Ağrı Sokaklarında Çocuklar
Ağrı Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YURT AY DER) Başkanı Recep Çirik,? Sokak çocuklarını sevsek de sevmesek de toplum bilinciyle bu çocuklara, gençlere sahip çıkmazsak, bu çocuklar ilerde kapkaç, yankesicilik, cinayet olaylarının artışı, hırsızlıkların artışı, sokaklarda güvenli bir ortamın oluşmaması gibi bir sürü olumsuz faktörlerin bunlar tetikleyicisi olacaklardır.?dedi.
Yurt Ay Der binasında açıklama yapan Başkan Recep Çirik,?Sokak çocukları, 24 saat sokakta yaşayan, ailesiyle ilişkileri kopuk olup geçimini sokaktan sağlayan, zaman zaman suça bulaşıp, zaman zaman tiner-bali gibi uçucu maddeler kullanan ya da bunlara gereksinim duyan, sokağın özgür ortamını mekan edinen çocuklardır. Çeşitli nedenlerle evden kaçmış, aile ve toplumla bağları tamamen kopmuş olan bu çocuklar komünler halinde, kendilerine özgü kurallarıyla boş binalarda yaşamlarına devam etmektedirler. Yaşamları için sokak onların 24 saatlik meskenleridir. Bu çocuk ve gençler sokakta şiddet, fiziksel ve cinsel istismar, başkaları tarafından suç işlemeye zorlanmak, yanma-yaralanma, kronik-tehlikeli bulaşıcı hastalıklara yakalanma, bakımsızlık sonucu oluşan sendromlar, kaçırılma, öldürülme gibi tehlikelerle iç içe yaşarlar. şiddet gören çocuklar ilerde bunun fazlasıyla şiddetini göstereceklerdir. Bedelini ağır ödetecekler bu topluma, o bakımdan halkın şunu bilmesi gerekiyor; sevsek de sevmesek de toplum bilinciyle bu çocuklara, gençlere sahip çıkmazsak, bu çocuklar ilerde kapkaç, yankesicilik, cinayet olaylarının artışı, hırsızlıkların artışı, sokaklarda güvenli bir ortamın oluşmaması gibi bir sürü olumsuz faktörlerin bunlar tetikleyicisi olacaklardır. Ülkenin geleceği için, temiz bir çevre için bu çocuklara sahip çıkılması gerekiyor. ?dedi.
Başkan Çirik, ailesinin geçimine katkıda bulunmak ya da kendi masraflarını karşılamak için günün bir bölümünde sokakta çalışan çocuklardır. Mendil, sakız, su, kart satanlar, ayakkabı boyacılığı yapanlar, sabit noktalarda dilencilik yapanların dışında bu örnekleri çoğaltabiliriz: Her yıl kış aylarında dökülen yanmamış kömür parçalarını çöplüklerden toplayıp el arabalarına koydukları kömürleri satarak veya kaldırımlarda tezgah açarak yurda kaçak sokulan çeşitli markalardaki sigaraları satarak aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştığını söyledi.
Çirik konuşmasını şöyle sürdürdü. ?Sokaktaki şiddete karşı durabilmek ve dayak yediklerinde acı hissetmemek, sokaktaki soğuğa dayanabilmek, yaşadığı zorluklara karşı bedensel ve duygusal güç oluşturabilmek yani kendilerini güçlü ve cesaretli hissedebilmek, halüsinasyonlar görüp güzel şeyler hayal edebilmek, utanma duygularını yok etmek rahatlıkla başkalarından yemek isteyip, dilenebilmek ve özgürce konuşabilmek için uçucu maddelere gereksinim duyarlar. Bu çocukların bazılarının uçucu madde, hap veya uyuşturucu bağımlısı da olabildiklerini; dolayısıyla, bu çocukların bu yönden tıbbî tedavi altına alınması gerektiğini; tedavi altına alınmanın da ancak bu yöndeki sağlık hizmetlerinin oluşturulmasıyla söz konusu olabileceğini söylemek isterim. Elazığ?daki UMATEM merkezi gibi birtakım merkezlerde bu çocukların tedavi altına alınması tedavi edilen çocukların da mutlaka rehabilitasyona tabi kılınması, dolayısıyla, tedavi edilen çocukların rehabilitasyonlarının sağlanması için çocuk ve gençlik rehabilitasyon merkezlerine gönderilmesinin gerekli olduğu görülmektedir.
? Sokaktaki çocukların durumuna ilişkin geliştirilecek çözümler uzun vade de toplumun refahını olumlu etkileyeceğini belirten Çirik , şöyle konuştu.?Çocuğu sokağa iten etkenlere ilişkin önlemlerin ise şöyle sıralandığı görmekteyiz: Bunların aile içi ilişkilerin güçlendirilmesi, aile sorunlarının çözümlenmesinde yardımcı olunma ve aileye destek sağlanması amacıyla oluşturulacak sosyal hizmet uygulamalarının geliştirilip yaygınlaştırılması olduğunu; ailenin mutlaka desteklenmesi gerektiğini; aileyi desteklemenin sadece aile hizmetlerini, aile destek programlarını, aile danışma hizmetlerini yürütmekle olmadığını; aileyi ekonomik yönden de desteklemek gerektiğini; bu nedenle, sosyal koruma sisteminin önemli bir bölümünü oluşturan sosyal yardım uygulamalarının etkili hale getirilmesi ve bu kapsamda çocuklu muhtaç ailelere aile ödeneği uygulamasının başlatılması gerektiğini; bir diğer hususun, yoksul aile fertlerinin üretici bir konuma getirilmesi için eğitim ve istihdam olanaklarının yaratılması, çocuklarının eğitim ve boş zamanlarını değerlendirmesine yönelik etkinliklerin ve hizmetlerin geliştirilip yaygınlaştırılması, çocuk sağlığı bakımından kişilerin hak ve güvenliklerinin çağdaş bir topluma yaraşır düzeye çıkarılması, çocuk bakım sisteminin güçlendirilmesi, gündüz bakımevi, çocuk kulübü ve yetiştirilmesiyle ilgili uygulamaların etkili hale getirilmesi olduğunu; çocuğun korunması konusunda toplumsal duyarlılığın artırılmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi gerektiğidir. Sonuç olarak problem, bilinçli aileyi oluşturmamız gerekiyor, aileyi güçlendirmemiz gerekiyor.
Çünkü bilinçli ailelerle yetişen çocuklar gerçekten sağlıklı olarak büyüyecektir. Cahil aile çocuğunu da cahil bırakıyor. O cahil aile büyüdüğü zaman, çocukları büyüdüğü zaman, onlar da evlendiklerinde çocuklarını cahil bırakıyor, böyle devam ediyor bu. Bir yerden kırılması gerekiyor. Onun içinde devlet ve özel kurumların özel tedbirler alması gerekiyor. Amacımız, bu sorunu tetikleyen sosyal ve ekonomik olumsuzlukları bir an önce ortadan kaldırarak geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza sevgi, ilgi ve güven eksikliğinin olmadığı daha yaşanır bir dünya bırakmaktır.?şeklinde konuştu. Haber: Recep ÇıRıK
9357,24%-0,11
34,57% 0,26
36,28% 0,16
2993,61% 1,07
4956,37% 0,00
Ağrı
22.11.2024