel bir hikayesi vardır.

Dedelerimizin, ninelerimizin meşhur sobalı günleri hâlâ bugünde kulaktan kulağa aktarılır, ‘?hey gidi günler? denir.

Biraz bakımı, kullanımı zahmetlidir sobanın. Hele o haznesinde biriken külü, dolan boruları temizlemek ebeveynlerimiz için bir sabır imtihanıydı.

 Ama birçok ebeveyn iş oldukça zahmetli de olsa ‘?soba gibisi yok?' derlerdi. Sobada neler pişirilmez ki? En başta patates ve kestane olmak üzere soğan, biber, ekmek geliyor.

Şimdi şehir hayatında kaloriferli olmayan ev kalmadı. Köy yerlerinde karşımıza çıkmaya başladı soba.

Her ne kadar evin temizliği açısından kaloriferler sobaya nazaran ön plana çıksa da sobanın yerini tutmadığı aşikar.

Ancak kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan ?SOBADA KARTOL?” keyfi köylerde, şehirlerde sobalı evlerde yaşatılıyor, sohbetlerin de tadı-tuzu olmaya devam ediyor.

 Şehirde yaşayanlar sobada yahut fırında kestane pişirip, tadarken, köyde yaşayanlar ise eski bir  mutfak kültürü olan ?Sobada Patates?in tadını çıkarıyor.

Köy yerinde geceler uzun ve soğuk, komşularla bir araya gelince, sobada patates yiyerek soğuğun yerini sıcak sohbet alıyor.

Evinde misafirlerine sobada patates ikram eden Mehmet Çelik, "Önce patateslerin kabuğunu yıkayıp daha sonra tezekle ısınan sobanın fırınında pişmesini bekliyoruz. Bu esnanda sohbet edip hoş vakit geçiriyoruz. Derken pişen patateslerin kabuğunu soyup, üzerine biraz da tuz ilave ederek, afiyetle yiyoruz`` dedi.

 ``Sobada kestane közleyip yiyebilirsiniz ama sobada patates keyfi bambaşka bir tat`` diyen Gültepeli Mehmet Çelik, her gelen misafirine patates ikram ettiğini söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —