Tarih: 28.07.2022 10:13

ARAŞTIRMACI YAZAR DR. MİMAR HÜSEYİN DEMİR, SORULARI YANITLADI.

Facebook Twitter Linked-in

Gazeteci Nezir Çelik; Siyaset konusunda ne düşüyorsunuz?

Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Öncelikle şunu belirmek isterim. Ben herkesin ilmi siyaset ve siyaseti bilmesi gerektiğine inanan biriyim.

Emin olun ki! Herkes siyasetin neden gerekli olduğuna, siyaset neden yapılır? Millete en iyi şekilde hizmet edebilecek bir siyasetçi nasıl olmalı? Bir siyasetçide olmazsa, olmaz arasında aranan özellikler nasıl olmalı? Gibi sorularla değerlendirme yapacak kadar siyaset bilmesi, Doğru kişilerin makamlara gelmesi ve doğru işler yapması adına, çok büyük bir öneme sahiptir.

Gazeteci Nezir Çelik; Siyasetçilerin bir şehir için önemi nedir?

Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Siyasetçiler bir şehrin geleceği için gerçekten çok önemli bir faktördür.

Bakınız,  Rahmetli Özal’ın yanında görev yaparken, Türkiye’nin dört bir yanından siyasetçileri tanıma, izleme, değerlendirme fırsatım oldu. O dönemin siyasetçileri ile şimdiki çakma siyasetçileri el betteki karıştırmamak lazım. O dönemin siyasetçilerinin ekseriyeti belli bir kitleye hitap eden ya da belli bir kitle tarafından desteklenen kişilerden oluşuyordu. Partiler değil, adaylar güçlüydü.  O dönem siyasettin içinde yer alan siyasetçilerin ekseriyeti milletin desteği olmadan bir hiç olacaklarını biliyor ve daha büyük desteğe sahip olmak için vatandaşın taleplerini yerine getirmek için büyük bir mücadele içindeydiler. Bu noktada özellikle doğu illerindeki siyasetçiler vatandaşın şahsi problemlerini çözme için çaba sarf ederken Gaziantep, Kayseri, Malatya illerindeki siyasetçiler toplumsal meselelere yöneliyor, yeni iş sahaları için organize sanayi bölgeleri taleplerini iletmekle meşguldüler.

O günlerden bugüne şöyle bir bakıldığında doğu illeri yerinde sayarken, bugün Gaziantep, Kayseri ve Malatya sanayi şehri olarak gelişmeye devam etmektedir. Buradan bakıldığında siyasetçilerin bir şehrin geleceği açısından ne kadar etkili bir faktör olduğunu anlayabiliyoruz.En basit tabir ile düzgün siyasetçilerin varlığında Doğubayazıt şuanda çoktan il olmuştu. Tabi ki vatandaşların siyasetçilerden beklentileri ve oy verme tercihleri de bu noktada önemlidir.

Gazeteci Nezir Çelik; Eskiden bir şehirde bir elin parmağını geçmeyecek sayıda siyasetçi vardı. Şimdilerde sayılamayacak ölçüde siyasetçi bolluğu yaşanıyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Eskiden bir şehirde, özellikle kırsal iller ve ilçelerde siyasetçilerin az olmasının nedeni  o dönemde nüfus azdı, olanaklar azdı, eğitim seviyesi düşüktü, varlıklı insan sayısı az idi, milletin ekseriyeti devlet işlerinde bilgisiz ve yol yordam bilmiyorlardı, medya ve haberlere ulaşım çok düşüktü.  Bu gibi birçok etkenin yanında, bölgede bulunan devlet yöneticilerinin öne çıkardıkları isimler, maddi güçleri yerinde olan isimler ve bölgenin tanınmış ileri gelenleri dışında neredeyse kimse liderlik sahnesine adımını atmayı düşünmezdi.1980 ve sonrası da batı illerinde siyaset ve siyasetçi profili değişmeye başladı.

Bu değişim ancak sn. Özal döneminde kırsal bölgelerde kendini göstermeye başlasa da! bölgenin dinamikleri yine belirli zümrelerin elinden çıkamadı.2002 yılında Türkiye başka bir siyasi iklime girdi. İnternetin hayatımız da yaygınlaşması ile bilgiye ulaşım, insanlara ulaşım kolaylaştıkça bölge dinamiklerini ellerinde tutan zümreler yavaş yavaş bu dinamikleri kaybetmeye başladılar.

Sn. Özal’ın bunlar yasal hırsız dediği yeni siyasetçiler türemeye başladı.İmar rantları, ihaleler, devlet teşvikleri, kadrolaşma ve siyasi nüfus kullanmak suretiyle maddi çıkar elde etme gibi birçok gayri ahlaki olan ama yasal kılıfına uydurdukları yol ve yöntem ile zenginleşme niyetinde olan kişilerin siyasete yönelmesi, Kamu kurum ve kuruluşlarında memur sıfatındaki kişilerin siyaseti, görevde yükselme aracı olarak görmeleri ayrıca üst düzey görevlerde olanlarında yerlerini sağlamlaştırmak için iktidar partisinden siyasi makamlara aday adayı olmaları ve Bakan, milletvekili, belediye başkanı görevlerine, halkta hiçbir karşılıkları olmayan ve ayrıca aşırı derecede vasıfsız kişilerin bu makamlara atanması veya bu makamlara aday gösterilerek parti oyu ile seçilip bu makamları işgal eden kişilerin oluşturduğu psikolojik hava nedeniyle ’ bu vekil olmuşsa ben cumhurbaşkanı olabilirim’ algısı gibi daha sayabileceğim birçok nedenden dolayı bugün siyasetçi sayısında patlama var.

Şunu da ifade etmek lazım, hakikaten yanlışları görüp düzelme gayesiyle siyasete giren, makamların hakkını verebilecek, kendini yetiştirmiş iyi insanlarımız da var. Allah iyi niyetle siyasete girmiş ve iyi hizmetler yapma hedefiyle koşturan, emek harcayan kişilerin sayısını artırsın.

Gazeteci Nezir Çelik; Gençlerin siyasete girmesini destekliyor musunuz?

Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Net olarak gençleri her kulvarda desteklerim ve herkesin de desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Siyaset, meşakkatli uzun bir yolculuktur. Siyaseti meslek olarak görmemelerini tavsiye ediyorum. Makamlar, büyük sorumluluk gerektirir, bu sorumluluğu hakkıyla yapabilmek için her yönüyle kendilerini geliştirmeleri gerektiğini, bilecek sorumluluğu hiç unutmamalıdırlar.

Kendilerine bir makam teklif edildiğinde, kendilerinden daha iyi bu bakamın hakkını verebileceğini düşündükleri, emin oldukları bir kimse var ise o kişileri önerecek dirayeti her daim gösterme erdemi ile hareket etmelerinin doğruluğundan, hiç sapmamalıdırlar. Makamlar emanettir ve emanet ehil ellerde olmalıdır. Makamların ehil ellerde olması için mücadele etmeyi bırakmamalıdırlar. Biz gençlerimize inanıyoruz.

Çok sayıda Doğubayazıt dışında yaşayan başarılı iş adamı hemşerimiz var sizde onlardan birisiniz. Başarılı iş insanlarının siyasete girmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Açıkçası kimin nereye girip, çıktığıyla ilgilenmiyorum. Her kişi kendi hesabını kendisi yapmalıdır. Doğubayazıtlı hemşerilerimin ekseriyeti ticarette başarılıdır. Ticareti biliyorlar. Sayısız insana ekmek kapısı, geçimlerini yapabilecekleri iş kapısı açma başarısı gösteren,  gurur duyduğumuz ticari başarılara imza atan hemşerilerimin varlığı mutluluk verici olduğu gibi ben onları siyaset üstü görüyorum. Siyasette istenilen adam olmak çok önemli, hemşerilerimizden kim olursa olsun, eğer halk tarafından istenilen adam konumundaysa, sorumluluğunu üstleneceği makamın hakkını verebilecekse! Neden olmasın diyerek, desteklerim o hemşerimizle birlikte olacaktır.

Ancak ticarette başarılı olmak ile siyasette başarılı olmak arasında çok büyük farklılıklar vardır.  Örneğin tekstil sektöründe don satarak dünya markası olmuş, enerji sektöründe Türkiye’nin devleri arasına girmiş, inşaat sektöründe başarılı işler ile ismini duyurmuş ve sağlık alanında hastaneleri bir marka olmuş vb. daha birçok örnek verebileceğim alanlarda başarılı olan kişilerin,siyasette başarılı olacağı anlamına gelmez. Tabi birilerinin gazına gelip siyasete giren ve büyük bir hüsran yaşayanların çokluğu, birilerinin gazına gelerek siyasete girmemeyi birçok başarılı insana tecrübe ettirmiştir. Ben siyasete girme niyetinde olanlara eğer bir koltuğa aday olmayı düşünüyorsanız, her yönüyle tüm olasılıkları düşünmelerini ve en önemlisi alttan iteniniz, yani halk desteğiniz yoksa! Üsten çekeniniz yani Ankara’da sizin makama gelmenize destek olacak sağlam ve yetkili kimseniz yoksa!   Siyasette Girmemenizi tavsiye ediyorum.

Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Kimi zaman başarılı olan hemşerilerimin bazıları, Doğubayazıt için güzel hizmetlerde bulunabiliyor ve bu gibi durumlardan dolayı haberleri olmadığı halde bazı makamlara layık olduğunu dile getiren, medyada konuşan hemşerilerimiz olabiliyor. Bu gayet doğal birdurum. Ancak güzel hizmetlere imza atan iş insanlarımız bu güzel hizmetleri icra etmeleri, bazı siyasilere deyim yerindeyse batıyor ve siyasiler tarafından hedef seçilmelerine neden olduğunu görüyoruz. Ben bunun çok yanlış görüyor ve iş insanlarımızın siyaset üstü olduklarını tekrar belirmek istiyorum.

Gazeteci Nezir Çelik; Ağrı veya Doğubayazıt yerelinde siyasete girecek mi? diye merak edenlere ne söylemek istersiniz.

Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Ne Ağrı nede Doğubayazıt yerelinde siyaset düşünmüyorum. Devlet yönetimi ve siyaset noktasında Sn. Özal ile birlikte çalıştığım dönemde sayısız tecrübeyi yaşayarak öğrenme fırsatım oldu.

Makamlar, mevkiler açıkçası benim için albenisi olan bir durum ihtiva etmiyor. Yaşamım boyunca, kendimi geliştirmenin ve insanlara faydalı olmanın gayreti içinde oldum. Bildiğinizüzere, İstanbul genelinde bugün sayıları 10 binin üzerinde olan birbirine her türlü desteği veren ve birlik beraberliği daim ettiren, Doğubayazıt’ta ve Türkiye’nin birçok şehrinde hatırı sayılır sayılara ulaşan, büyük bir ailenin mensubu ve lideriyim.

Faydalı olmaya önce kendi ailemden başlayarak ve eğitimleri ile yakından ilgilendim, ticaret dünyasında iş kurmalarına ve başarılı olmalarına öncülük ve rehberlik ettim, faydalı olmayı aşılayarak devamlılığını sağladım. Bugün geldiğimiz noktada her kulvarda adından başarı ile söz ettiren büyük bir ailemiz var. Siyasetçilerin de ailesi millettir.

Siyasetçiler, Milletin her derdine koşmalı, birlikte çözüm üreterek yardımlaşmayı, kalkınmayı ve birbirine faydalı olmayı en üst düzeye çıkaracak toplumsal farkındalığı oluşturma gayretinde olmalıdır. Biz, şimdi dünya ekseninde gerçekleşen ticaretten payımızı almak için çok çalışıyor, bu minvalde insanlarımıza faydalı olabilmenin gayreti içindeyiz. Siyasi makamları ancak ve ancak şuanda faydalı olma gayreti içinde yürüttüğümüz ticaret ve yeni iş kapıları açma çalışmalarımızdan daha fazla faydalı olma durumunda düşünebiliriz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —