Tarih: 04.06.2016 07:41

Baston için üniversite okudu

Facebook Twitter Linked-in

Ahlat´ta 30 yıldır baston ustalığı yapan Gökbulak, sanatını geliştirmek, bastona sanatsal değer katmak ve dünyaya tanıtmak için yüksekokul bitirdi

Ceviz ağaçlarından ham olarak üretilen bastonların her birini sanat eserine dönüştürmek için üniversite okumaya karar veren Gökbulak, ilçenin geleneksel el sanatı olan bastona sanatsal değer katmak amacıyla 2013 yılında kayıt yaptırdığı Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü´nü bitirdi.

Refa Gökbulak, yaptığı açıklamada, bastonda desen çeşitliğini artırmak, insanların farklı taleplerini karşılamak için okumaya karar verdiğini söyledi.

Baba mesleği olan bastonculuğu 30 yıldır sürdürdüğünü belirten Gökbulak, şöyle konuştu:

"Bastonlarımıza katkı sunmak için Bitlis Eren Üniversitesine bağlı Ahlat Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü´nü okumaya başladım, bugün de nihayet okulumuz bitti ve mezun oldum. Öncelikle bu yüksekokulu Ahlat´ta kazandıran devlet adamlarına ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Eğitimim boyunca hocalarımdan büyük destek gördüm. Mezun olduğum bölüm hocaları, sahada benim gibi üretim yapan sanat erbablarıyla ortak hareket ediyorlar. Bu bilgi ve tekniği uygulamayla birleştiriyorlar. Biz de üniversiteden bunu bekliyoruz."

Üniversitedeki bilgilerin toplumda karşılığını bulması ve uygulanabilir alanlarının olması gerektiğini anlatan Refa Gökbulak, okuduğu bölümün Ahlat´ta bunu başardığını kaydetti.

Bölüme gerekli desteğin sunulması halinde ahşap, tezhip ve çini sanatlarının da gelişeceğini anlatan Gökbulak, bunun ilçe turizmine büyük katkı sunacağını ve önemli bir gelir kaynağı olacağını dile getirdi.

Eğitimin kendisine büyük katkı sağladığını belirten Refa Gökbulak, "2 yıl boyunca buradan aldığım eğitim, edindiğim bilgi ve değerli hocalarımızın birikimleri, bundan böyle hayatımı adadığım geleneksel Ahlat bastonculuğunu daha da geliştirmemi sağlayacak. Böylece değişik tasarım ve üretimler yaparak sanatı ileriye taşıyacağım." dedi.

Sanat erbablarının üniversitelere sınavsız alınması gerektiğini de savunan Gökbulak, "Üniversitelerin özellikle el sanatları bölümlerinin sanat erbablarına kapılarını açmasını özellikle büyüklerimden talep ediyorum. Hiçbir ön koşul olmaksızın, hatta sınavsız sanat erbablarının üniversitelere alınmasını istiyorum. Bundan hem sanatkar hem de akademisyenler faydalanacaktır. Ben sınavla bir okula girip bitirmeyi başardım, ancak okumak isteyen çoğu sanat erbabı sınav nedeniyle bu okullara giriş yapamıyor." diye konuştu.(AA)

/resimler/2016-6/4/0748508166168.jpg

/resimler/2016-6/4/0749197854176.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —