Ağrı 2 Çağ Birden Atladı(!)
Ağrı 79. Sırada
Ağrı Yine Son Sıralarda
En son 2003 yılında yayımlanan ıllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) çalışması Kalkınma Bakanlığı tarafından güncellendi.
SEGE-2011 çalışması ile illerin gelişmişlik düzeyleri farklı alanlardan seçilen değişkenler yardımıyla ölçüldü. Araştırmada Ağrı 79. il sıralamasında yer aldı.
Kalkınma Bakanlığı, ıllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2011) nı yayımladı. Araştırmaya göre en gelişmiş iller sırasıyla ıstanbul, Ankara, ızmir, Kocaeli ve Antalya olurken, son sıralar ise Muş, Hakkari, Ağrı, şırnak ve Siirt illerinden oluştu.
En son 2003 yılında yayımlanan ıllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) çalışması Kalkınma Bakanlığı tarafından güncellendi. SEGE-2011 çalışması ile illerin gelişmişlik düzeyleri farklı alanlardan seçilen değişkenler yardımıyla ölçüldü. Ölçüm ve analizler sonucunda, il sıralamaları yapılıp, aynı özelliklere haiz il grupları belirlendi. Bu çalışma ile illerin iktisadi ve sosyal kalkınma yolundaki performanslarının izlenmesi mümkün hale geliyor.
SEGE çalışmasının sonuçları bölge, il ve ilçe düzeyinde karşılaştırmalı politika tespitinde ve uygulamasında kullanılıyor. Belediyelere ve ıl Özel ıdarelerine kaynak tahsis edilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının personel atamaları ve özlük haklarının düzenlenmesi ile kalkınma ajansları merkezi bütçe paylarının belirlenmesi gibi bölgesel niteliği olan kamu politikalarının uygulanmasında önemli bir kıstas olarak kullanılan SEGE çalışmasına
10 un üzerinde kanun ile ikincil mevzuatta atıf yapıldı.
SEGE-2003 çalışmasında 10 alt kategoride 58 adet değişken kullanılırken, yeni teşvik sistemine de dayanak teşkil eden SEGE-2011 çalışması ise; demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, Mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride, çoğunluğu 2009-2010 yıllarına ait 61 değişken kullanıldı.
Çalışmada kullanılan değişkenlerin teknik ve bilimsel bir yaklaşımla seçiminde ilin ülke içerisindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyeli, sosyal gelişmişlik seviyesi, ortalama bireysel refah düzeyi, il ölçeğinde ekonomik ve sosyal gelişmişlik ile bireysel refah arasındaki kümülatif denge, veri teminine ilişkin süreklilik gibi veriler kullanıldı.