Babasından öğrendiği sepet örücülüğü mesleğini 30 yıldır sürdürüyor

Adıyaman'da yaşayan 57 yaşındaki Ömer Kocakaya, babasından miras kalan sepet örücülüğü mesleğini 30 yılı aşkın süredir yaşatmaya çalışıyor.

Yaşam 22.06.2025 18:01:00 0
Babasından öğrendiği sepet örücülüğü mesleğini 30 yıldır sürdürüyor

Teknolojiye ve seri üretime rağmen mesleğinden vazgeçmeyen Kocakaya, kentte bu işi sürdüren az sayıda ustalardan biri.

Çocuk yaşta babasının yanında tanıştığı sepet örücülüğünü sürdüren Kocakaya, aynı zamanda Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslarda eğitim vererek mesleğini yeni kuşaklara aktarıyor.

Kocakaya, AA muhabirine, sepet örücülüğü mesleğini günümüzde yaşatmanın her geçen gün zorlaştığını söyledi.

El emeğiyle yapılan sepetlerin geçmişte bağda, bahçede, pazarda ve ev içi işlerde yaygın şekilde kullanıldığını hatırlatan Kocakaya, şöyle konuştu:

"Bu mesleğin içinde doğdum diyebilirim. Rahmetli babamdan öğrendim. 30 yılı aşkın süredir yapıyorum. Burada bu işi yapan pek kimse kalmadı. Teknolojiye rağmen bu zanaatı yaşatmak kolay değil ama sepet örücülüğü bizim geçmişimiz, kültürümüz."

Sepetleri kavak ve acı badem ağaçlarından yaptığını belirten Kocakaya, şöyle devam etti:

"Malzemeyi toplamak bile aylar sürüyor. Soyma, kurutma ve örme işlemlerini tek tek yapıyorum. Sepetin modeline ve büyüklüğüne göre değişen teknikler kullanıyorum. Her bir parça, haftalar süren emekle ortaya çıkıyor. Yaptığım her ürün sadece bir sepet değil, aynı zamanda geçmişimizin bir parçası. Kültürümüze ait ne varsa, ister minyatür ister biblo, onu da üretiyorum. Bu mirası kaybetmemek için öğrendiklerimi gençlere aktarmaya çalışıyorum."

  • BIST 100

    18581,31%0,24
  • DOLAR

    45,37% 0,05
  • EURO

    53,36% -0,25
  • GRAM ALTIN

    6823,79% -0,74
  • Ç. ALTIN

    10946,09% 0,00

Egazete


  • Pazartesi 18.8 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Salı 19.9 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.3 ° / 5.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

11.05.2026

  • İMSAK 03:10
  • GÜNEŞ 04:51
  • ÖĞLE 12:09
  • İKİNDİ 16:01
  • AKŞAM 19:18
  • YATSI 20:51