Ağrı Dağı?ndaki Zenginlik
Uykudan uyanan tabiatta ki canlılar uyku mahmurluğu ve uzun bir kışın yorgunluğunun getirdiği uyuşukluğu tesiri ile gözlerini ovuştururken konun ehliyetinden dolayı katıldığım bu konu ile ilgili bir dernek toplantısındaki tespitlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum;
Hayra ve güzelliğe yapılan hizmet ibadettir. Bu hizmet ülkeye ve insanlığa yönelik ise bu hizmet daha da kıymete biner. Hem cenabı hak indinde hem de insanlar nazarında bir başka yer bulur.
Böyle bir hizmet ismi o sıralar pek duyulmamış bir dernek tarafından gerçekleştirilmişti.
Bu dernek Doğubayazıt Çevre Koruma Derneği, Tüm olumsuz şartlara rağmen sessiz sedasız ve gösterişten uzak bir çalışma ile büyük bir projeye imza atmıştır. Takdire şayan bu projeye destek veren Doğubayazıt Kaymakamlığına, Belediye Başkanlığına, Doğubayazıt Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliğine ve Avcılar derneğine Ülkemiz bölgemiz, ilimiz ve ilçemiz adına müteşekkirim.
Bu gibi projeler bölge için hayati önem arz etmektedir. Çünkü Canlılar dünyasındaki biyolojik denge söz konusu. Bu dengenin bozulmaması gerekir.
Zira doğadaki dengeler o kadar nizamlı intizamlı tanzim edilmiştir ki en ufak bir müdahale dengeleri alt üst edebilir. Örneğin, en küçük varlık olan karıncayı ortadan kaldırsanız ahenk kısa zaman içerisinde bozulmaya yüz tutar. Yaradan o kadar muazzam ölçüler koymuştur ki her şey simetriktir. Mesela dünyada zararlı olarak bilinen yılanı ortadan kaldırsanız dünya fareler istilasına uğrar fareyi ortadan kaldırmaya kalksanız böcekler, kurtçuklar. Dünyayı yaşanmaz hale getirir. Buna yüzlerce örnek verilebilir. Demek ki dünya her şeyle bir bütündür. Yani insanı ile yılanı ile vaşağı kurdu ile ayısı ile faresi ile ve böceği ile denge sağlar.
Evet, bu çerçevede ve bu bilinçle konunun duyarlılığına sahip olan gençlerimiz ve ayrıca UNDPGEF ulusal koordinatörü Sayın Z.Bilgi Buluş Hanım Efendi birleşmiş milletler kalkınma programı çerçevesinde Ağrı dağındaki nesli tehlike altında olan hayvan türlerinin korunması projesini uygulamaya koymuşlardı.
Bu konuda o tarihte davetlisi olduğum ulusal katılımlı final toplantısını seyrederken bu ekip adına gururlandım belki inanmazsınız gözyaşlarıma hâkim olamadım bir taraftan resimlerini slâyt gösterisini izlerken diğer taraftan diğer çalışmaların sonuçlarını düşünmeye başladım. ıçim açıldı ümitlendim. Çünkü bundan böyle bölgede özellikle Ağrı dağında bilinçsizce kökünü kurutmaya çalıştığımız Ağrı dağının ve Ülkemizin zenginliği Dünyamızın doğal dengesinin bir parçası olan yabani hayvanlar kısacası ayı, vaşak, çengel, boynuzlu dağ keçisi, yabani keçi, yabani koyun, kaya sansarı, porsuk, yaban domuzu, kır tavşanı, arap tavşanı, çayır delicesi, kadife ördek, ürkeklik, kınalı keklik, kaya kartalı, turna ve şahin gibi hayvanların Soyunu kurutmak isteyen bilinçsiz insanlara en azında bir uyarı ve ders olur bu çalışmalar.