BAHARIN MÜJDECİSİ KUZULAR

BAHARIN MÜJDECİSİ KUZULAR

.

Doğu´da baharın müjdecisi olarak görülen kuzu doğumlarının başlamasıyla, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan göçer aileleri tatlı bir telaş sardı

Türkiye´de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı iller arasında yer alan Doğu´daki yetiştiriciler şubat ayında başlayan kuzu doğumları ile uykusuz bırakan mesailerine başladı. Doğum esnasında olası riskleri engellemek için gebe olan hayvanlarını günün 24 saati takip etmek durumunda olan yetiştiriciler, doğumdan sonra kuzularını soğuk havadan ve hastalıklardan korumak için büyük çaba sarf ediyor. 

Tarım ve Hayvancılık yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılından bu yana devam eden bereketli yağışlardan dolayı ülke genelinde bu yıl verimli tarım ve hayvancılık sezonu beklediklerini söyledi.

Bu bereketin bir yansıması olarak bu yılki küçükbaş hayvan doğumlarında ikizlik oranında yüzde 15 artış gözlemlediklerini belirten yetkililer, ´´Meralarımızın vejetasyonu bakımından son 10 yılda görmediğimiz bir otlak ile karşı karşıya bulunduk. Bu da bölgemizde yoğun olarak yapılan koyunculukta bereketli bir yıla vesile oluyor´´ dedi.

- Hayvan yetiştiricilerinde sevinç

Merkeze bağlı Koruk köyünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Emrah Yıldırım da babasından devraldığı mesleği yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğünü belirterek, hayvanlarını yazın yaylalara götürdüklerini, kışın da ağıllarda beslediklerini dile getirdi. 

Yıldırım, 240 hayvanından 120´sinin kuzuladığını, bunlardan yarısının da ikiz doğurduğunu kaydederek, ikiz doğumlarda bugüne kadar görmedikleri bir artış olduğunu ve bundan dolayı doğum sezonunun bayram havasında geçtiğini anlattı.

Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Cengiz Yıldırım ise 150 hayvanı olduğunu ve her yeni doğan yavruyla ahırlarda kuzu seslerinin artarak tatlı bir melodiye dönüştüğünü dile getirdi.  

Doğum sezonu olduğu için günün 24 saati hayvanlarla ilgilenmek zorunda olduklarına dikkati çeken Yıldırım, ´´Kuzulayan koyunlar ile birebir ilgileniyoruz. Yavruyu annenin önünden alıyoruz. Biraz süt verip, üşememesi, donmaması için ayağa kaldırıyoruz. Altlarını kuru tutmaya uğraşıyoruz. Soğuktan etkilenmemeleri için gerek annelerini gerekse yavrularını sıcak tutmaya çalışıyoruz´´ diye konuştu. (AA)

/resimler/2016-2/18/1027308074391.jpg

/resimler/2016-2/18/1028085575116.jpg



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor